четвъртък, 25 декември 2008 г.

"Чекмедже за икономика" - новият ми блог


Малко пиша в последните месеци, повече чета, и това ме възпира да пиша, защото не искам да не съм сигурна в това, което казвам, а колкото повече знаеш, толкова повече разбираш, че не знаеш. Един от древните го бе илюстрирал с окръжност, чиято площ представлява твоето знание, и оттук иде логичното заключение, че колкото повече знаеш, толкова повече разбираш, че не знаеш. Геометрично казано - увеличава се обиколката на кръга, сиреч досегът до незнаенето. Но това с кръга беше в епохата преди финансовата криза.

Тя отмени всичко сигурно. Догми, изглеждащи незиблеми, се забърсват с лека ръка - либерализъм, свободен пазар - оу!, forget it! В мисловния хаос, съпътстващ финансовия, ми се стори удачно да отворя блог за икономика, но не съвсем блог - а в него да копирам интересни, приносни статии за икономиката. Идеята ми е, че освен на мен, може инфото да е полезно и на друг, затова пиша този пост за Чекмеджето за икономика

2 коментара:

Анонимен каза...

http://www.theatlantic.com/doc/200812/fallows-chinese-banker

Анонимен каза...

По тази теория - неоинституционализъм, май има на български само една книга. Препоръча ни я д-р Георги Ганев, който е бил студент на Дъглас Норт и ни преподава курс по неоинституционална икономика.
Книгата се казва "История на стопанските и административните институции (Към обща теория и история на институциите)",изд.Нов български и аз я намерих наскоро.
Книгата е според мен добра и някои теоретични постановки са адаптирани към български примери.Като се приложи тази теория става ясно колко много са обърнали нещата в неправилна посока в България.
Страхотно впечатление прави доказването на Парето-неефективния обмен на права, който се извършва между принципала и агентите.
Аз също ви я препоръчвам. Макар, че е доста тежка материята, не се чете трудно. Трудно се осмисля (за мен специално)и трудно се свиква със съдържанието на понятията, които са много различни от съдържанието им в ежедневната реч.
Щом сте се захванали...