събота, 15 септември 2007 г.

Искам да съм магаре в Минесота (обява)


"Събота, 2007, Септември 15

Магаре в новините

Не се случва всеки ден магаре да привлече вниманието на медиите и де се появи на снимка по вестниците. Ето това магаре е изключението. Имало нещастието да падне в изоставен кладенец някъде из Минесота. На помощ му се притекли местните пожарникари, които започнали да изкопават земята около кладенеца, за да могат да разглобят стените му. Магарето било живо и здраво.

И тук съм чувал за всеотдайността на българските пожарникари и съм сигурен, че работят яко. Но чак такова нещо не бях чувал.

П.П. Иначе преди години думата "магаре" често бе употребявана в политически разговори. В бившите "сини крепости" София и Пловдив казвахме: "И магаре да издигне СДС за кмет, то ще спечели." Сега нещата не стоят по този начин. Но пък изразът важи с пълна сила за някои райони, където традиционно ДПС печели изборите."

Прочетох го в "Иван Бедров. Някои мисли и други интересни неща."

И бидейки нелечим фен на магарешкия дискурс, реагирах тутакси с коментар в блога му:

"Пу, заплювам си авторското право върху изречението "Искам да съм магаре в Минесота"!!!

Сега ще търся композитор и текстописач да ми направят приличен къвър на "Искам да съм негър в Алабама" на Васко Кръпката и с продукта ще отида да изнудвам Митко Пайнера да го продуцира. Няма да го натискам много - не държа Ивана да го пее, но ако не тя, поне Преслава или Анелия да е."

И така мислех, че гаврейки се съм приключила емоционалния си ангажимент, но се оказа, че греша... Трети час продължавам да мисля за проклетото магаре, което е знак, че нещо не е в ред. И лошото е, че предполагам, че не е в ред не при магарето :-(

И се сетих за едно мое любимо влечуго - Манрико от форума на в. "Сега", който в една фундаментална дискусия (то ли за глобалния тероризъм, то ли за гаджетата на Ахмед Доган) бе запитал - ако те ритне магаре, дали ще го гониш да го ритнеш и ти? Осъзнах за пореден път, че на съзнателно ниво не ги гоня, но съумяват нерядко да ме провокират разни магарешки водачи да препускам след питомците им. В известен смисъл може да се каже, че немалка част от официалния ни политически живот е нещо такова - улична корида с магарета (нали знаете, че испанският първообраз е с бикове?)

И в края на краищата въпросът съвсем не е в магаретата, или по-точно в тях е, защото магарето е много симпатично животно, и умно при това. Тъй като още от малка любимият ми герой в “Мечо Пух” е магарето Йори. Освен последователен философ и стоик при това.

За тъпанарите, незапознати с тезисите на другаря Зюмбюлев, известен още като зам.главен на "24 часа", пояснявам - "влечуги" наричаме за лекота престъпните душевноболни индивиди, които представляват основната част от пишещите по българските форуми и блогове. Сега да не се изпотрепете да тичате при при антикварите за "Славейков" за тезисите на другаря Зюмбюлев?! Марфа отдавна ги е сканирала в интерес на престъпната общност от рептилии - http://marfieta.files.wordpress.com/2007/07/447498_orig.jpg. Инструкция за употреба: Прочети, препиши, научи наизуст и изгори!

5 коментара:

Димитър каза...

"Искам дасъм негър в Алабама" не е отрепертоара на Кръпката, а на една група от 80-те, съставена от незрящи, чийто солист е бил Орхан Мурад. Така, че не си далече от таргета :).

Вени Г. каза...

Аз мислех, че има нещо общо с оригиналния текст на българския поет Никорлай Искренов -->

Николай Искъров е роден на 28 юни 1951 година в с. Крушето, Великотърновско. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Автор е на пет книги с лирика, две с детски стихове и на популярната песен „Искам да съм негър в Алабама“.

Печелил е различни литературни награди — през 1976 г. наградата на името на Димчо Дебелянов за най-добра първа книга, същата година печели националните награди на конкурсите „Цветан Зангов“ и „Сливенски огньове“, през 1977 г. и 1980 г. печели литературната награда на град Бургас, а през 1995 г. — наградата „Пегас“ на бургаското писателско дружество.

Превеждан е на руски, полски, английски. В момента е председател на Дружеството на писателите в Бургас.


Която песен Васко Кръпката пее.

Marfa каза...

Само и аз да потвърдя, че "Искам да съм негър в щата Алабама" е на Орхан Мурад :)

А статиите за влечугите не са сканирани от мен. Някакво момче ги беше сканирало и качило някъде в data-та. Исках да пратя линк на моя приятелка в Англия, но тя не можа да го отвори и затова ги качих в wordpress, защото знам, че с него тя няма проблем. Та така де ;-)

А иначе магаренцето е много симпатично, радвам се, че са го спасили! По-хубаво да си магаренце в Минесота, отколкото ученик в Беслан. В единия случай със сигурност ще бъдеш спасен.

Анонимен каза...

http://news.yahoo.com/s/ap/20070916/ap_on_re_us/iraq_war_protest

nedei da iskash da si negar w usa.;_)
nito magare- iam dosat laboratorii, tova magare dobre che e bilo v kladneets ,a ne laboratoria. by the way Body Shop exeoriments ALL its indegredients on animals. That is why they put labels "against animal testing" , instead "not tested on anmals"/ Dd you know that? ( bodyshop was completely off topic of course, yet i like never to stop on one.)aveto.

Анонимен каза...

p.s. sigurno i bezdomnite w minesota iskat da sa magare. az imam kuche. to iska da e zmei! av.