събота, 2 август 2008 г.

Карбовски vs. Райна Маркова (конкретните лица нямат нищо общо)


С нездраво любопитство следях ужкимската дискусия за поколенията в литературата и като цяло в културата. "Ужкимска" защото аргументи няма, истаблишмънтът, олицетворяван най-вече от Виктор Пасков, отказва не да разбере, отказва изобщо да прочете какво му казват по-младите биографично. И жалко. Би могъл да научи нещо.

Както и да е, мислех да подмина темата, щото има много гнус в нея, но Райна Маркова ме провокира. Тя не е участник във вестникарските простотии, наричащи се "дискусия", но е писател от поколението на Карбовски. И понеже редовно чета блога й, изведнъж ми се стори, че ако съумея да опиша отношението си към нея (за бога, изобщо не я познавам лично, преди да попадна на блога й даже не знаех, че има такава писателка), ще съм формулирала мнението си за скандала между поколенията в бг литературата. И така:

Аз не харесвам как пише. Не харесвам нищо писано от нея. "Фани по опасните пътища на светлината" ми харесва по-малко от ".log" Което не значи, че романът (хм, дали е точно роман?) изобщо ми харесва. Защо е това нехаресване? Защото много ме дразни. През два абзаца се улавям как физически се дразня. Което за маниак книгоман като мен e странно - така първично да ми въздейства текст. Поради това болезнено любопитство (кво е това чудо, дето ме нерви така?) си купих ".log", а също така потърсих и изчетох всичко в нета от нея. Също така се върнах да прегледам колонката "Мрежа" във в."Култура" от последните две годин (да, Райна Маркова я води).

Като резултат - не само продължава да ме дразни, а и не мога да разбера защо. Явно ще трябва да продължавам да я чета.

А Карбовски не дразни. Не може да дразни. Предсказуем и скучен е.

Толкова за поколенията в литературата.

12 коментара:

Unknown каза...

хехе, мило!
:)

Анонимен каза...

Дам, за съжаление Карбовски стана много безинтересен. Може би заради това, че безмилостно препълва публичното пространство със себе си...

Анонимен каза...

Вени,дали си попадала на това: http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=7593&Itemid=294 мнение на Люба Кулезич? Аз лично го одобрявам.

Анонимен каза...

Този "анонимен" бях аз - Добрата.

Unknown каза...

@ Добрата

Благодаря за линка :-) Напълно съм съгласна с нея (което рядко ми се случва). А брюкселската история с Карбовски е супер, муахахаха!

Анонимен каза...

Тя, ако си забелязала, яко удря и по Явор. И с право. :)

Добрата.

Unknown каза...

"С право"?

Известна двусмисленост съзирам у теб. Или съм мнителна?

;-)

Анонимен каза...

"Скандалът е просто закъснял и се води с аргументи и ругатни отпреди осем-девет години. Това подсказва, че е подстрекателски и манипулативен. По тази причина си остана кух и морално претенциозен. Целта му беше да обслужи единствено авторите си и тяхната остра потребност да презаредят аурата си на морални стожери с реформаторски светоглед. Такива хора са буквално пристрастени към скандала поради сериозната опасност публиката да се усъмни в безкористието на предишни техни заклинания, пристрастия, сръдни и бунтарства."
Няма двусмисленост.

Имах Предвид Явор Дачков, не Явор Гърдев.

Добрата.
Добрата.

Unknown каза...

а защо не подхванем "треда" както трябва? аз имам намерение да се включа в тази дискусия през септември. сега на пожар дописвам един дълъг текст и не мога.

Unknown каза...

Мисля, че ще има смисъл. Спокойно и с аргументи - че аз сега малко емоционално го давам, щото много-много се издразних и на В.П., и на М.К., и на купчината подобни им... А си струва да се опитаме да разчовъркаме кви сериозни неща аджеба стоят под (или зад) цялата доста воняща свада.

Unknown каза...

да. аз съм показала достатъчно отношение към 1968 в *.log година преди да стане модна тема, но никой (ах, каква изненада) не го забеляза.
ти обаче май ми хвана посланието :)

Анонимен каза...

4ete ise drazny perverzia na o4nite duna