вторник, 27 септември 2005 г.

Графа и Мария Илиева в MTV


Не мога да повярвам: Графа и Мария Илиева са направили удар в MTV. Парчето им "Открадната любов" е на 8-о място в класацията World Chart Express . Смешно е, но се изпълних с гордост. Общоприето е, че с гордост може да те изпълват разни обществено или исторически значими неща. Комерсиалната попмузика очевидно не е от тях, а пък и аз я презирам.

Обаче парчето ми харесва и изобщо Графа и Мария Илиева ми харесват като звучене и като визия. Дамата има излъчване на екзотика и интелект (това последното внушавам ли си го, или и други го чувстват?) Тя е определено се отличава с повече подчерепно съдържание сред родните звезди, а скоро с изненада научих, че била застраховател по образование и имала доста успешна кариера преди да се изправи пред дилемата дали да я продължи, или да се посвети на хобито си (пеенето).

Малко се учудвам, че пробиваме с европоп. Мислех, че най-конвертируемият ни продукт ще е поп фолкът, но очевидно на този стил не му достига мениджмънт. Продуцентът на "Пайнер" Митко Димитров е самороден талант, но явно има още да учи занаята. Като за България е супер, но за света не стига. Визията на поп фолк певиците ни е доста примитивна и клиширана, не мога да запомня никоя, всички ми изглеждат еднакво (тъпи парчета, хаха). Поведението им в камера е безобразно. Скоро си дръпнах The Best Video Collection на Ивана и се потресох от начина, по който мацката съумява да скапе иначе готини песни и прилична работа на режисьор и оператор.

Разочаровах се и от друго. Дръпнах диска, защото харесвам две песни на Ивана, които случайно чух, преминавайки покрай телевизора (иначе мразя телевизия и мразя поп фолк) - "Нещо нетипично" и "Ах, тези пари". Те нямат ориенталско звучене и очаквах, че и други нейни песни ще са подобни, но за съжаление останалото са маанета. Без съжаление за двата часа теглене затрих всичко от харда. Във форума на data.bg ми казаха, че тези песни са къвъри на Индира Радич (от контекста разбрах, че е някаква голяма сръбска поп фолк звезда, популярна у нас). Мислех си да потърся нещо нейно да чуя, ама повече от месец не ставам мукает (харесва ми този народен израз, макар че е от турски произхо) да го направя. Как ли пък не, ще се ровя по фрисървъри и торент тракъри за чалга. Преизпълних си нормата за обща музикална култура с тегленето и гледането на Ивана.

Няма коментари: