вторник, 27 септември 2005 г.

"Ночной дозор" ("Нощна стража")


"Ночной дозор" ("Нощна стража")

Още размишлявам за филма, който гледах онзи ден - "Ночной дозор". Премиерата му ще е след 10-тина дни, аз естествено го дръпнах от торент. Не очаквах нещо кой знае какво след суперлативите, че бил първият руски блокбастър и ударил в земята "Матрицата", обаче сбърках. Филмът ме захапа за душата и още не ме е пуснал. Хубаво се оказа, че не бях чела книгата на Лукяненко, по която е направен, защото от многото форуми, в които потърсих инфо за филма (СЛЕД като го гледах), установих, че феновете на Лукяненко тотално не са харесали филма - изкривявал духа на книгата, бил тъп в сравнение с нея и пр.

За пореден път се убеждавам, че масата хора не разбират какво е киното и какво не е. Дълга тема, в случая е важното, че киното НЕ Е илюстрация. Всеки филм е самостоятелна същност/произведение и не бива да бъде оценяван през призмата на книгата или събитието, по което е направен.

Може би случайно вечерта след като гледах "Нощна стража" попаднах на историята на един филм, който харесвам - "Момчетата не плачат" . Не знаех, че е направен по истинска история, за която е заснет също и документален филм . И двата са получили много награди. Два часа четох сайтове и мислих за споровете в тях - доколко филмът правилно отразява истинската история на Брендън Тина и кое всъщност е истинската история. Какво е реалност и доколко описанието на реалността е изоморфно с нея? Възможно ли е изобщо да опишем НАПЪЛНО адекватно нещо или винаги, описвайки нещо, ние създаваме друго нещо?

Но пак се отплеснах към философстване, а "Нощна стража" е must see както се казва.

Няма коментари: