петък, 19 декември 2008 г.

Наградите "Хеликон" са като Пътния фонд на Батко и Браткко


Обществото ни е тежко болно - сами си създадохме някакъв балкански клиентелистки капитализъм - в който единственият ефективно действащ механизъм е корупцията - и това ми подозрение оня ден бе блестящо потвърдено от Райна Маркова, която открехна вратата за тайните на литаратурните конкурси:

Милен Русков за

Това ме потресе повече от случките с Батко и Братко (бившия шеф на Пътния фонд, чийто конкурси все печелела фирмата на брат му) - който случай бе поводът на Брюксел да му прелее чашата, още повече, че Станишев не отстрани мигновено Батко, а се унижи дотам, че да се наложи да му го искат изрично. Вярно, не с официални изявления, но Сергей добре знае, че когато например от немското посолство ни набиват канчетата в частни разговори, утре интонациите и жестовете на разговарялите се коментират и на Женския пазар. (Скоба: един от малките ни позитиви като общество е, че нищо не може да остане скрито.)

Оказа се, че една от двете най-престижни литературни награди у нас е същият род начинание като автомагистрала "Тракия" - "Шариш, бате, на комисията, и те класираме. И - всички шарят, тъй че давай повече". Почти като търг. Пазарни механизми в корупцията - "аре, конкурирайте се кой може повече да ме корумпира!"

Потресът ми иде от това, че случката става е в съсловие, заяваващо като цяло амбициите си за морален съдник... Щом и тия с писалките (метафора, бе, Уили, знам, че имат лаптопи) живеят по правилата на Батко и Братко, викам да закриваме държавата. Злокачественото образувание е дало метастази и в мозъка.

П.П. Райна си изтри постинга, но пускам скриншот на началото му, прихванато от Блогосферата, защото смятам, че случаят е от особена обществена значимост Знам, че вече се ги натиснали - неия и Милен Русков - да си налягат парцалите - не силово, разбира се, а с полунамеци, полузаплахи, полуобещания... Извинявам се на Райна, но наистина мисля, че е важно.

6 коментара:

Unknown каза...

малко неформално стана така в блог. затова го махнах. аз предпочитам нещата първо да се появят на хартия или поне като го пускам в блог да има дискусия различна от тази http://cuteater.wordpress.com/2008/12/18/the-late-mr-intruder-fucked-you-moms-coat/

така че благодаря, че подхвана темата. така трябва.

wakeop каза...

Всъщност каква стойност имат тези литературни награди за автора? Освен моралната.

1. Става по-четен, защото е спечелил конкурс?
2. Дават му парична награда (от която може да си приспадне рушвета)...
3. Получава статуетка, подходяща за чупене на орехи или за притискане на следващите ръкописи, да не литнат?

Два дена се чеша по главата каква е далаверата да си платиш, за да спечелиш литературен конкурс... а светнете ме, плззз, труженици на словото :)

Анонимен каза...

И обикновените хора не се различават от политиците - нали все пак и политиците са хора и са избрани от останалите. "Художествено-творческата" интелигенция не прави изключение.

Според мен зачестилото последните години "комисионерство" е признак на намялаване на частта на населението, произвеждаща нещо реално. Явно все повече хора се занимават с отчитане на дейност, а не на осъщестяване на такава. Същите тези хора стават "комисионери", защото няма от какво да си изкарват прехраната.

Поздрав за активната ти гражданска позиция,
Марин

Анонимен каза...

3000, според това, което не се вижда

и оттук двеста, оттам двеста - станали хиляда

кой ти ги дава, хм?

Анонимен каза...

А бе, нa кой му пука в крайна сметка за тези награди, като вече никой не чете книги. Българите се превърнаха в неграмотни човекоподобни маймуни.

Анонимен каза...

Хъм.

На мене ми пука.

Нали ще се опитаме догодина да вземем всяка възможна награда, която ще помогне за каузата на Светлини сред сенките...

Та ето една, в която явно няма да се натискаме.