понеделник, 25 август 2008 г.

Разрушенията в района на Цхинвали - руската версия започна да издиша


Твърденията на грузинските власти за на началото на агресията започнаха да се потвърждават. Комитата е публикувал сателитна снимка - карта на разрушенията в района на Цхинвали, направена от CERN, и пита защо главните разрушения са в грузинското село Тамрашени на север от Цхинвали, грузинците сами са си обстрелвали селото вероятно, ако вярваме на руско-осетинската пропаганда.
Разрушенията в района на Цхинваливиж снимката на разрушенията в пълен размер

Благодаря, Комита :-) Някои отговори могат да се видят от тази карта - на бойните действия в района:

Бойните действия в района на Цхинвали
Много важно е какво предшестваше самите бойни действия? От началото на август осетинските сили започнаха интензивен артилерийски обстрел на грузинските села на север от града, а грузинските войски на свой ред започнаха да отговарят на огъня. Всички опити на Саакашвили да преговаря с осетинците бяха отхвърлени. Американците го натискаха да не ескалира напрежението и той първоначално кандиса - затова на 7 август обяви едностранно прекратяване на огъня. Но въпреки това към полунощ на 7 срещу 8 август руската 58-ма армия започна да преминава Рокския тунел, т.е. касапницата в грузинския анклав бе неизбежна и той взе решението да атакува преди пристигането им, за да изтласка осетинските сили от град Цхинвали, цел - да не допусне грузинските села да бъдат напълно унищожени с огън от двете страни - от юг от осетинските сили в града Цхинвали, и от север от руската войска.


Следва продължение

4 коментара:

Анонимен каза...

Итак, своего рода «вторая серия» текущего конфликта, а именно вероятное военное столкновение с Украиной, грозит обернуться для России еще более ответственным испытанием, чем осетинское. Для того, чтобы с успехом пройти его, Россия обязана сочетать два принципиальных момента. Первый из них – исключительное внимание ко всем нюансам и скрытым сторонам как чисто военного плана, так и общественного и правового. Второй – бесстрашное и последовательное преследование своих стратегических целей при соблюдении нужного баланса интересов краткосрочной, среднесрочной и долгосрочной перспектив. На этом пути следует отринуть страх, в буквальном смысле наплевать на так называемые «авторитеты» и презреть их инсинуации.

http://evrazia.org/article.php?id=593

Георги Грънчаров каза...

Вени, прочетох в новата ти "джаджа", че сваляш "Катин" и унгарския "Обичай свободата". Успя ли да ги гледаш вече? Ще се радвам да споделиш впечатленията си...

mapto каза...

Факти и коментари от сърцето на конфликта: http://qartu.com

Анонимен каза...

На война, като на война. Трагедия са жертвите.

Сигурно на Грузия се е искало да води преговори с грузински войски в Осетия.

Не минава. Като грешна сметка на сервитьор в бара на международната политика.

Изобщо за асимилация или за създаването на нови държави през 21 век вече е късно. Лошото е за нас, че следващата, предвидена за изтриване от картата, е Македония. Тогава на патриоти ли ще се правим или на демократи?


А за разрушенията и хронологията на войната не е необходимо да се дискутира - техниката, включително танкове и ракети се придвижва средно с 60 км/час - кой къде и кога е бил - безплодна дискусия и тука и при Комитата.