четвъртък, 16 юни 2011 г.

Духовната недостатъчност на българските елити (и на българския етнос?) Средновековната култура.


Първа част от темата --> Митът за ролята ни в регионалната политика

Българската средновековна култура е друг основополагащ мит на родния национализъм (вкл. и професионалния - на историците). Та Златен век на Симеон ли, та Манасиева хроника ли, та втори разцвет на културата при Иван Александър... С кулминация в нелепото твърдение, че от нас почнал Ренесансът (е, ако не той - то поне протоРенесансът): доказателство - стенописите в Боянската църква.

Малко, но съдържателно отклонение:
Какво става през това време в съседна и вражеска Византия?

► Разцвет на поезията, вкл. и не строго религиозната
► Невероятен разцвет на философията. Поява на различни философски школи със съответните сериозни дебати помежду им
► Несекващо творене на теологични трудове - както тълкуващи и развиващи патристиката, така и творчески теологични достижения като например исихазма
► Разцвет на прозата: както "висока", така и "низша" - за простолюдието. Хроники, историографски творби, житиета и други средновековни жанрове
► Забележително е, че във връзка с развитието на прозата се появява масова литература на простонароден език
► Преводи на класически антични и латински автори като Аристотел, Тома Аквински, Гийом де Мербеке...
► Изтънчено изящно изкуство - както църковни икони, така и брилянтни илюстрации в хроники и други "високи" творби"

А какво има през това време в България:

► Едно (1 !) стихотворение от Константин Преславски - "Азбучна молитва"
► Нула (0 !) философия и теология
► Малък брой писания от "низшата" проза и хроники - повечето взаимствани от византийски източници
► Няколко очевидно авторски творби - "За буквите" на Черноризец Храбър"; за събора в Търново, съдил еретиците
► Манасиевата хроника - очевидно адаптирана от гръцки оригинал

И ще се осмеля да посегна на светая светих на родното чувство за супервеличие: Кирил и Методий. (Отделен е въпросът за връзката им с българския етнос - доста трудно защитима исторически.) Те не оставят никакво теологическо съчинение, никаква популяризация, камо ли авторски труд за християнската религия. Да, превеждат Светото писание, но в това няма грам творчество. Очевидният извод е, че това не ги е интересувало. Една възможна интерпретация на този очевиден (но игнориран от нашите историци) факт е, че смисълът на делото им е била християнизацията под византийско влияние на славянската маса, доминираща в Централна Европа. Неслучайно те никога не са проявили интерес към България, а едва учениците им, прогонени от латинското духовенство, избягват от Централна Европа и се установяват в Македония.

Не е нужно да формулирам категоричния и безусловен извод за българската средновековна култура. Който може да чете, разбира.

* Умишлено не споменах нелепостта боянски стенописи. "Нелепост" не като качество, оценявано по критериите на своето време, а като идеологически конструкт на къснокомунистическия национализъм. Всеки почтен изкуствовед знае истината, нямаща нищо общо с националистическата идеология.

6 коментара:

Анонимен каза...

Подобни недоказани публикации не ви правят чест.
Би било добре да правите проучвания преди изказването на крайни твърдения - малко са запазените образци на литература - както и културни паметници - от онова време; каквото не е било унищожено от "културните" ни завоаватели (да сте чували например за римската триумфална арка в България, която след като била сметната за "гяурска работа", била развалена), е било отнесено по време на Освобождението в Русия. И до днес там има документи и артефакти, непоказвани публично, по частните колекции и музеи.

Анонимен каза...

Явно това е поредната поръчкова статия на тази тема - някой опипва почвата докъде може да ни се покатери на главите и да разбере доколко сме готови да си намразим българския корен. Разбирам Ви - гладна сте и вие семейство храните. Но има и други по-малко срамни начини да се изкарват пари. Сега как да Ви чета останалите статии без едно наум?

Unknown каза...

@ Анонимен 1

А как огромно количество византийски текстове са запазени? Нашите не са запазени, а византийските са. Що така, бе, Миме?

Unknown каза...

Анонимен 2

По принцип не отговарям на подобни коментари, но вие изглеждате мислещ човек. Казвате "поръчкова" и пояснявате, че и аз семейство храня - сиреч вие разбирате защо "изкарвам пари" по тоя начин.

Обаче аз НЕ ИЗКАРВАМ ПАРИ ОТ НАПИСАНОТО ТУК.

Е, и?

Анонимен каза...

"Що така, бе, Миме?" -- Личи си културното ви ниво, правете проучвания преди да се излагате, но се съмнявам, че ще откриете много информация в интернет. Разбира се, човек може и да открие някои от запазените произведения дори и в интернет - на съвременен език, разбира се. http://www.kroraina.com/knigi/zv/
Редактирайте си и блога. Мога да ви дам една аналогия - ако интернет пространството бъде "изличено" или недостъпно, то според вашата логика също и вашите цапаници не са били никога писани, въпреки че са споменавани от съвременниците им, а току виж се намери някой откъс от тях в някой защитен с парола сървър.

Анонимен каза...

Не знам кой крив, кой прав!Израстнах в епохата на голямата историческа лъжа.Комунистите чрез научни светила писаха,та писаха истирия каквато им харесваше.Сега тези историци които написаха лъжите трябва да бъдат осъдени да въстановят истината!Какво азначава "анонимен каза"?!Ами напиши си името и ако знаеш нещо, го сподели и кажи къде си го чел!Един ъзрастен господин ми каза "западът ни е намразил още от кръстоносните походи".Склонен съм да вярвам.Навремето сме грабили обозите им,сега тировете.Може би и за това ни оставиха петстотин години под робство?За всички които спестяват имената си:Д.Коларов:)))