четвъртък, 7 април 2011 г.

АЕЦ "Белене" = реално още живеем в тодопживковото време


Лаская се, че съм наясно с цялата публична страна на безспорно безумния скандал с подписването на меморандума за "Белене". За разлика от журналистическата гилдия - доколко некомпетентна, доколко продажна - друг разговор), мисля, че схващам основния проблем - същността и качеството на досега сключените договори с руската страна, които обвързват държавата или държавни фирми) с немалки във финансово изражение неустойки. Разликата в становищата на вицепремиера Дянков и ресорния министър Трайков е в оценката на вероятността тези задължения да бъдат реализируеми - т.е да бъдем осъдени от компетентния съд да ги изплатим. Дянков, чийто професионален опит е свързн с много властна глобална организация, надценява този съд. Трайков, работил преди министерстването си не само в реалния сектор на икономиката, но специално в европейски организирания му модел (ЧЕЗ) е наясно, че България и българлските фирми са по правило губещи пред Парижкия съд. Отделно, че вероятно е напълно наясно, че в конкретния казус сме обречено губещи.

Неслучайно почти всички дела с български страни са губени от тях. Със съответните финансови измерения. Драстичен пример е загубеното дело срещу Гад Зееви - безспорен мошеник. И причината за тази загуба е почти като в древногръцките трагедии - неизбежна и непреодолима.

Името й е "тъпота и/или глупост". На политически коректен европейски жаргон - "липса на административен капацитет". Аре да си кажем нормално - тъпи са не само министрите, ами и зам.министрите, и началиик отделите, и цялатга чиновническа паплач под тях. Даже е още по-зле - също толкова некомпетентни са тези, които след време ще ги наследят. Единствената разлика ще е, че ще са назначени от бъдещите нови управляващи .

Е, как всеки преговарящ с нас няма да ни го ..., като има насреща си тъпанари? Ами те си го просят. Ако някому изводът звучи нецензурно - да не се притеснява. Точно това имам предвид.

3 коментара:

Анонимен каза...

:) Казано просто, точно и ясно.

Германката с баща българин Сибиле Левичаров, написа една книга през 2009, в която твърди ясно и безапелационно, че България е тъпа държава - мизерна, бедна, мръсна и т.н., а българите са глупендери. Тогава, преди 2 години, мнозина плюха по Сибиле, включително и аз. Но все повече се убеждавам, че жената си е била съвсем права.

Анонимен каза...

С риск да бъда изгорен на клада ще Ви репликирам.

Благодарение на тази "чиновническа паплач" са осуетени и доста министерско-политически-корупционни безумия. Благодарение на твърдото “не” и на “бих искал с писмена заповед да ми наредите”на доста кадърни служители в държавната администрация. Бъдете сигурна, че за част от загубените дела при арбитраж са отговорни техните ръководители от най-високо ниво, които са им наредили така да направят договорите, че при арбитраж делата да бъдат изгубени.

Подозирам, че и в случая “Белене” е така.

Администрацията, в която работех преди години тогава беше една от най-често съдените във ВАС. Тогава статистиката беше от приблизително 220 дела само 10-ина изгубени.

В по-голяма част от загубените дела отсрещната страна беше все някой голям олигарх. Самите решения с мотивите към тях бяха с по едно изречение и предизвикваха учудено повдигане на вежди на водещи юристи.


Има и спечелени арбитражи като това за 8,5млн. долара срещу Артур Андерсън в Париж и за EVN за 9,5 млн. евро. пак там.

Пиша това, защото слагането под общ знаменател е обидно. Какъвто матряла, такава и администрацията. Каквото е обществото ни (вкл. и вие) – такъв и капацитетът ни.

Unknown каза...

@анонимен

Увяажавам Сибиле Левимчаров за мнението й, а също мисля, че книгата й не е лоша. Но също така смятам, че е твърде субективна. Едното не отрича другото - както би трябвало да разбирате.

@анонимен 2

Благодаря на вас и на това, че има все още такива като вас. Поклон :-)