сряда, 30 ноември 2011 г.

Според Дейвид Камерън британците са доволни, въпреки неуспехите в ликвидирането на последиците от лявото управление


Животните неизбежно споделят социално-политическите черти на човешкото общество. Наскоро един британски котарак нагледно демонстрира какво означава да се издигнеш във властта, дори в държава с либерална демокрация, обичайно право и парламентарна система.

Всичко започна с това, че британският премиер Дейвид Камерън откри плъх на верандата на "Даунинг стрийт". Той бе заснет от телевизионната камера и показан в националния ефир на 17 януари 2011 г., когато журналист от BBC говореше за бюджета на фона на входа на превителствената резиденция. След случката администрацията на премиера реши да назначи котарак.





Националната телевизия показва как плъх се разхожда на верандата на "Даунинг стрийт" зад гърба на репортера на BBC

Предишният премиер Гордън Браун нямаше котки, и естествено се бяха появили плъхове - още един повод да се види на практика докъде бе докарана страната от лейбъристите и социалистическите им експерименти. Към връщането на длъжността официален правителствен котарак, създадена преди 45 години от консервативния премиер Харълд Макмилън, бе подходено достатъчно отговорно, макар че не се проведоха избори. Първият котарак (той можеше и да е втори по ранг в държавата, но както е известно, кралицата има кучета) не бе избран на котешка изложба, нито от развъдник на породисти котки или скъп тузарски зоомагазин, а го взеха от приюта за бездомни животни "Бътърси".




Идването на Лари на "Даунинг стрийт"10

Лари с тържествена патриотична лентичка в деня на сватбата на принц УилямКамерън обясни, че го е избрал, защото имал силно изразен хищнически нрав (very strong predatory drive). Той бил прибран в приюта от лондонските улици, където водел живот на скитник и сам се изхранвал, следователно нямало да се церемони с плъховете.

С назначаването на котарака бяха постигнати няколко важни политически цели. На първо място, той не струваше нито пенс на бюджета - напротив, чрез осиновяването му премиерът спестяваше разходи на данъкоплатците за издръжката на една коткоединица в приюта. Второ, Камерън прояви подчертана социална отговорност и хуманност, осиновявайки котарак в неравностойно положение, превръщайки го от просяк в принц. Трето, премиерът даде пример на съгражданите си - не да купуват скъпи разглезени котки, а да осиновяват бивши бездомници от приютите.

Лари на заседателната маса на британския кабинет

Лари с тържествена патриотична лентичка в деня на сватбата на принц Уилям (горе вдясно) и в правителствената заседателна зала (долу)

Но британският Първи котарак - като героя на разказа "Пази, боже, сляпо да прогледа" - доста бързо свикна с новата си роля и стана политически проблем за Камерън. Кадровата политика на премиера претърпя публичен крах.

Плъховете и не помислиха да бягат от "Даунинг стрийт", а започнаха да се показват дори пред чуждестранни гости. Един от тях се появи даже на официален обяд пред министрите, с които Камерън обсъждаше европейската криза. Наложи се премиерът да прекъсне дискусията, за да го замери със сребърната си вилица, с което го прогони.

"Къде е този Лари, когато има нужда от него?!", възнегодува министър Ян Дънкан Смит. Това изглеждаше, че е лошо предзнаменование за кариерата на котарака, защото като министър на труда и социалната политика Дънкан Смит контролира заплатите и пенсиите на държавните служители (какъвто е и Лари).

Доста преди скандалната поява на плъха журналистите, дошли още в 8 часа сутринта на "Даунинг стрийт", за да снимат официалното начало на заседанието, бяха видели Лари спящ под топлата струя на калорифера. Нито идването на министрите, нито предшестващата суетня на протокола бяха успели да го събудят. Първоначално на журналистите бе забранено да снимат котарака, явно пренебрегващ служебните си задължения докато останалите на "Даунинг стрийт" работят. На в крайна сметка свободата на словото надделя над защитата на личната неприкосновеност и в пресата се появиха снимки как той спи през работно време.

Лари спи под калорифера през работно време

Лари спи под калорифера през работно време

Лари спи при идването на Марк Руте и Ник Клег


Лари спи (вляво на верандата) при пристигането на холандския премиер Марк Руте, съпровождан  от британския вицепремиер Ник Клег,  на "Даунинг стрийт"

След публичната критика на министъра на труда журналистите очакваха Лари да бъде уволнен, обаче говорителят на премиера заяви, че оставка няма да има, тъй като "котаракът доставя удоволствие на много хора" независимо, че пропуска плъхове.

Медиите припомниха, че това не е първи път, когато на Камерън се налага да спасява Лари. През май, по време на семеен обяд, през трапезарията пребяга мишка. Премиерът успя да я заснеме с мобилния си телефон и по-късно разказа за случката в ток шоу на Би Би Си , а на закономерния въпрос къде е бил Лари отговори, че той няма допуск до жилищната част на резиденцията и задълженията му обхващат само официалните работни помещения. През юни Камерън в радиопредаване направи отчет, че от идването си в резиденцията котаракът е хванал три мишки.

Британската НСО разшири достъпа на Лари до всички помещения на "Даунинг стрийт", но това не помогна. Бе установено, че вместо да реализира своя "изразен хищнически нрав" в сектора, за който отговаря, котаракът предпочита да спи пред калориферите или на припек. А когато е буден, прекарва повечето време с приятелката си Мейзи, обитаваща къщичката на охраната на съседния Джеймс парк. В следващите месеци Лари хвана само една мишка.

Да не говорим за това, че премиерският котарак се оказа темерут, който се държи високомерно с хората и ги отбягва. Изключение направи единствено за американския президент Обама като му се подмаза, усетил с шестото си чувство, че той е началникът на стопанина му.

Всичко това е тъжна, но често срещана история. Котаракът демонстрираше "ярко изразен хищнически нрав" докато бе далеч от върхушката, а когато се изкачи по стълбицата на властта, способностите, за които бе издигната, тутакси се изпариха. Но въпреки си грубите му гафове и грешки, той не бе уволнен и сменен с друг. Лари вече бе един от управляващите, а както е известно гарван гарвану око не вади.


Репортаж на Daily Mail за създаването на длъжността Държавен ловец на плъхове и обществените съмнения дали новото попълнение на "Oаунинг стрийт"10 има политически способности да изкорени плъховете + видеозапис от пристигането му в правителствената резиденция

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1357213/Downing-Street-cat-takes-Cabinet-seeing-ITV-reporter-Lucy-Manning.html


Разкритията на BBC News за появата на мишки по време на официални срещи и частни обеди и за отказа на премиера да поеме отговорност и да уволни виновния
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-15733365
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-12683608

Отчетът на Камерън пред Би Би Си за уловените от Лари 3 мишки, за темерутщината му и за подмазването на Обама (аудиозапис от радиопредаването + репортаж на BBC News)
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-13845025


П.С. Преведох (с незначителни промени заради бг спецификата) статията "Какви поуки трябва да си извади Русия от котарака на британския премиер" на Александър Баунов в Slon.ru, тъй като смятам, че в нея са поставени важни проблеми, стоящи и пред нашата страна. Публикувам я, защото официалните медии мълчат за изоставането ни от водещата европейска практика - на "Дондуков"1 още не е назначен официален борец с наследството на Тройната коалиция и Бойко Борисов сам трябва да носи тази отговорност.

Цветанов щастливЗа разлика от британските си колеги, които разнищват провалите и гафовете на избраниците на Камерън, българските журналисти не говорят за кадровите провали на премиера и продължаващите му неуспехи в ликвидирането на пораженията от комунистическото управление. Не ни информират и какви са личните заслуги Бойко за спестяването на пенсовете, пардон левчетата на данъкоплатците. Да е прибрал някое куче от приют? Нищо подобно, противно на примера на британския си десен колега, той взема кучетата си от елитен развъдник.

Българските медии биха могли поне да отразяват редовно дейността на правителствените кучета и то без да спестяват критиките, а не да пишат единствено за успехите им - бойков Лазар станал световен шампион, триумфирал на международна изложба, а с партньорката си Росица спечелили национална титла.


бойковите овчарки Лазар и Росица

Лазар и Росица след победата си на международния Пловдивския панаир


Следователно неизбежен е изводът, че нито Бойко Борисов е на нивото на десните си партньори от ЕС, нито българските медии имат нещо общо с европейските.

7 коментара:

екскурзия египет каза...

Ей за му завидиш на късмета на котарака, а на Лейбъристите да им имаш проблемите! Хахаха, назначили котарак. Ами не си върши работата човека... ъъъ това котарака, защото най-вероятно не са му представили трудова характеристика към трудовия договор. Или ако са му представили такава не е била преведена на котешки!

Unknown каза...

На мен като на тъмен балкански субект ми са по-интересни привилегиите на Бойковите каракачански овцчарки. Ама за тях нашите смели журнелисти не смеят да пиша

Пожелавам на Лари доволен живат на Даунинг стрийт, на стопанина му Инат Лари да е жив и здрав, а на стопанина му Камерън - успехи в преодоляването на лейбъристкото наследство.

Екскурзии Румъния каза...

Според Дейвид Камерън британците са доволни, но е факт, че има и доста противоположни мнения по въпроса.

екскурзия египет каза...

Много любопитна статия и за тези котки на премиерите.Красиви са и изискани.Хубаво е, че с това назначавано на котарака с били постигнати няколко важни политически цели едната е, че не е струвал нито пенс на бюджета - напротив, чрез осиновяването му премиерът е спестил разходи на данъкоплатците за издръжката на една коткоединица в приюта. Второ,дори е проявил подчертана социална отговорност и хуманност, осиновявайки котарак в неравностойно положение, превръщайки го от просяк в принц. А и е дал наистина хубав примерно, че може да се осинови, а не да се купи домашно животно.

доставка на месо каза...

Много дълга и интересна история така е.От какво тръгна а какъв проблем стана.Това е риска да бъдеш известна.Всичко започна с това, че британският премиер Дейвид Камерън откри плъх на верандата на "Даунинг стрийт". Което първоначално ми прозвуча като виц. Но да бъде чак заснет от телевизионната камера и показан в националния ефир, когато журналист от BBC говореше за бюджета на фона на входа на правителствената резиденция е много неподходящ момент.Дори си мисля че има нещо нагласено как пък в този момент е имало журналист там!?След случката администрацията на премиера реши да назначи котарак.Умно решени, поне са спасили едно коте.

туроператори каза...

Каки проблеми имат тези хора.Котките да са им най-малкият проблем.Забавна и любопитна статия.

carolina herrera 212 каза...

Напълно съм съгласна, че разлика от британските си колеги, които разнищват провалите и гафовете на избраниците на Камерън, българските журналисти не говорят за кадровите провали на премиера и продължаващите му неуспехи в ликвидирането на пораженията от комунистическото управление. Може би е така, а за някои не е. Всеки има гледна точка относно управляващите всеки симпатизира на дадена партия повече или по малко,Сегашното правителство направи много неща, това е факт. Пусна в действие проекти, които трябваше да бъдат направените много преди те да дойдат на власт, но всеки си има приоритети.Като че ли почнахме да се развиваме като нормалните европейски страни.