събота, 23 август 2008 г.

Да, Джо Байдън е партньорът на Обама!


Сбъдна се желанието ми за втория човек на демократите в начеващия президентски маратон. Залагането на традиционната за новак схема ме радва и заради посланието, което носи, за руско-грузинската война, респ. за отношенията на Запада с Русия.

Сенатор Джо Байдън лично и по негова инициатива замина през миналия уикенд за Грузия, за да види и оцени на място безпрецедентната от края на Студената война ситуация. Допреди грузинския си воаяж той бе основен играч сред групата на "руските прагматици" - неструктурирана, но влиятелна фактическа групировка в Сената и Конгреса, чието кредо е "Русия ни е важен приятел и к`во ни пука за некФи ценности, все пак Рейгън почина отдавна, isnt't it?"

Реалностите на мръсната руска война срещу Грузия отвориха очите му и той (без всякакви увъртания в първановски стил) го обяви:
"I left the country convinced that Russia's invasion of Georgia may be the one of the most significant event to occur in Europe since the end of communism. The claims of Georgian atrocities that provided the pretext for Russia's invasion are rapidly being disproved by international observers, and the continuing presence of Russian forces in the country has severe implications for the broader region. The war that began in Georgia is no longer about that country alone. It has become a question of whether and how the West will stand up for the rights of free people throughout the region."

Eyes on Biden as he returns from Georgia
За нашенските путинови приятили не е лошо да запомнят, че войната бе не толкова и не само за държавицата Грузия, а за способността на Запада да продължи да защитава свободата.

5 коментара:

Unknown каза...

Вени, ще ме разплачеш. Ако смяташ, че в промяната на позицията на Биден има нещо различно от прагматично изчислен интерес, някакво позоваване и вяра в ценности и пр. жалко за богатия ти опит...

САЩ постигнаха много чрез тази война. Можеш да прочетеш моите разсъждения по въпроса на блога ми, ако ти е интересно.

Unknown каза...

@ Господин И

Ще започна с признанието, че поради теб и такива като теб все още не съм сложила БСП в личния си списък на бандитско-мафиотски организации. Лошото, разбира се, е, че почтеуните хора като вас ви ползват като (ще ме прощаваш за сравнението) пищималче - турска дума за парцалчето, с което се прикриват голотиите.

Конкретно по темата:

Нещо да кажеш за въпросните около 2000 убити от грузинците, които божем бяха поводът за руската агресия? Инфо от болницата в Цхинвали, от властите, администриращи гробището, от някоя международна организация (макар че за руските друзя като теб този израз е неприличен)? Абе квото и да инфо дай, че ги има.

Трудно, м?

И так, дорогие русские друзья, где ваши любимые две тысяч трупа в Цхинвале?

Павел Павлов каза...

За теб има ли значение колко са убитите в Цхинвали?

Анонимен каза...

...моме, Вени, дали си си направила труда да понаучиш на оная Кавказка територия каква и е историята? Как грузинците са се държали още от далечното минало ( примерно още от 14 век ) със съседите си? И колко не е за пренебрегване манията за величие на грузинците- още от ония времена?...пишеш ли пишеш...що за параноична русофобия? Щото другите Велики сили са ОК, чисти и неопетнени?

Анонимен каза...

Писателю,защо рискуваш разкриване на психологическата си бездна и нещастие в една неискана но вътрешно чувствена патология?Защо ти е уповавана сила в покорство пред нов княз ако изгубиш спасението на една объркана душа.
Доколкото интелекта най-после приближи молитвата,търси пътя към своя създател в покаяние и смиреност а Руссия и русската Голгота остави в ръцете Христа и Богомайката.