неделя, 13 ноември 2011 г.

Намери се един достоен човек. САМО ЕДИН



Социологът и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" напуска учебното заведение заради наскорошното издигане на бившия футболист и селекционер на националния отбор Христо Стоичков до "доктор хонорис кауза" на този университет:

"От медиите научих, че Пловдивският университет е присъдил званието доктор хонорис кауза на г-н Христо Стоичков.

Няма да коментирам въпроса с какви постижения в сферата на науката и образованието новоизлюпеният почетен доктор на Пловдивския университет е заслужил тази чест. Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. Това звание е присъждано на българския футболист Христо Бонев, италианската футболна звезда Карло Анчелоти, както и на германския футболен деятел Енгелберг Неле.

Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек.

Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него.

Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем."

"Преди години един спортен журналист - Янакиев - написа статия за простащината на Стоичков и сравняваше популярността му с тази на Гошо Тарабата. Резултатът беше ответна статия и сформиране на неформална общност стоичковеди-"патриоти"; - уонаби поетът Елин Рахнев, кръстил сина си на името на ХристоС - сравнението е негово - Стоичков, Иван Гарелов и Бойко Василев от панорамите на ДС, Андрей Райчев и прочие отрепки, които кътат близко до сърцето си ценностите проповядвани от Вечномодерния Ляв - арогантност, дива омраза към невъзхваляващите го, презрение към феърплея във всичките му форми."

3 коментара:

Анонимен каза...

Уверявам ви, че мнозина в ПУ споделят мнението му, но уви, не всеки има опция да смени работното си място.

asktisho каза...

Странно решение, но все пак - даже английската монархия подарява благороднически титли на заслужили личности, които не са с благородно потекло и наследствени замъци. Това е нейният начин да изрази благодарността си за принос към цялото общество. Ако беше университет, щеше да раздава академични титли. Та, странно решение, но все пак...За Пловдивския малко хора са чували по света, а "Стоичков" е "ключова дума" за България навсякъде, където съм ходил. Една изтъркана от повтаряне, добре позната истина, но все пак - истина. Щом въпросното решение не отговаря на личния морал на г-н преподавателя, то аз мисля, че той е взел най-доброто решение в случая: разделил се е с институция, чиито приоритети не споделя. Не виждам защо трябва да се драматизира, обаче.

Unknown каза...

Приносът към обществото е неотделим от морала и възпитанието. А за морала и възпитанието на Стоичков няма лоша дума, която да не е подходяща. Освен велик футболист, той е и футболист, който пробяга половин игрище, за да ритне противников играч, 18-годишен (в американския си отбор го направи). Той е човек, който врътна далавера с корумпираните гербави общинари, т.нар. брокери, за да вземе топтерен на "Тодор Александров" за жълти стотинки. Той ругае и псува безогледно на публични места. Той би журналист, защото го снима. Той псува и заплашва друг журналист, защото си е позволил да го пита с камера на какво основание ползва буркан на автомобила си. Буркан, получен неправомерно с протекцията на гербавия му патрон в битността му на МВР шеф. Той е човек, публично отказал се от семейството си и не им поматащ с лев - на възрастните си родители. Публично отказал се и от страната си.

За този ли принос го наградиха гербавите мекерета от пловдивския университет?