неделя, 30 септември 2007 г.

Има ли чукчи в БТВ новините (несоциологическо изследване)


Едно от любимите ми влечуги - Венко от форума "Политика" на Dir.bg, проведе тия дни уникално изследване на тема: "Има ли чукчи в БТВ новините и ако да, колко?", което препубликувам изцяло с оглед на приносното му значение за теорията и практиката на БГ журналистиката:
"За иследването е използван методът "Интернет разследване", което означава, че то е направено, без да се става от компютъра освен за бира и до тоалетната усмихвам се

1. Описание на методиката

Изпраща се мейл до БТВ новините (news@btv.bg). Мейлът трябва да е без атачмънт, който да бъде заподозрян, че е вирус и да е със заглавие (subject), което хем да не казва много, хем да напомня за нещо познато, така че да привлече вниманието и на най-русата журналистка.

За целта избрах за заглавие фразата "Спирам лъжите и манипулациите", което трябваше да им напомни за девиза на Татяна Дончева от миналите избори за кмет на София, но да не е съвсем същото и освен това да възбуди доколкото може и професионалното им любопитство, тъй като всички знаем че професията на журналиста е тясно свързана с лъжите и манипулациите.

Съдържанието на писмото няма никакво значение за изследването, но не трябва да е голямо по обем, за да не плаши обекта на изследването.

Най-важното за успешното провеждане на изследването е при изпращане на писмото да е активирана онази опция, която изисква автоматичен обратен отговор за съдбата му - получено ли е и кога, прочетено ли е (т.е. поне отворено ли е), изтрито ли е и дали е изтрито преди или след като е прочетено (отворено).

Пощенският сървър на реципиента, както е в такива случаи, разпраща копия от писмото до личните мейли на всички, записани за тази обща пошенска кутия.

След изпращане на писмото е необходимо да се стане, да се отиде до хладилника за бира и след това да се чака намигам

Изследването e извършено в периода 27-29 септември 2007 г. и беше с продължителност 48 часа (много бира отиде!), така че да се обхванат всички дежурни екипи.

Какви са резултатите:

а) За 48 часа от работещите в БТВ новините 42 души писмото получиха 28 души, което е 2/3 или 66.6666 в период процента, т.е. много повече от необходимото за представителна извадка.

b) От изследваните 28 обекта само 7 обекта са отворили писмото. Дали са го чели, не се знае. Това са по реда на отварянето:

Елица Димитрова, Петър Томов, Ивайло Василев, Димитър Анестев, Ани Салич, Анна Цолова и Константин Караджов

Тези журналисти може би не са чукчи. Това са 25% от изследваните обекти.


c) Останалите 21 (или 75% от изследваните обекти) са изтрили писмото, без дори да го отворят, т.е. за тях със сигурност може да се каже, че са чукчи. По реда на изтриването те са:

Иван Попов, Мариела Драголова, Кристина Баксанова, Канна Рачева, Вяра Китанова, Николай Чавдаров, Мариана Векилска, Галина Валчева, Миролюба Бенатова, Габриела Наплатанова, Румяна Кинкина, Борислав Петров, Валентин Костов, Николай Бареков, Генка Шикерова, Александра Тренкова (чисто нов продуцент на БТВ новините), Теодора Енчева, Анна Арнаудова, Виктория Бехар, Весела Кисьова и Мартина Костова


Систематизирани резултати от изследването:

1. 75% от работещите в БТВ новините журналисти със сигурност са чукчи

2. 25% от работещите в БТВ новините журналисти може би не са чукчи

3. 66.67% от работещите в БТВ новините журналисти ползват Интернет, което е над средното за страната, но под средното за САЩ и Канада.

4. Мъжете сред изследваните обекти са 32.14%

5. Мъжете сред тези, за които със сигурност се знае, че са чукчи са 19%, т.е. доста под средния процент на мъжете в изследваната извадка.

След направения анализ на резултатите достигнах до следния извод:

Тъй като чукчите са преобладаващ процент, не е правилно БТВ да се нарича "американска телевизия" само защото собственикът й бил американец. Иначе ще трябва да считаме Челси за отбор на чукчите

БТВ си е телевизия на чукчите!

--------------

Ползвана литература:

Чукча - писатель
Отишъл един чукча в редакцията на московско издателство да му публикуват творбата. Огледал редакторът творението му, но му било неудобно да му каже право в очи и попитал:
- Чукча, ты Лермонтова читал?
- Ну - не читал.
- А Толстова читал?
- Не четал. Товарищ, чукча не читатель, чукча писател...

из "Фолклор на съвеЦките народи"

Оригинална публикация:

"Изследване на тема: "Има ли чукчи в БТВ новините и"
клуб Политика на Dir.bg

10 коментара:

Анонимен каза...

и все пак: едва ли всички от новините са с ресор "лъжи и манипулации". а и сигурно получават стотици подобни писма.

voxy каза...

когато отваряш писмо на което подателя иска потвърждение че си го отворил мейл клиента те пита дали да изпратиш такова, е аз например винаги кликам Не!!! това значи ли че ще стана чукча според великото изследване на този елемент.

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=H-2pyKXEC-A

avet

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=yJvMjuCQATk

avet

ps ti si chovek na koito zagtantata ide a ne e nusma da bade sdavkana.
nadiavam se da pravish vraska kato postvam s bloga ti, vapreki che poniakoga smislata e na 1000 mili dalech, i vse pak e svarzan!

Анонимен каза...

http://www.youtube.com/watch?v=Sc5QzOSsWxk


vav raska s tselia ti blog

avet

prostavai sa pechatnite greshki i latinitsata. niamam sekretar.

Анонимен каза...

a tova za teb;-)


http://www.youtube.com/watch?v=FeWkKXC6Vfw


avet

Vens каза...

Рупърт Мърдок е австралиец

Анонимен каза...

Изследването не е меродавно - естествено, че има опция ръчно да се потвърждава или отказва информацията за получаване/прочитане на e-mail, да не говорим, че има опция НИКОГА да не се "връща" отговор - що за малоумно изследване!?!?!?!?! Анализът е абсолютно неадекватен!!!!

Анонимен каза...

Тези глупости ги пиши не за пред хората, защото съм работила с тези хора и мога с ръка на сърце да ти кажа, че някои от тях дори не са журналисти, други са били отпуск, трети пък не им е работата да се занимават с поща, а да и да не забравя има си дежурни, които четът писмата на глупаци като теб, които просто се пробват, така че си заври изследването ти си знаеш къде. И да кажа само не съм журналист!

Unknown каза...

@ анонимен последен

Май не си забелязал, че гаврата с "изследването" не е моя, а на форумеца Венко от клубовете на Dir.bg.

Не твърдя, че има каквато и да е изследователска стойност, за мен си е гавра, която ме кефи и затова го пуснах :-)