неделя, 9 март 2008 г.

Освобождаването на информацията


От 7 април научните публикации на спонсорираните от американския Национален здравен институт изследвания ще бъдат свободно достъпни в Интернет във федералната база данни PubMed, съобщава "Уолстрийт джърнъл". А неотдавна Факултетът за изкуства и науки в Харвард реши научните му публикации да бъдат пускани в Интернет за безплатно ползване.

Високата цена на абонаментите за научни списания е изключително сериозен проблем. По данни на американската Асоциация на научните библиотеки средните разходи за абонаменти на 101 библиотеки - нейни членове, през 2005 г. са били 6 млн. долара, докато през 1986 г. са били 1,5 млн. долара - ръст, който много надхвърля стойността на инфлацията за този период.

Бариерите пред разпространението на научната информация е лошо за капитализма, тъй като за икономическия ръст то (разпространението) е също толкова важно, колкото и създаването й, а наука не може да се прави в изолация. От друга страна свободната научна информация може да допринесе за борбата с бедността в Третия свят и е може би един от най-евтините пътища да се помогне на развиващите се страни да излязат от нея.

цялата статия - Information Liberation; копие тук - Information Liberation

Няма коментари: