сряда, 16 ноември 2011 г.

САЩ може да надминат Китай в Интернет цензурата


Утре в американският конгрес ще започн обсъждането на първия закон за цензураа в Интернет - Stop Online Piracy Act (SOPA). Според него собствениците на авторски и сродни права ще могат да спират рекламите в даден сайт и плащанията до него, ако според тях той е насочен към кражба на американска собственост (dedicated to the theft of U.S. property). Дефиницията на сайт, насочен към кражба на американска собственост, е изключително широка - всеки сайт, чийто собственик не предприеме активни действия да избегне нарушаването на правата.

Също така съдът получава право да нарежда на DNS операторите да блокират достъпа до IP адресите на въпросните сайтове. Последното заплашва десетки милиони сайтове по цял свят, тъй като .com, .net и .org се администрират от американски домейн нейм регистър. Отгоре на всичко формулировката що е то домашен IP адрес е такава, че под удара попадат са и Канада и 20 карибски държави.

Подробности:
BoingBoing

1 коментар:

Анонимен каза...

На страницата на EFF съшо е обяснено добре с примери как и какви станици могат да бъдат блокирани, по преценка (?) на „правоимащите“, без съдебна намеса и право на обжалване. [1]


[1] https://www.eff.org/deeplinks/2011/11/whats-blacklist-three-sites-sopa-could-put-risk#