събота, 4 февруари 2006 г.

Модата и западната цивилизация



Боливийският президент Ево Моралес, който встъпи в длъжност на 22 януари, бе коментиран еднакво (като обем и критичност) от световните медии - за това, че не носи официални костюми и затова, че иска да разреши отглеждането на кока в контекста на традиционната индианска култура. Той е първият президент в Латинска Америка от индиански произход - от племето аймара.

За коката - Моралес е против кокаина, но е твърдо "за" коката. Тя е неотменна част от индианската култура, ритуали, традиции. Дъвченето на листа на кока няма по-силен психоактивен ефект от пиенето на кафе. Обаче ако той въведе твърди норми и правила за отглеждането и употребата на кока, ще удари интересите на големите наркобарони, вкл. и американски престъпни босове.

Парадоксалното е, че също толкова място и емоции световните медии отделиха на пуловера, с който Моралес се явява на официалните си срещи с държавни глави и други чуждестранни политици. Това е традиционен пуловер от вълната на южноамериканска лама и според модни спецове е невероятно качествен и може да има живот 40 години. Някои медии го нарекоха "Парис Хилтън в политиката", правейки аналогия с пословичната й липса на вкус. Обаче защо дума не обелват същите тези медии за чаршафите, с които саудитските ортаци на САЩ се размахват? Отговорът е ясен - Моралес е от новото поколение леви политици в Латинска Америка и САЩ са обезпокоени от тази лява тенденция. Дори и заради това, че тя няма нищо общо с класическите леви партии - социалисти и социалдемократи, които отдавна не са "леви", а са неотделима част от Партията на властта, от истаблишмънта, а "лявото" им и само риторика за медиатизирания предизборен фарс.

Защо трябва да приемаме съществуването на явлението "мода"? Хилядолетия хората са използвали дрехите само за обличане, т.е. за пазене от неблагоприятните природни условия. И ако някой би казал на човек от 15-ти или 10-ти век, че ще си хвърля дрехите всяка година, защото не са модерни, той не би го разбрал. Цяла една огромна индустрия върти безсмислени обороти, за да задоволява потребности, които медиите внушават на хората, че имат - да са модерни. Това е абсолютно безсмислено изразходване на човешкия капитал и на природните ресурси. Нима моята ценност като човек се определя от дрехите ми, а не от това под тях? И когато изпапаме ресурсите на планетата, може би ще се сетим, че има не само фикционалности (като модата), а и реалности, които са по-силни от нас. Чудя се има ли начин да се пресметне стойността на всички дрехи, които се произвеждат и почти веднага (в рамките на година-две) се захвърлят в това, което се нарича Първи свят. Тази сметка би била ужасяваща.

Няма коментари: