събота, 28 октомври 2006 г.

13 милиона сайта засегнати от IE7 ?



На 18 октомври това дългочакано чудо най-сетне се появи, обаче от Вени Марковски научих нещо, което ако се потвърди... абе нямам думи. Британската компания Etre, специализирана в site usabilitiеs (как ли се превежда, май е подобно на user friendly?) е изследвала доколко сайтовете са направени така, че да се виждат добре с IE7 (тъй като е ъпдейтван rendering енджинът) и е установила потресаващи неща.

Те са сравнили как се държат сайтовете на всички компании от FTSE 100 Index, отваряни с IE6 и с IE7. IE7 скапва 13 (NB!) от тях, макар и не фатално. Между тях са сайтовете на Unilever и British Petroleum. Ако тези резултати се приемат за горе-долу представителни и за база се вземe неотдавнашното изследване на Netcraft, според което в Интернет има 97,932,447 сайта, излиза, че 12,731,218 сайта ще трябва да бъдат ъпдейтвани, за да се виждат адекватно в IE7. Ако това се окаже истина, ще трябва да се изхарчат милиони долари, за да се фикснат, и адашът е напълно прав - не ли по-добре да се фиксне само тъпия експлодър?

Графика: Уебдизайн за Internet Exploder

4 коментара:

Анонимен каза...

Useability = ползваемост

Анонимен каза...

Как "да се фиксне" - нали, поне доколкото аз разбрах, новият IE7 е просто по-близо до интернет-стандартите? Тоест въпросните страници явно са си прецакани, защото са писани от "разбирачи", които са ги правили съвместими само със старите версии на експлодера, в които имаше "собствени" стандарти.

Въпросните страници явно така и така са чупели Интернет, сега поне на пишман-дизайнерите ще може да им се покаже доказателство в лицето.

Unknown каза...

@kaladan
Благодаря :)

@cybercracker
Това е предположение - в изследването, което съм линкнала, го обосновават и но предупреждават, че е екстраполация, а не факт.

@turin
Може да си прав - аз не съм програмист - но се доверих на адаша Вени Марковски, както съм посочила. Нали Вени е някакъв шеф в ICAAN, ИТ експерт и т.н. Щом го пише, предполагам, че има някакво основание.

Анонимен каза...

Хахаха е намерила си точния човек комуто да се довериш.

Марковски е шеф в комсомола - и оттам нататък всякакъв друг шеф.

А основание че има - има - такова като на тези дет пикаят срещу вятъра.