вторник, 14 юни 2011 г.

Бате Бойко: единственото, което може да постигне


Предупреждение: Пиша съвършено сериозно. Макар че крайните изводи може да се окажат немного хубави. За разлика от междинните.

ББ е на път да опровергае, или поне успешно го прави досега, една родна поговорка (макар че споменаването на друга раса е странно, но го го тълкувам като творческо претворяване на трудноразбираемите днес понятия "войвода" и "хайдути".)

Днешноактуализирана поговорка гласи: Вождове много, индианец малко

Засега Бате Бойко успешно я опровергава: и в правителството, и в парламентарната група няма и помен от хора, дори случайно присънили им се, че биха били да бъдат вождове. Единственият - не само ограничаващ се със сън "бих бил бъдел" - бе шкартиран като със стилет.

Сериозният проблем иде оттук нататък: президентът. Всички знаят, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде избран (освен ако не е Румяна Желева или нейно подобие).

И кво прави Бойко? Много труден избор. Аз лично нямам самочувствие на аналитик да прогнозирам. Едно обаче мога да кажа със сигурност: ако Бойко си направи удобен президент - не само ще си изкара мандата, а вероятно ще получи и втори.

Кво обаче става с нашите индианци? Почти никой не ги е ебавал, освен преди избори - пенсии тва онова, малки проекти с европари, отпушване на безсмислено задържани проекти, гювеч за крупни олигарси да пуснат далавера на наемниците и прочие други бюджетни фокуси. Щото по отношение на фокусите всеки рОден бюджетар е хиляда пъти по-опитен от разните световно нашумели магьосници, които летят във въздуха, свалят суперманекенки и печелят луди мангизи.

Нашият бюджетар има една черта, която рязко го разграничава от крадливите бюджетари в "белите страни". Той може да открадне - и най-често го прави - заради началника си. О, не мисля, че началникът му поставя ултиматум "или крадеш, или си уволнен". На практика предложението е почти сексуално: "Знаеш, че те ценя много, но научих, че и по-горе те ценят." Според интелекта на съблазнявания може да се спомене политическия кабинет на министъра, даден зам.министър, или самия министър. Последното се прилага при твърде интелигентни субекти, които именно поради тази си интелигентност вече се понагазили яко не закона, то някои подзаконови актове. (То иначе няма начин интелигентен човек да стигне до висок пост без да нагази нещо.)

Да се върнем на нашия вожд и любим лидер. Кво става с индианците - аз ги описах по министерствата, но същите са и в парламентарната група, и в местните организации, дори и в групата му евродепутати. Аз не знам дали вождът ще съумее да се справи с кандидат-вождовете индианци. Но ако успее, това може да значи както мек авторитарен режим, така и сносен икономически възход. Двете опции не са алтернативи.

Което не значи, че аз съм техен привърженик, или противник. Сямо размишлявам.

Няма коментари: