четвъртък, 4 май 2006 г.

Компютри "направи си сам"


Ройтерс пише, че най-голямата верига супермаркети Уолмарт започва да предлага компоненти за компютри "направи си сам" в една трета от магазините си в САЩ, воден от желанието да накара купувачите да купуват не само хранителни стоки с low margin (изключително нисък марж на печалба, възможен само в много големи вериги). В 20 магазина вече се тестват 20 гишета, на които купувачите могат да си избират пакети компоненти, които да купуват и носят вкъщи. Този месец предстои въвеждането им в 1200 от 3200-те магазина на веригата в САЩ. Това предизвиква тревога сред компютърните производители, тъй като политиката на поддържане на изключително ниски цени оказва силен натиск върху конкуренцията, поради което Уолмарт е обвиняван за банкрутите в много сектори - от бакалии до магазини за детски играчки.

Стана ми малко смешно от това "голямо" нововъдение, което плаши бранша, защото за пореден път се убеждавам колко разглезващ и вреден за човека е високият стандарт. За България асемблирането на компютри е по-скоро правило, отколкото изключение, тъй като марковата техника не е по джоба на средния юзър. Което общо резултира в повишаване на ИТ културата на юзърите, а това от своя страна повишава степените им на свобода. Спомням си като си купувах първия компютър през 1992 г. как обсъждахме във фирмата с какви пари разполагам и какво може да се сглоби срещу тях, от което получих първите си знания за компютърната архитектура. При ъпгрейдите след това и при следващите мащшини се повтаряха подобни обсъждания, а последния ми компютър си го асемблирах сама и мисля, че постигнах много добро съотношение качество-цена. Сестра ми, която живее във Великобритания, се учуди как съм могла да си купя толкова добра машина за такива пари, но когато й обясних как, тя възкликна "оу, това е много сложно" и добави, че друг "огромен" проблем е поддръжката - "ако се развали нещо, на кого ще се обадя да оправи?" - въпрос, който би разсмял обръгналия български юзър.

1 коментар:

Анонимен каза...

И все пак Walmart се ползва с много лоша репутация, като магазин за "по-бедните" в социалните класи в САЩ. Има и вицове и като цяло, дори за средната класа е повече с негативна оценка, поради лошото качество на стоките там. А това, че са на много ниски цени е постижимо, защото всичко се аутсорсва. Китай, Индия, Пакистан произвеждат доста от продукцията в Walmart. Не, само че високият стандарт разглезва в западните, развити страни, но хората са толкова тясно профилирани/специализиране, че за елементарни работи се викат техници. Например, една моя колежка ми обеснява че извикала техник в къщата си за да и смени тоалетната седалка и системата на тоалетното "казанче". Аз се питам къде е мъжа й в тази работа?!

А какво да си разпрявяме за компютър!
Все едно да се мъчим ние, да строим ракета! ;]]

astral_buddy
projectionbeyond.com