събота, 6 май 2006 г.

Браво на Ангелина!


С глас се разкрещях "Уауууу!", като прочетох в Actualno.com, че вътрешният министър Румен Петков е получил писмо от журналистката Ангелина Петрова с искане за достъп до документи от архивите на ДС за Тошо Тошев (гл.редактор на "Труд"), Венелина Гочева (гл.редактор на "24 часа"), Иван Гарелов (водещ на "Вот на доверие" и бивш водещ на "Панорама"), Кеворк Кеворкян (водещ на "Всяка неделя"), Георги Коритаров (водещ на "Здравей, България"), Иво Инджев (водещ на "В десетката"), Люба Ризова (шефка на новините и публицистиката в bTV)V, Силва Зурлева (шеф на "Нова телевизия"), Уляна Пръмова (шеф на Българска национална телевизия), Поля Станчева (шеф на Българско национално радио), както и за самата себе си. В отговор Румен Петков заявил, че ще направи всичко възможно да удовлетвори искането в рамките на закона.

Подскочих от радост, защото колкото и скапан да е законът за достъпа до архивите на Държавна сигурност, колкото и да ми е ясен Румен Петков (че ще направи всичко възможно и запетайка от обществен интерес да не стане публична), все пак има шансове един обществен натиск да започне да повдига завесата, закриваща вече 16-та година вонящите тайни на миналото, които продължават да тровят настоящето ни. Ние сме единствената от бившите соцстрани, която не направи нищо за разкриване на досиетата и това ясно ни беше натякнато наскоро от Евросъюза в контекста на възможността за налагане на предпазна клауза при присъединяването ни към ЕС.

Още повече, че съвсем наскоро Софийският градски съд осъди директора на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров да предостави пълен достъп до архивни материали на бившето Първо главно управление на ДС във връзка с книгата му за убийството на Георги Марков "Убийте Скитник".

Браво на Ангелина! Винаги съм й се възхищавала за акъла и за непукизма (макар да сме имали разногласия по някои конкретни оценки) и съм научила много от нея за професията, както и за държавна сигурност. Трябва да я открия, за да я поздравя. А също така мисля да използвам случая, за да поискам и аз от стария ми "приятел" Румен достъп до архивите на ДС - обаче внимателно трябва да обмисля по каква причина и за кого, така че да е максимално възможно да бъде удовлетворено и да е в максимален обществен интерес. Очевидно е, че едното искане ще бъде за документи, свързани с мен, обаче това не е достатъчно и трябва да помисля.

6 коментара:

Анонимен каза...

chakai, iskasjh da kazesh che "doisetata" ste sa obsto dostapni??? za kakvo satva duma che e narvaialangleian,nisto ne rasbiram.

Unknown каза...

Искам да кажа, че стават по-достъпни, отколкото сега - и това е под натиск от ЕС. Затова Румен ПеткОв обеща публично, че (видиш ли) щял да изпълнява закона да дава достъп. Законът е шибан и той може, изпълнявайки го, нищо да не дава (както правеше предшественикът му Георги Петканов) но сега Румен е на пангара, щото от ЕС ни наведоха яко към палците заради организираната престъпност.

Както не само ти се сещаш, има връзка между факта, че останахме единствената (!!! дори и Румъния ни мина тук) бивша соцстрана, която си е опазила досиетата на комунистическата държавна сигурност неотворени, и факта на невероятното ниво на организирана престъпност.

Конкретно за действието на Ангелина: гениална е, щото иска досиетата на видни публични личности, т.е. Румен не може да откаже официално, не иде некак да рече "`мче те са още действащи, е такова", нито иде да маже, че имали отношение към националната сигурност. Мисля, че все пак ще маже нещо като второто, де, ама на всеки ще стане ясно. Затова я поздравявам Ангелина - щото го гепи нао момента като са го опънали на европейския пангар и нема как да откаже :) Абе нещо като да се наведеш в турска баня - не можеш да имаш претенции за кого точно се навеждаш ;-)

И още важно е - че по такъв начин ще лъснат кирливите ризи на БГ медиите (щото Ангелина е подпукала Румен за досиетата на видни медийци), които носят голям грях за калпавия ни преход.

Извини ме, че ме влече главно на неприлични метафори, ама като чуя думата "досиета", `се мръсни думички за майките на тия, дето 15 години ги крият, ми идват.

vlad каза...

Просто в един момент смъкнахме 'строго секретно' до просто 'секретно', като втората форма е с давност 15 години.
А като си помисля какви изненади чакат обществеността. Беше ми смешно, но вече не ми е смешно. Става ми даже загрижено.

Unknown каза...

Защото една от най-зловещите роли в тия 16 години преход изиграха висшите мениджъри журналисти и собственици журналисти. Крайно време е да лъсне кой кой е.

Unknown каза...

И още нещо се сетих: нека всички, които са били главни редактори, заместник главни редактори, отговорни секретари и (съ)собственици на медии, да поискат да им се отворят досиетата. Ако са чисти и невинни, няма от какво да се боят.

Защото тази прослойка до голяма степен беше отговорна за огромната манипулация на прехода. Нека най-сетне разберем кои точно са те.

Unknown каза...

ПРИЗНАВАМ ГРЕШКАТА СИ, СЪЖАЛЯВАМ И СЕ ИЗВИНЯВАМ НА ВСИЧКИ!

ОТ РАЗВИТИЕТО НА СЛУЧАЯ СТАНА ЯСНО, ЧЕ АНГЕЛИНА Е ИГРАЛА МРЪСНА ИГРА В КОМБИНА С РУМЕН ПЕТКОВ, ВЕРОЯТНО В КАЧЕСТВОТО СИ НА БИВШ АГЕНТ НА ДС, НЕЕДНОКРАТНО ИЗПЪЛНЯВАЛА ТЕХНИ ПОРЪЧКИ И ПРЕДИ 1989, И СЛЕД ТОВА.

КАК И НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ПЕТКОВ Й ДАДЕ САМО ДВЕ ПАПКИ, КОИТО ТЯ ЗАНЕСЕ В КОНКУРЕНТНА ТЕЛЕВИЗИЯ? А ПАПКАТА НА ИЗВЕСТНИЯ АГЕНТ "БОР" ЗАЩО НЕ Й ДАДЕ НАПРИМЕР? КЪДЕ ТОЧНО Й ДАДЕ ПАПКИТЕ, ЗАЩОТО ОТ СИГУРЕН ИЗТОМЧНИК ЗНАМ, ЧЕ НЕ Е В МВР, Т.Е. В БИЛО Е В ЯВОЧНА КВАРТИРА.

И ОЩЕ ВЪПРОСИ ИМА, НО ВАЖНОТО Е, ЧЕ АЗ СБЪРКАХ ТЕЖКО, СЪЖАЛЯВАМ И СЕ ИЗВИНЯВАМ.

Което не значи, че оправдавам морално Коритаров, той ме отвращава.