вторник, 14 юни 2011 г.

Духовната недостатъчност на българските елити (и на българския етнос?) Ранното средновековие.


От ранна детска възраст ни облъчват с твърдения колко велика е била България - докато за нещастие не паднала под турско робство (оставям настрана научната несъстоятелност на този термин). И как това "турско робство" създало съществуващите ярко изявени и днес отрицателни народо-психологически черти.

Дрън-дрън! Да видим фактите:


1. Учат ни от малки, че имало добри/кадърни ханове и царе, които побеждавали Византия; и не толкова кадърни, които или тя ги побеждавала, или изобщо не воювали с нея. В основата на тази измислица лежи митът, че съществуването на средновековнаБългария е зависело от това дали е имала кадърни царе. Тази огромна глупост се опровергава лесно от географията. Но не от тези в нашите учебници, в които България е в центъра, а Византия е някакво малко парче встрани от нея. Три карти от друга гледна точка:

Ами Византия е огромна държава в сравнение с нас, и още по важно - на източната й граница са изключително войнствените и агресивни араби - с които Византия води почти непрекъснати войни. Докато мощта й е концентрирана на ишзточната граница, се случва някой западен управник да я нападне. И кво? Дори така нареченият Симеон Велики (ама какво сравнение може да става с Карл Велики или с Фридрих Велики) - не успява не да превземе, а дори да атакува Константинопол. Дето му е на един хвърлей, да не употребя друга дума за разстояние с х...

Това е цялата история, която ни се втълпява от невръстни - битките с Византия са основното в историята ни и това, че не сме я разбили, е въпрос на случайност.

Глупост историческа: когато Византия е била сериозно ангажирана на изток с арабите, е отделяла по-малко внимание на балканските варвари (тогава се появват Симеон и подобните му "успешни" владетели). Когато Византия установи някакъв modus vivendi с арабите, веднага слага ред в задния си двор.


Май прекалих с шока на развенчаването, та ще продължа. До т.нар. Възраждане и след това.

11 коментара:

И.Е. Станков каза...

Тезата ти щеше да има някаква стойност, ако Константинопол се намираше в "средата" на Византия някъде в Анатолия, а не в "покрайнините" почти директно до българската граница.

Тази мода, непременно да развенчаваме "митове" пречещи на съвременния всеобщ национален комплекс за малоценност, стана наистина смешна. :)

Георги каза...

По-некомпетентен и същевремено претенциозен текст не съм срещал.

Unknown каза...

@ И.Е. Станков

Именно защото столицата Константинопол е на хвърлей разстояние от България, но никой наш владетел дори в най-трудните времена за Византия с арабските войни не успява дори да го обсади. Исторически факт. Който не говори много похвално за мощта на България.

Marin Guergov каза...

Поздрав за смелата публикация!
Дано се включат и историци (византолози) в дискусията. Трябва да са византолози, защото всъщност българската история е описана във византийските документи :)

Емил А. Георгиев каза...

Нужно е преосмисляне на славното ни минало, при това от игла до конец.

Повечето реализъм във възприятието на историята ни ще ни зареди с повече шансове относно бъдещетo.

Анонимен каза...

Да видим фактите...а бе, някой може ли да ми покаже къде се намира Византия на картата?

Анонимен каза...

Писна ми от комплексирани, недооценени отрепки на демокрацията, чудещи се как да си запълват времето. В отчаянието си да получат своята 3 минутна слава да паднат толкова ниско, че да плюят по Родината си. Да, велики сме, защото имаме най-точния създавам някога календар в света (признат от ЮНЕСКО) преди 5 000 години преди Христа.Защото тези изключително "войнствени" араби, на които ти скрито се възхищаваш и тайничко мечтаеш да ти обработят задния двор, хан Тервел разбива и праща там където им е мястото - в пустинята.С тях дори изключително "мощната" Византия не може да се справи.
Спрете да плюете Родината си, може да е в криза, може да е разсипана и разграбена, но си го набийте в главите веднъж за винаги жалки безродници БЪЛГАРИЯ Е ВАШАТА РОДИНА !!! Друга няма да имате, като не ви харесва си стегнете задниците и РАБОТЕТЕ да я направите такава, каквато искате - красива, чиста, спретната и силна не плюйте по нея.

Unknown каза...

@ Анонимен

Ако говореше на приличен език, щях да обсъдя тезите ти. Но човек, който се изразява като хамалин, не си заслужава вниманието ми.

Unknown каза...

И все пак да кажа един факт - че през войната и последващото руско управление около 1 ми4лиот турци бягат от България. Оставяйки имот, оставяйки начин на живот.
А една немалка част бягат поради жестокостите, извършвани жглавно от руските войници-мужици. Бъгарите (изклюючвм паравоенните формирания на ВМРО)
не че не сме се изявявали в тази област, но са инцидентни прояви, незабавно наказвани от началството. А руснаците са били безмилостни - в жестокостта към турците. Тези неща не трябва ли също да ги пише в учебника?

Анонимен каза...

"Да, велики сме, защото имаме най-точния създавам някога календар в света (признат от ЮНЕСКО) преди 5 000 години преди Христа....."
Айде стига с тези фанфаронщини, т.нар. "бълг.календар" с нищо не се отличава от китайския и е зает от него! кКакто и другите подобни календари в Централна Азия, изп. животинския цикъл.
Гюрова е права, че залъгваме собственото си его с плитко скроени исторически небивалици!
българите не обичат сериозната история, защото е трудно разбираема за плитките им мозъци, затова предпочитат "фолк-чалга-хистърито" в стил Петър Добрев, колко сме велики и древни, да бе, ама друг път!

Анонимен каза...

Преди 10.000 години казват учените е свършил последния ледников период и Америка се отдели от Азия с Берингово море. Кажете ми защо нашия всевиш КАН ТАНГРА са е запазил като название на всевиш при народите в северна америка Лакота и Дакота и до ден днешен го назовават ОуаКанТанка? И после да спорим за времени образования като източно римска империя и други млади временни образования които отдавна ги няма а наз БОГХАРИТЕ Бог-Бага от санскрит Хара Хора също от санскрит и дословно значи БОЖХОРА а не хора които се борят с бога,дали на негова страна не е ясно, времето и БОГ винаги са били с нас и няма случайност че все още сме тук. Търсете защо сте тук и като разберет несъмнено ще благодарите. С любов Аттила от род Дуло.