сряда, 3 октомври 2007 г.

Защо не искат да дадат на учителите


Защото нямало реформа в образованието, казва безпросветният Даниел Вълчев. Защото щяла да се повиши инфлацията, казва финансовият Орешарски. Защото исканията им били абсолютно нереалистични за българската икономика, казва премиерът Станишев. И тримата са прави.

Реформа няма, защото Вълчев от две години прави хаотични промени на парче, без да има идея какво иска да постигне.

Прав е Орешарски да се бои от инфлацията. Удовлетворяването на исканията за тристъпково (по 25% от 1.10.2007 - 1.1.2008 - 1.7.2008) увеличение ще засили и без това сериозните рискове от "твърдо приземяване" на прегряващата бг икономика, защото правителството на Станишев е напълно негодно да води консистентна икономическа и финансова политика. Крещящо доказателство е изумителната инфлация на хранителните стоки на годишна база (юли 2007 г. спрямо юли 2006 г.) от 24,7 % и обща инфлация от 12 %. При валутен борд този рекорд сочи, че цялостната стопанска политика през последните години е сбъркана.

Глупостите, че за инфлацията били виновни

- сушата
- дъждът
- чуждите туристи (които купували стоките от нашия пазар)
- спекулантите
- румънците (които идвали да пазаруват у нас)
- китайците (щото почнали да печелят повече и вместо ориз взели да ядат кашкавал)
- Евросъюзът
- затварянето на туршии

са нескопосни лъжи на икономически малоумници като представящия се за икономист министър Петър Димитров. Откъм 2000-2001 г. всяка година има висок туристически интерес към БГ, но през летните месеци досега имаше дефлация, а не инфлация. Горивата и зърното в ЕС поскъпнаха колкото и у нас, но там общата инфлация на годишна база е само 1,8 %, а тази на храните - 2,0 %. Разликите са съответно 7 и 12 пъти! Което по безспорен начин доказва водещата роля на провежданата от правителството политика, а не на външните фактори.

Но въпросната политика има и едни съвсем човешки, лични измерения, които е хубаво да се знаят. За тях разказва Евгения Банева, главен мениджър на курортен комплекс "Русалка" и съпруга на собственика на "АКБ Форес" Николай Банев:
"Къде се отдавате на шопинг - в България или в чужбина?

- Пазарувам от Париж, Лондон, Рим, но напоследък от София, тъй като тук вече има много добри бутици като "Вижън", Emporio Armani. (...) Последната ни мания с моята приятелка (...) е да си купуваме лимитирани чанти и обувки на Lous Vuitton. Тръпката е не че са толкова скъпи, колкото, че е чест да се сдобиеш с тях.

Кой е най-големият финансов лукс, който сте си позволявали?

- Слабост са ми кожените палта, но с глобалното затопляне усещам, че ще се наложи да се преориентирам. (...) А най-скъпите неща, които мъжът ми ми купува, са колите. Фен съм на спортните автомобили. От две години карам черно Porshe Cayenne, толкова ми харесва, че вече втора година не искам да го сменям.

Колко голям е автопаркът ви?

- Имаме от всички нови джипове по един, Audi-та, Porshe-та, ML Mercedes, Maybach, наскоро си взехме Rover за планините.

Вече изпробвахте ли луксозната яхта, която получихте като сватбен подарък от кумовете ви - семейство Барбукови?

- О, да (...). Първият гост, който стъпи на яхтата, беше приятелката на премиера Елена Йончева. Сергей Станишев през това време се гмуркаше около "Русалка", а понеже тя си беше навехнала крака от тенис, целия ден прекарахме заедно на яхтата ни. С Елена сме добри познати по фитнес линия, преди ходехме заедно в залата на Правителствена.

Скоро ще имаме и самолет, но това за голяма корпорация като нашата е по-скоро необходимост, отколкото лукс - пести време и нерви."
Тази есен обаче г-жа Банева няма да е принудена да тича до Лондон и Париж, защото в ИнтерЕкспоЦентър, София от 28 ноември до 2 декември ще се проведе изложението LUX ONLY 2007, което може да се опише с израза "стоки и услуги не за всеки". В анонса на Би Ти Ви за събитието ясно бе посочено за кого е изложението - за тези 10-12 000 души в България, които имат повече от 1 милион доходи.

Та като казах "доходи" се замислих откъде идат те при г-жа Банева. Нито една от фабриките, които "АКБ Форес" приватизира за без пари, не е печеливша. Доходи носят само "Русалка" и "Хелиотур-С" (фирмата, която открадна къмпингите "Градина" и "Каваците" от собствениците им). Печеливша ще е и "Иракли Резорт", която в момента унищожава невероятна природа в местността. И се сетих за другаря в живота на г-жа Банева - някошният мушморок от ЦК на ДКМС Николай Банев. И за много други от въпросните 10 - 12 000 милионери се сетих.

И за нездравия икономически растеж се сетих. Защото сегашната стабилност е изключително крехка. Тя е резултат само на притока на чуждестранни инвестиции, преводите от българите в чужбина и на прането на външни пари. 38% от общия обем чуждестранни инвестиции за първото полугодие на 2007 г. и над 60 % са в сектора на недвижимите имоти (хотели, молове и луксозни имоти в стил "мутробарок"). Инвестициите в технологии и производства са жалки. Поради което през последните три години относителният дял на българския износ на технически изделия и стоки за директно потребление за ЕС намалява, а този на суровини и материали, вкл. на дървен материал, се увеличава. От друга страна, 100% от вътрешното потребление на електроника и изобщо на високотехнологични стоки е от внос. Увеличава се вносният дял и на най-обикновени предмети. Българското производство губи конкуренцията и пазарите си дори у нас.

Ей заради тази икономическа политика Сергей Станишев не дава на учителите. И е прав - какви са му те на него? Един даскал да се е сетил да го покани на яхтата си заедно с Елена? А сега искат да разговаря с тях за нереалистичните им искания. Аре у лево, да го духат даскалите, аз отивам да играя фитнес с Елена.

8 коментара:

Vens каза...

Не че искам да споря за нещата в текста, но все пак, тези учители да не би някой да ги е вързал насила да работят като такива за 300 лв. Те сами са си направили избора с пълното съзнание, че тази професия не е добре платена не само тук, но и навсякъде по света. Как така хората, които работим в частния сектор можем да си сменяме работата, ако сме неудовлетворени, а учителите да не могат? И вместо това вдигат такава гюрултия и карат да страдат учениците, които пък най-малко имат вина за ниските им заплати.

Анонимен каза...

кефиш ме!

Анонимен каза...

déjà vu...

Анонимен каза...

Ако всеки учител тръгне да изпълнява стъпка по стъпка разсъжденията кой ще преподава на децата ти? Ти сам ли ще ги учиш? Вие не мислите въобще. И това, което дрънкаш е лъжа. Почнаха комунистическите издънки да излизат и вече много съвети взеха да дават!

Анонимен каза...

evolustia set iam togava kogato horata rasberat koe e vasno i koe ne. togava pariet ste izchesnat ili ste zagubiat znachenieto si na Monopol. Prirodata ste e prav Dom, uchitelite tse sa na pochit i po prisvanie, lechitelite ste sa istisnki i po sartse, horata tse sa ispalneie s sas smirenie i radost. Trudat niama da e zadalsenie li nachin za "zabogataivane" ili"svarzvane na dvata kraia"- a udovletvorvane na potenciala i osastvenvane na darbite. Amin;-) aveto

Yana каза...

Вени, мога ли да те помоля да напишеш за този протест?
http://ydomusch.livejournal.com/63515.html

Давам линк и към по-голяма снимка, и двете снимки са кадри от филма на Кейт Блюет.

http://farm2.static.flickr.com/1070/1485492932_2cfc476682_o.jpg

Анонимен каза...

хей,писах вече тук на тази тема и нЕмам ниКВА представа ,защо не си виждам коментара,та реших да се повторя:ИЗОБЩО НЕ ПОДКРЕПЯМ СТАЧКАТА НА УЧИТЕЛИТЕ!!!Никъде не чух,не прочетох,не разбрах,за някаква промяна в образованието да става дума.Дъщеря ми е на 17 г.,в нормално бълг. училище и не искам да пиша за сумите които плащам всеки месец за частни уроци!!!Искам да поясня,че тя е отличничка (Боже колко старомодна дума,нали?)ПиснА ми да плащам за какво ли не-в случая образование-по няколко пъти! На мен уви ми плащат само веднъж в месеца!

Unknown каза...

Не знам защо ти няма коментара. Политиката ми е да не трия коментари, дори когато са очевиден спам като тези на Ангел Грънчаров. Нещо не си се "разбрал" с Blogger ;-)

Ако искаш да кажеш, че в моя блог не си чул, видял и разбрал за промени в образованието, не виждам защо това те възмущава. Това е личен блог, а не форум, новинарски сайт или е-вестник. Нямам никакво задължение да информирам, просвещавам и образовам когото и да. В Интернет има достатъчно информация за конкретните идеи и искания на учителите на реформата в образованието - достатъчно е да имаш желание да разбереш за тях и минимум познания за търсенето на информация в Интернет

На теб очевидно ти липсват и ми крещиш на мен вместо да се погледнеш, че трябва ти да научиш нещо.