неделя, 14 октомври 2007 г.

Убиват децата, убиват и животните...


Упрекна ме един приятел защо пиша, че трябвало да има потрошени червени кратуни. Не можело, каза, в ЕС да караме както преди, трябвало политическите промени да ги правим цивилизовано. В настоящия социално-икономически контекст очаквам в скоро време подобни приказки да ни залеят от мейнстрийм медиите, затова да си кажа:

Категорично не съм съгласна, че политическата промяна трябва да бъде по мирен път. Управляващата олигархична класа се нуждае от яка тояга по главата, и кръвта може да упражни оздравяващо въздействие върху отровеното ни от лъжа общество. 18 години мирен преход доведоха до сегашното статукво - безалтернативна власт на олигархията, състояща се от същите стари муцуни плюс присламчилите се техни лакеи (БоБо е христоматийна илюстрация). Ако им бяхме потрошили главите на 14 декември 1989 г., сега щеше да е различно. Но тогава Желю ни спря. Моят грях е, че тогава му повярвах. Сега обаче ако никой няма да ме спре. Ако някъде, някога, на някой протест започне директно действие, тези с мерцедесите много да се пазят да не ми попаднат. Както казва любимото ми влечуго Бого Шопов:
"Тук не е нормална държава. Да сте видели някой министър да си подаде оставка, заради каквото и да е? Да сте видели министър в който има ЧЕСТ и ДОБЛЕСТ? Ами нееее и няма да видите. Хващат ги в корупция, замесени в мръсни игри и те пак со остават министри. Мислите ли, че 200 човека ще наклонят шапката на този министър, който си е платил за да стане такъв и докато си плаща ще е такъв, ехххх млади мечтатели сме ние. Докато не взривим нещо на центъра или не убием президента никой няма да си подаде оставката, макар, че и тогава се съмнявам. (Хайде сега арестувайте ме). Революция може да оправи тази държава. Той си го е казал човека - Щом не щеш мира, на ти секира.

А можем ли да го променим?

/НСБОП прочете това в 11:55 :))/"
Другарю Румен, горното написах саморъчно и за верността му се подписвам. А защо така ядосвам другаря Румен? Защото прочетох това:
"Сигнал за грубо нарушаване на законодателството за хуманно отношение към животните използвани за еспериментални цели изпрати "Германо-българска помощ за животните - клон София" до министъра на земеделието, директора на НВМС, Комисията по етика към животните в парламента, министъра на отбраната, представителството на Европейската комисия в България и Военната прокуратура.

Представители на "Германо-българска помощ за животните" са намерили във вивариума на Експериментална хирургия към ВМА шест кучета, вързани в отделни преграждения на вериги.

Кучетата са били в окаяно състояние. Всички са били безпородни на възраст между една и четири години. В предверието на вивариума е имало множество спринцовки, нож и брадва. Мястото е било изключително мокро, студено и тъмно.

Представители на неправителствени организации за защита на животните, д-р В. Любке и д-р Р. Атанасова, членове на Комисията по етика към животните, използвани за експериментални цели, потвърдиха, че ВМА няма разрешение за извършване на експерименти с кучета.

Подобни експерименти могат да бъдат правени само при официално разрешение от страна на директора на НВМС, като животните за подобни цели трябва да бъдат отглеждани при условия описани в глава Седма, раздел ІІ от Закона за ветеринарно-медицинската дейност "Животни, използвани за опити", обнародван в ДВ. бр. 87 на 1 Ноември 2005 г. и Наредба 25 от 10.06.2003 за защита и хуманно отношение към опитните животни.

Смисълът на подбор на такива животни, описан в Закона за ЗВМД при извършване на експерименти с тях е яснотата за техния здравен статус, генетичен код, проследяване на потомството и контрол върху заболяванията.

Експерименталната хирургия и ВМА нарушават основни европейски принципи, конвенции и директиви на ЕС по използването на животни за експериментални цели.

Нарушава се основна забрана на ЗВД, чл. 158, ал. 1 (използването на безстопанствени и домашни кучета и котки като опитни животни).

Чрез извършване на експерименти върху улични кучета, ВМА не просто няма авторитетното поведение на здравно заведение, което спазва законите на страната, но и поставя под въпрос качеството на експериментите си с невалидни резултати, което може да има по-дългосрочен ефект и върху пациентите на болницата!

Повече от неоправдано е българска институция от подобно значение като Военномедицинска академия, подчинена на ведомството на Министерство на отбраната да е основен нарушител на българските и европейски закони, се казва в сигнала.

"Германо-българска помощ за животните - клон София" настоява да бъде извършена проверка на пълната документация на експерименталната база, становище от страна на Комисията по етика и налагане на най-строгите санкции по неспазване на закона.

Организацията счита, че ясната позиция на контролните органи по този въпрос ще даде добър знак към европейските институции за безкомпромисност към нарушителите на закона и добър пример за българската общественост, както и за всички учреждения, в които се провеждат опити.

"Германо-българска помощ за животните - клон София" е готова да поеме грижите и лечението на животните от вивариума в приюта си в кв. "Хладилника"."
Отношението към децата, болните, инвалидите, душевноболните, животните - изобщо отношението къ м най-слабите и най-беззащитните, е най-ясният критерий за качеството и същността на едно общество. Така погледнато, българското общество е общество на човекоядци. В домовете на Масларова убиват деца, в институтите на Гайдарски убиват животни (--> детайл: БРАДВА в клетката).

ТЕ убиват. Буквално убиват. Духовните убийства - на учителите, на младите, които бягат от БГ и на колко още социални групи, са отделно. На мен сметката ми стига, за да искам кръв. Знам, че не звучи хич цивилизовано, модерно, политически коректно и прочие бла-бла изрази за запазване на политическото статукво. Ама не ми пука.

2 коментара:

Анонимен каза...

Истина е, че обществото се движи към конфликтна точка - такъв ми е денят, че минавах всеки ден покрай стачкуващите лекари от Пирогов, сега виждам всеки ден учителските колони и нещата са много различни - медиите се опитват да неглижират тази информация и този статус, синдикатите се опитват да създадат илюзията, че управляват процесите.

За съжаление властниците мислят, че разполагат със средства за манипулиране на масовото недоволство, но вече става дума за геноцид и има силна вероятност това да излезе от контрол.

Моите уважения за начина, по който пишеш.

Между другото много от постовете и в други блогове, които чета станаха манипулативни, появиха се нови имена и ми се струва, че не е редно авторът на блога да приеме "дуела" с взаимна размяна постове. Просто това не е дуел а уловка.

Unknown каза...

И аз мисля, че обществото върви към социален конфликт, но "мек", а не като този от 1997 г. За съжаление.

А за "дуелите" между блоговете мисля, че са безсмислица. Блогът е лично пространство, а не форум.