понеделник, 22 октомври 2007 г.

Тошо Тошев пак се изсра върху вентилатора


Между перото и баданарката

Нов срам за цялата журналистическа гилдия

"Труд" отново се изходи върху вентилатора

Такава публична "свирка" на властта" отдавна не бяхме виждали - трудовачките по магистралите могат само да се учат на занаят от "репортерските екипи" на най-масовия всекидневник
Това е цялото заглавие на скандалната публикация на в."Поглед" от миналия понеделник, 15 октомври. Казвам "скандална", защото доведе до безпрецедентното светкавично уволнение на ръководството на вестника. Два дена след публикацията Управителният съвет на жалкото подобие на съсловна организация, наречено Съюз на българските журналисти, се събра на извънредно заседание и "единодушно реши да бъдат освободени от заеманите длъжности главният редактор на в."Поглед" Евгений Станчев, първият зам. главен редактор на вестника Тодор Токин и зам. главният редактор Румен Леонидов" поради "неспазване на професионални критерии и етични норми и уронване престижа на СБЖ".

За всеки що-годе запознат с мръсните нрави в бг журналистиката е ясно, че възпитаникът на Лвовското военно училище о.р. поручик Милен Вълков, подвизаващ се като шеф на СБЖ, хич не го е еня ни за професионални критерии и етични норми, ни за престижа на СБЖ. Защото именно статията в "Поглед" е опит за измиване на оцапаната физиономия на родната журналистика. Също е така е кристално ясно, че по стария си табиет на шушумига Миленчо е клекнал на всемогъщия Тошо Тошев, a.k.a. агент "Бор", който се е почувствал безмерно засегнат, че някакъв си "Поглед" се осмелява да критикува слугинския му лъжлив вестник.

По-малко хора обаче ще се сетят, че още едно журналистическо величие е подприклекнало услужливо - бившето Негово превъзходителство Петьо Блъсков, являващо се понастоящем издател на "Поглед". Никой не би могъл да заподозре Петьо в любов към Тошо, взаимната им омраза е известна от години. Любопитното е по какви причини превъзходителството обезглави вестника си - дали Тошо го е заплашил с нещо, или му е обещал друго нещо? Според някои източници, става дума за второто и ролята на морков играят имотите на СБЖ, които Петьо иска да прилапа.

Довечера смятам да понапиша малко лични спомени за свирките на "Труд" (щото много, ама съвсем много вече ме ядосаха), а дотогава прочетете и преценете сами кое по-срамотно - езикът на статията, или поведението на медийните босове Тошо, Миленчо и Петьо:

Edit: Тъй като не всеки се сеща, че снимките се увеличават при кликване върху тях, така че статията да може да се прочете спокойно, ето директните линкове за четене:

"Труд" отново се изходи върху вентилатора - 1 стр.
"Труд" отново се изходи върху вентилатора - 2 стр.






8 коментара:

Unknown каза...

Забравих да поясня - клик върху картинките за да се увеличат и четат удобно.

Анонимен каза...

Браво, Вени, направо си върхът тези дни!

Bruce Wayne каза...

можеш ли да сканираш вестника, така едвам се чете :(

Unknown каза...

Кликни върху всяка снимка - те всъщност са линк, който води към голямото изображение, четящо се съвсем спокойно

Анонимен каза...

Целият сюжет с "възкръсването" на "Поглед" предизвиква дълбока погнуса. Любимата на г-н Блъсков "метафора" с вентилатора и дефекацията вече се превръща в емблема на българската журналистика. Обслужването на кланови, корпоративни и лични интереси в официозни и "съсловни" медии не е от вчера, но вече придоби мащабите на национално бунище, чиято смрад задушава цялата ни култура. За слугинажа като норма на журналистическо поведение писах вече - http://bborissov.iblogger.org/index.php/104
Впрочем, всичко вече е необратимо. Проблемите ще се решат по естествен, биологичен път. Ще изгният сред буклуци и милиони долари. Ако ние не измрем от глад междувременно, ще имаме възможност да се поздравим с кончината на иженарицаемата българска журналистика.

Bruce Wayne каза...

втора страница се чете трудно, първа - не

Unknown каза...

Ама този линк би трябвало да е съвсем ОК -
втората страница

Unknown каза...

Упс, разбрах къде е проблемът, причината е, че снимката е по-голяма от екрана на браузъра. Аз съм с Firefox и имам един много удобен плъгин Image Zoom, поради което тотално съм забравила този проблем, ама без него какво се правеше, не помня. За Internet Explorer мисля, че в подобни случаи на картинка по-голяма от екрана, тя се фитваше към него, обаче изскачаше някакво квадратче, за да я разпънеш ако искаш.

Ако не можеш да се ориентираш от свътните ми спомени, изтегли графичния файл и го отвори с програмата, с която разглеждаш картинки.