неделя, 8 октомври 2006 г.

Бойкот на "Труд"



Пак пиша за "Труд", за поредната им гадост, която достатъчно е описана в блоговете - като се пусне Google Blogsearch, излизат не знам колко блог публикации по темата. Сега са подхванали сайта "Народна библиотека" заради Елин Пелин и други автори, на които имали авторските права. Обаче както в случая с Виктор и Bezmonitor не показват документ за това. По-отвращаващо ме от алчността и наглостта им е само слугинското поведение на медиите - всички мълчат като задници (не се извинявам за думата, даже е слаба!) и не ме интересува дали от страх пред могъщия "Труд", или от криворазбрана солидарност. Срамното мълчание на медиите ги прави съучастници на алчната корпорация-монополист WAZ, и в частност на най-вредния й израстък - "Труд". Излиза, че единствената свободна медиа у нас е Интернет, по-конкретно блогосферата. Засега сме твърде малко, за да стане виртуалната ни сила реална, обаче и това време ще дойде. По-скоро отколкото властимащите предполагат.

Но и досегашните интернет реакции са показателни за потенциала на блоговете. След като Protest публикува Черният списък (с IP блок адреси и техни ползватели), един от най-големите български центрове за блогове - BlogHub спря достъпа на "Труд", "Сирма" и Министерството на културата (помагачи на "Труд" в присвояването на българската култура). Ето ги адресите, ако тук чете някой администратор, който желае да им покаже, че не са недосегаеми:

[ 212.116.150.0/24 ]
Труд

[ 212.116.150.97 ]
Труд - mail server

[ 62.213.161.0/24 ]
Sirma Ltd.

[ 212.95.180.128/28 ]
Zeitungsgrouppe Bulgarien GmbH

[ 212.122.186.0/24 ]
Mинистерство на културата

За съжалеие този блог се хоства от Blogger и не мога да направя това. Но направих нещо друго, което видях от Йовко - Licence Exception. Тези хора по всяка вероятност ще бъдат обявени за нежелани на предстоящия OpenFest. Всъщност са нежелани и от огромната част от бившите си читатели: тиражът им спадна от 550 000 през 2000 г. до 70 000 за тази. Защото не може да се лъже безнаказано. Дори у нас.

Няма коментари: