сряда, 10 декември 2008 г.

Отворено писмо до Тед Търнър. Международна кампания за спиране на про-комунистическата пропаганда и исторически ревизионизъм.


Мисля, че една от причините за дългогодишната устойчивост на социалистическия лагер ("лагер" е точната дума, а не "система" - и точно така се самоназоваваше самият лагер) е свързана с дълбоките илюзии на западните леви интелектуалци, които му придаваха морална легитимност. Затова - присъедини се и предай новината на свои приятели:

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО ТЕД ТЪРНЪР

С ПРИЗИВ ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА НЕГОВОТО ИЗКАЗВАНЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯ NBC В ПРЕДАВАНЕТО MEET THE PRESS, В КОЕТО
ХВАЛИ СЪВЕТСКОТО К.Г.Б. КАТО “ПОЧТЕНО МЯСТО ЗА РАБОТА”

До: Г-н Тед Търнър

Turner Enterprises, Inc.
133 Luckie Street
Atlanta, GA 30303


Г-н Търнър,

На 30 ноември 2008 г. във ваше интервю с Том Брокау, водещ на предаването Meet the Press (“Среща с пресата”) по телевизионната мрежа NBC, вие направихте някои изказвания по повод на КГБ, една от най-жестоките и античовешки институции на комунизма в бившия СССР.

В същата програма, вие разказахте за вашата любов към историята като предмет и как вашите познания по история са били фактор в това да станете по-добър бизнесмен. Взимайки предвид вашето признание за това колко обичате историята, намираме за още по-озадачаващо това, че вие говорите за КГБ като за “почтено място за работа”, което било давало на хората в бившия Съветски Съюз “възможност да правят нещо важно и значимо”.

Наблюдавайки агресивните усилия на различни групи от хора в последно време да пренапишат историята (или иначе известно като “исторически ревизионизъм”) и така да отрекат или омаловажат злото на престъпления като тези извършени по времето на комунизма и холокоста от Втората Световна война, ние не можем да си позволим да бъдем селективни ученици на историята.

Разбира се, вие имате правото и свободата да изразявате вашите идеи за това какво е било КГБ. Но ние намираме тези ваши изявления не само за исторически неточни, но също така за оскърбителни спрямо милионите жертви, които са страдали директно и индиректно от комунизма в бившия Съветски Съюз и неговите сателити.

Близо две десетилетия след падането на Берлинската стена, с възстановяването на повече и повече исторически документи, е доказано, че КГБ е бил един от главните инструменти на терор в комунистическа Русия. Оскърбително и смущаващо е да чуем за това как човек с влияние като вашето нарича КГБ “почтено място за работа” - институция, която е отговорна за тормоза, репресиите, измъчването и убийствата на милиони невинни хора в Съветска Русия.

Според нас вие дължите извинение на тези от нас и на поколението преди нас, които живяхме за десетилетия в убийствената сянка на комунистическият терор!

Вие дължите извинение на всички тези, които изучават историята като предмет, на тези, които я преподават, както и на хората в това поколение, което трябва да знае цялата истина за злото, което комунизма в бил и продължава да е днес.

Над 100 милиона жертви на комунизма стоят като свидетели на злините и несправедливостите извършени спрямо тях! Ние не можем да си позволим да останем мълчаливи! От тяхно име и заради нашата съвест, ние ви призоваваме да се извините публично и в кратък срок от страниците на вашият уеб сайт www.tedturner.com. Настояваме също така вашето извинение да бъде отпечатано във водещо международно издание като например The International Herald Tribune или друга подобна медия!

От
Граждани против съвременната комунистическа пропаганда,
Дискусионен Клуб Свободна България,
Форум “Де Зората”,
Асоциация на свободното слово Анна Политковская,
Асоциация Общество и Ценности


видеото, преведено на български

подписката на български - ПРИСЪЕДИНИ СЕ!

източник: в."Капитал"

1 коментар:

Nekonventsialen каза...

Безусловно се присъединявам към идеята и всичко написано от автора.Благодаря!