сряда, 19 март 2008 г.

Сбогом, Артър Кларк


Отиде си култов - не автор, а творец - Артър Кларк.

За мислещите хора от моето поколение неговите творби бяха нещо много повече от обикновена научна фантастика. Особено на фона на късния социализъм. Те ни даряваха с алтернативно мислене, виждане на света, който ни заобикаля. Ще спомена само "Една одисея в Космоса 2001", "Краят на детството", "Срещи с Рама", "Градът и звездите", "Фонтаните на рая"...

И колко още текстове, които са ме направили мислещ човек в онова време, когато мисленето не се толерираше особено.

Rest in peace, сър Артър

4 коментара:

Reggolb каза...

Ехххх, не съм го препрочитал отдавна.

aelita каза...

Сбогом велики писателю!
И нека си спомним за "Краят на детството" и да съумеем повече да се радваме, че сме те имали, а не да тъгуваме, че сме те изгубили.
Почивай в мир!

Анонимен каза...

w sibir tezi knizki, zaedno sas stanislaw lem i edgar alan po- me spasiavaha. zalsko che nashte imaha samo okolo 500 knigi osbto- grubop smetnato. bibliotekta be napravena sobstevno rchno ot darvo ot tatko i graviran ot mama..gorkite mi roditeli, kolko sa stradali i s degradirali tam. no kniskite gi chetiahme i prepochitahme.

Анонимен каза...

Кларк по свой начин беше магьосник. Просто не мога да се наситя на романите му, толкова са въздействащи и богати откъм идеи... Поклон пред паметта на гения, създал Свръхвладетелите, безсмъртния град Диаспар и още безброй алтернативи на бъдещето!