сряда, 21 ноември 2007 г.

Как си падам на главата - от полицията


8 коментара:

Стойчо каза...

Спасяват те от развилнялата се тълпа;-)

Иначе си добре се надявам?

Анонимен каза...

Вени, какво се е случило?

Анонимен каза...

Takaва снимка, публикувана в жълтата преса, внася произзволна интерпретация, напълно илюзорна и напълно в унисон с илюзорния ни свят, накои се възхищават, на някои просто им е тъжно, а екшъна си е екшън, въпрос на вкус.
Гарвана

Unknown каза...

@стойчо
Абсолютно, ако не бяха полицаите, събралите се човекоядци щяха да ме изядат ;-)

@lyd

Историята е от лятото, но я пиша сега, защото ми се струва символ - на нарастващата наглост на управлявъащите.

Ето историята от Индимедиа България:

София, 04.09.07: Репортаж Флаш Моб за Рила на паметника Левски
от Бил Там
(Е-mail адресът не е проверен) 4 септември 2007
Втората Флаш моб акция за спасяване на Природен парк Рила започна около 19:40, когато първите десетина човека започнаха да пресичат пешеходната пътека при Ботаническата градина в посока бившето кино “Сердика”. Преди това още от 18:30 полицията се беше разположила на всички ъгли около паметника на Левски, като видимо бяха повече от всички акции досега. Само автомобилите и джиповете бяха около 15-тина, а там чакаха и дежурните медии, но този път нямаше предавания на “живо”. Към 19 20 вече започнаха да се събират хора, в протеста като цяло участваха около 150-200 човека в пиковия момент.

До 20 часа хората пресичаха пътеките като ченгетата отново приложиха тактиката от Руски паметник да пропускат движението като временно спират пресичащите. Въпреки това движението беше затруднено и се получи задръстване, а полицията беше леко паникьосана, защото по това, което чувахме нямаха ясна идея как да пропускат протестиращите, така че коли да не се оказват в “капан”. Определено не успяваха в това си начинание. Някои от протестиращите подаряваха цветя на спрелите в задръстването автомобили.

Около 20 часа хората се групираха пред сградата на МЕИ, като там станаха и първите леки сблъсъци. Имаше размяна на реплики, а ченгетата определено се държаха нагло и не спазваха собствените си разпоредби, отказваха легитимация, говореха арогантно на “Ти” с хората и други подобни стари, соц. навици. За коланите със “сърп и чук” няма какво да се каже, нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено, а защо носят подобна част към униформата си за мен е обяснимо. От този момент полицията реши да задържи окончателно хората на тротоара и започна групо да спира всеки, решил да пресече пътя. От странат на Сердика също се оформи група от спрени активисти. Това определено радикализира хората и нажежи атмосферата.

Към 20:15 хората спонтанно навлязоха на пътя и блокираха движението, решени да стоят на пътя. Тогава стана и първият сериозен сблъсък, като Невена Гюрова беше съборена и влачена по асфалта, като за мен не стана ясно първопричината. Тя беше затисната с крака към асфалта и определено се нарани леко при грубите действия на ченгетата, независимо, че е на възраст. После стана и отново се включи в протестиращите. В този момент, вече около 20:20, при същият сблъсък беше арестувана и Цвета Христова при опит да я избутат от платното. Цвета отказа и беше буквално влачена, и качена в близкия джип. Това породи яростна вълна от сблъсъци, доста хора се сдърпаха с полицията, имаше псувни, размяна на леки удари в мелето, въпроси “на кого служат те, на хората или на мутрите”.

След това полицията успя да раздели протеста на две групи, които останаха на островчето между двете платна и от страната на Сердика. Хората бяха удържани трудно, като скандиранията не спираха и имаше отделни пререкания с ченгетата. Движението се възтанови.

Около 21:15 групите преминаха спонтанно към сградата на МЕИ. В този момент беше направен опит да бъде задържано още едно момче, но негов приятел разблъска ченгетата, които вече го държаха и буквално го пренесе сред хората и така го спаси от арест. Ченгетата се стъписаха и не реагираха на това наистина смело действие.

Около 21:30, след купон с тарамбуки и много настроение хората започнаха да оредяват, като кордона пред МЕИ продължаваше да пречи на пресичането. Група от протестиращи се насочи към 5-то РПУ на ул. Марин Дринов, където бяха задържаните. По първи слухове към този момент се твърдеше за 4-ма задържани.

Пред РПУ-то се събраха 30-тина човека, като някакъв майор се опита да сплаши хората, че това било неразрешен протест според закона за митингите и събранията....и т.н. Като се опита дори да плаши снимащ, с взимане на камера.

Там се уточни и последната достоверна информация от адвоката на арестуваните. Задържани са Цвета Христова и Красимир Грозданов за “неизпълнение на полицейско разпореждане”, ще им бъдат съставени актове, като за Цвета и за липса на лична карта.
Адвоката помоли хората да се разотидат, да останат евентуално няколко човека и да бъдат тихи. Това било “молба”!? на полицията. Малк опреди това няколко човека се отправиха към БТВ, за да вземат участие по темата в “живо студио”.

До 22 часа задържаните не бяха пуснати, а пред 5-то РПУ все още имаше 20-тина техни приятели и протестиращи.


@анонимен
Струва си, че мога да разбера какво казваш.

Анонимен каза...

Твърдоглава анархистка (вестника), ей!!! Пък нека е "на възраст":P

Unknown каза...

@Георги Фурнаджии

Точно този вестник - "Свободнжо слово" ги вбеси и в знак на протест, после подскочих и пак - по главата ;-)

А вестникът си струва, много пъти има неща, която никоя традиционва медша не смее да пише.

Те тормозиха да кажа дали от ФАБ (федерацията на младите анархисти) и откъде към го взела, кой го прави и разпространява полицейщшни

С това искам да кажа, че писаното длово е сила. И да отдам моите почитания на zearendilза всичко, което прави за движението на анархистите лично той.

Анонимен каза...

Здравейте,
Не съм сигурен, но се надявам да е възможно, да Ви помоля за коментар на следната теза на протестиращите в София :
"Улицата може и да се е научила да прави дисекция на политическата лъжа, но електоралната единица, тези които ходят до урните - не."

Unknown каза...

Политика, базирана на "наученото от улицата" никога до нищо до добро не е довела. Справка историята последнитеи 100-200 години.