неделя, 30 март 2008 г.

Къде започва държавата и къде свършват бандитите?


Невероятният МВР скандал, който тресе от 15-тина дена държавата, събуди у мен литературно-исторически спомени. Сетих се за незабравимия герой от "Одески разкази" на Исак Бабел - бандитът Беня Крик - Краля. След един негов грабеж, при който е убит невинен човек, един от другите герои се разкрещява из цяла Одеса "Къде започва полицията и къде свършва Беня?" - "Полицията свършва там, където започва Беня", му отговарят разумните хора.

Прототип на Беня Крик е знаменития и до ден днешен в Одеса Михаил Виницки, известен като Мишка Япончик, Краля на Молдованка - бос на най-големия престъпен синдикат в Русия в началото на 20-ти век. На подчинение имал около 4000 бандити, които неуморно се занимавали с кражби, грабежи, убийства. Днешните одески бандити смятат Мишка Япончик за първи теоретик и практик на съвременния рекет. Полицията предпочитала да не се занимава с поданиците на Краля. Не само от страх, а защото практически цялата одеска полиция получавала втора, и то доста солидна заплата от Мишка Япончик.

Ей за такива ми ти неща се присетих, четейки по първите страници на вестниците за вътрешния министър Румен Петков - Запалката и тайната му среща с дупнишките бандити и бивши барети, свързани с бившия висаджия и бос в трафика на синтетична дрога Христофорос Аманатидис - Таки - братя Галеви; МВР офицерът под прикритие, бивша барета, бивш силов застраховател и настоящ бизнесмен Алексей Петров - Трактора; зам.шефа на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) Иван Иванов-Рилския и шефът на Икономическа полиция Георги Радков, осигуряващи чадър на огромните далавери с фалшиви алкохолни бандероли; главния секретар на МВР Валентин Петров, когото негови колеги сочат като покровител на каналите на синтетична дрога на сръбския наркобос Будимир Куйович, а също така и на алкохолните търговци, ощетили хазната с около 1 млрд. лв. Междудругото "пещаците" (Атанас Петров и Антон Щерев, собственици на Винпром "Пещера", плащащи на Иван Иванов-Рилския и Радков), са голям спонсор на най-голямата управляваща партия БСП. Депутатът и оргсекретарят на БСП Димитър Дъбов и политикът Велчев (не става ясно дали иде реч за зам.шефа на НДСВ и бивш финансов министър Милен Велчев или за главния прокурор Борис Велчев) пък осуетили разработка срещу производителя на водка "Селект". Пак тия дни Милен Велчев, най-богатият българин, хазартният бос Васил Божков - Черепа и "пещаците" бяха засечени да отмарят заедно в луксозния френски курорт в Алпите “Куршевел”. Алексей Петров бил награждаван за добрата си работа в полза на държавата, твърди Запалката. Под този псевдоним Румен Петков фигурира в разработка на ГДБОП за производството и трафика на синтетична дрога, казал в парламента бившия шеф на ГДБОП Ваньо Танов. В нея се срещали и имената на бившия дългогодишен дипломат, посланик в Турция и външен министър Виктор Вълков, както и на бившата шефка на митница "Горубляне" Снежана Димитрова, арестувана за участие в огромната контрабанда с турското и китайското карго.

Румен Петков каза, че се срещнал с Галевите, за да предотврати сблъсък между силови групировки, което можело да осуети приемането ни в ЕС. Премиерът Сергей Станишев го подкрепи, заявявайки, че срещата била от "обществен интерес". Съдружници на Галевите са още Васил Божков - Черепа, чието приятелство с финансовия министър Пламен Орешарски доведе до данъчните облекчения за хазарта, и Феодор Феодоров. Последният участва в управата на "Съюз за Перник", който първи издигна кандидатурата на президента Георги Първанов за втори мандат. Председател на сдружението бе пернишкият бизнесмен и президентски спонсор Людмил Стойков, който бе сред арестуваните за източването на 7,5 млн. евро от САПАРД . Таки, Феодоров и Галевите са собственици на "Сити асет мениджмънт", което дружество заедно с Черепа притежава "Инфрастрой 2001". То пък в последните години спечели десетина големи инфраструктурни проекта в пернишко и благоевградско. Според бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов парите от производството и трафика на синтетична дрога се перат и в строителството на доста от лъскавите сгради в периферията на София.

След тези разкрития, направени само в последните две седмици, секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев призна пред "Дарик радио": "Не мога да разбера къде минава границата между добро и лошо." А на мен като на героя на Бабел ми иде да се разкрещя "Къде започва държавата, особено МВР, и къде свършват бандитите?"

3 коментара:

Анонимен каза...

Точно така е, но не казваш отговора на въпроса ти: В България организирана престъпност не може да има - има държавна политика. Политиците или олигарсите, което в България е едно и също, развиват контрабанда, източване на ДДС, данъчни измами, наркопроизводство и наркотрафик, проституция, трафик на хора, търговия с органи, чрез държавата, но за собствена сметка.
В България, без знанието на службите и тяхната протекция не може да съществува организация на хора по-голяма от училищна банда за графити. А те ни говорят за организирана престъпност, ха!Такова животно по тези места няма и никога не е имало.

Анонимен каза...

do anonimen gore: aami organisisrana prestapnost e imenno tova;-) a.vet.o

Анонимен каза...

neven, malko osvezavne ot mark twain, vaprekic he ne e vav svsem rpiaka vraska s bloga( marjk twain e zabogatival i bankrutiral, ziveiki sled tova w mizeria 7 pati prez zivota si, umira v bednost): " I have been through some terrible things in my life, and some of them , actually , happened." Mark Twain//////avet.o