понеделник, 9 октомври 2006 г.

Ако искаш да кажеш "Стига!" на "Труд"


Ако ти е писнало от алчанта наглост на "Труд", легалното средство е да подпишеш писмото до Министерствното на културата и Министерството на образованието и науката. А за администратори има и по-такъв начин, подробности от Йовко:

Трудовашки филтър

Преди няколко дни в два свои поста [1], [2] предложих две форми на мрежови бойкот на "Труд" и компания - да не бъде обслужван трафик от и към техни машини и мрежови сегменти (което могат да направят само мрежови администратори), както и да бъдат филтрирани заявки към сайтове идващи от тях (т.е. да не могат да посещават определени сайтове), което могат да направят всички, които поддържат някакъв сайт. Обещах да дам и повече подробности по-късно.

Бърз преглед на мрежовата инфраструктура на "Труд" показа, че на тях само размахването на пишката им е голямо, иначе тя и самите те са си гола вода - поне по отношение на IT. Весело беше да открия, че сървъра им за имена се на намира не къде да е, а на сървъра за имена на вестник "Сега", например. Визирам домейна на книжарницата им или там проклетата им издателска къща - trud.cc. Каква ирония… да си вземат .cc домейн…


Domain Name: TRUD.CC
Registrar: GO DADDY SOFTWARE, INC.
Whois Server: whois.godaddy.com
Referral URL: http://registrar.godaddy.com
Name Server: NS.SEGABG.COM
Name Server: NS1.SKYCODE.COM
Updated Date: 22-jun-2006

Дали някой ден няма да открия домейн на Самоковеца, Бобъра, Сатъра или който и да е там - хостнат на сървър на МВР?…

След още малко разглеждане се оказа, че журналистите на "Труд използват какви ли не начини за достъп до мрежата (dial-up, квартални LAN, ADSL - вероятно и от домашните си компютри), а най-весело е откъм пощенските им кутии - от gmail, през yahoo, до abv.bg. На практика е ясно, че няма как да бъдат изфилтрирани напълно пълноценно.

Както и да е… Някои хора се досетиха, че вторият ми пост, който дефинираше изключение от лиценза е форма на провокация. Така предизвиках небивал интерес откъм Трудоваци към въпросният пост (я, някой им забранява нещо?) и си колекционирах с удоволствие информация, която те неволно ми предоставиха с любопитството си. Тази информация засега ще си запазя за себе си ;-)

Принципно изключението от лиценза е трудна работа, защото ето какво твърдят юристите по въпроса:

Законът не ти позволява да забраниш цитиране на твоите текстове. Това е допустимо от закона свободно използване на произведението, за което не се изисква съгласието на автора или заплащане на възнаграждение. Правата за свободно използване са създадени в защита на потребителя, затова не можеш договорно да ги ограничиш. Не можеш да забраниш на Труд съответно и да четат вече разгласено произведение. Това, което можеш да направиш е да въведеш технически средства за защита, които реално да ограничат правата за свободно използване на произведенията от например компютри на Труд (те ще продължават обаче реално да могат да стигнат до блога ти от други компютри, да вземат информация оттам и да са в правото си я цитират). Не знам доколко е технически възможно да се разпознават компютрите на "Труд" от твоя сайт, но от правна гледна точка свободното използване не може да се извършва по начин, който е съпроводен с премахване, повреда, унищожаване или разстройване на технически средства за защита, без съгласието на носителя на авторското право. В някои случаи ползвателите, които не могат да се възползват от правата си на свободно използване могат да поискат от носителя на правото да им осигури съответния достъп в оправдана от целта степен. Що се отнася до разпространие по интернет обаче, това не важи, т.е. ако въведеш такива средства за защита спрямо техни компютри, те няма да имат право да възразят.

А между другото, легалната дефиниция на технически средства за защита е: всякаква технология, устройство или съставна част, които при обичайното им използване могат да попречат или да ограничат неразрешени от носителя на закриляно от този закон право действия по отношение на произведения или други обекти, защитени от този закон, ако чрез тези средства използването на такъв обект може да се контролира от носителя на правото чрез код за достъп, замъгляване или друго изменение на обекта или механизъм за контрол върху копието.

Ще запазя името на конкретния човек в тайна за да не му създам някакви неприятности, още повече, че той ми предостави тази консултация доброволно и безплатно, което не е толерирана практика в гилдията доколкото ми е известно и заради което дълбоко благодаря!

Така или иначе ето информация, която може да се използва за ограничаване на достъпа до произволен сайт от машини на Труд.

Пощенският сървър, през който "Труд" (trud.bg) изпращат злобните си писма е с IP адрес 212.116.150.97. Проблем е обаче, че това е машина на skycode.com и е възможно с филтрирането и да се възпрепятстват и други невинни домейни ако те се обслужват от същия сървър. За собственост на "Труд" е заподозрян следният сегмент - 212.95.180.128/28 (Zeitungsgrouppe Bulgarien GmbH). Вероятно някаква част от машините в 212.116.150.0/24 също са техни, но е трудно да се твърди със сигурност доколкото това парче от Интернет принадлежи на ITD като адреса на пощенския сървър по-горе. Web-сървърът на www.trud.bg има адрес 212.95.180.135. Между другото хората на Народна библиотека ми подсказаха още един хубав за филтриране сегмент - този на Министерство на културата - 212.122.186.0/24.

За всеки случай освен по IP адрес може да се филтрира и по принадлежност на машината към някой от тези домейни: trud.bg, trud.cc, znam.bg и zgb.bg

Понеже повечето сайтове наоколо са хостнати на някакъв Apache - най-лесно трудовашкия филтър може да се реализира с .htaccess файл. За незапознатите такъв файл можете да си създадете с най-обикновен текстов редактор. След това го upload-вате в директорията, където се намира сайта ви (там където е вашият index.php или index.html), преименувате го на .htaccess (важно е името да започва с точката) и сте готови.

Ето какво можете да напишете вътре:

order deny,allow
deny from 212.95.180.128/28
deny from .trud.cc
deny from .trud.bg
deny from .znam.bg
deny from .zgb.bg
allow from all

Ако искате да отрежете и Министерство на културата добавете преди allow from all още един ред с deny from 212.122.186.0/24. Можете да посочвате и отделни адреси ето така: deny from 212.116.150.97

Ако искате да отрежете и препратките от грозните им домейни е нужно да добавите следното заклинание:

RewriteEngine on
# Options +FollowSymlinks
RewriteCond %{HTTP_REFERER} znam\.bg [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} trud\.bg [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} zgb\.bg [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} trud\.cc [NC]
RewriteRule ^.*$ - [F]

Може и още ненавист да се инвестира в този филтър, но и това не е зле… Обърнете внимание по-горе, че не е незаконно да се използват подобни средства срещу Труд. Вероятно не е честно или не е морално, но не е незаконно, а "Труд" почита законите, нали?

Няма несправедливост за този, който я е пожелал…

P.S. Имайте наум, че "Труд" и прилежащите им могат по всяко време да сменят сегментите си, домейните си или доставчика си и горните неща да се окажат неверни с времето. Затова или трябва да се проверяват след време и .htaccess-файла да се коригира или пък да се премахне за да не се филтрират невинни машини…

3 коментара:

dzver каза...

symlink е нещо като шорткът в уиндоус, само че малко по-добро.

общо взето се ползва, ако картинките ти са в /home/dzver/pics/ и искаш да ги има в блога ти /var/www/mywebsite/htdocs/blog/pics/. Така 1 и съща дир да я имаш на 2 места. Това няма отношение към казуса с "труд".

Иначе аз имам решение на проблема с бан в blogspot, но ще го предложа по-късно днес.

Unknown каза...

@dzver
Моля те, публикувай решението си как в Blogger да забраня достъпа от трудовашките домейни и IP адреси. Защото Google Analytics сочи, че този пост само е увеличил броя на достъпвщите от тях. А аз не правя шоу или експеримент, а действително не искам да ме четат. А ако държат толкова - да ходят в клубове или да ползавт домашен нет.

dzver каза...

не можах да го постна нещо тук, ето обяснението в блога ми

http://dzver.com/blog/?p=733