събота, 26 март 2011 г.

АЕЦ "Белене". Бойко тъп ли или какво?


За икономическия смисъл, по-точно безсмисъл, а най-точно вредосмисал - няма да пиша. Защото дори в продажната дебилна преса - макар периферийно - се появиха професионалните анализи на Георги Касчиев и Герги Котев. Целта ми е друга - припомняйки историята да потърся смисъла в политическия контекст.

От демокрацията досега имахме 8 правителства (Луканов, Димитър Попов, Беров, Виденов, Костов, царя, Станишев, Бойко). 6 от тях отсвириха "Белене" дискретно, административно-бюрократски - което не го разпоредим.

Проектът бе реанимиран от царя. Защо? Според мен водеща причина бе минимизирането на вътрешнополитическите щети от затварянето на 3-ти и 4-ти блок на "Козлодуй" (затваряме ги заради присъединяването към ЕС, но пък ще направим "Белене"). Втората, но не несъществена причина - зависимостта на царя от руските бизнес интереси, реализиращя се чрез (наследниците на) спецслужбите. Смекчавощо вината му обстоятелство е, че не пое твърди ангажименти.

Станишев обаче се направи на умряла лисица (това е един от малкото му положителни достижения).

И дойде Бойко. След поредица пируети по темата, финално се ситуира като "Белене" - реализатор. Де факто следвайки форлойфера на "Белене" Първанов. Защо? Първи отговор - защото е тъп. Очевидно вярно. Втори отговор - защаото го движат руските интереси. Смекчаеващо вината обстоятелство е, че той не го разбира и не е способен да го разбере. Пожарникар от Банкя не може да уразумее що е импeрска традиция. Да не споменавам, че хал хабер си няма например за приемствеността между царистките и болшевишките разузнавателни органи и агентура. Руснаците го движат като кукла, ласкаейки го, че е субект. А той вярва.

Най - лошото е, че масата - а може би мнозинството - също вярват. Това е драмата.

5 коментара:

prebroitel каза...

По точно, от точно, от най точно!

Бачо Кольо каза...

Правителствата не са осем, а са девет - защо се пропуска Ф. Димитров? Освен това, Станишев пропиля доста пари в Белене, докато се правеше на "умряла лисица"

Анонимен каза...

за всички изброени правителства Белене беше удобен начин да се дадат пари "на свои". При по-упорито ровене ще забележите, че макар да не са дали зелена светлина на Белене, те са заровили милиони левове(всяко едно от тях). Било е изгодно и покрито. Никога дейностите по "строеж" не са спирали!
Всеизвестен е факта, че всяко досегашно (и текущото) правителство харчат пари за консултантски услуги за едно и също нещо а по-фрапантното е това, че консултантите се повтарят!

маринов валентин каза...

Да потвьрждава се правилото че в Бьлгария всеки от всичко разбира.Та и авторката на статията е наи-голямата разбирачка,ами да се вьрнем в пьрвобитните векове тогава.да беше се аргументирала сьс факти цифри и други атрибути на знаещите по темата.А да се плюе е това всеки малоумник го може.Такава и мьж до нея как да стои!

Вени Г. каза...

@ Бачо Кольо
Съжалявам, грешка, пропеснах го. Може би, защото не му оставиха време да направи много грешки


@ Анонимен
Преди царя пари, освен най-необходимите - за консервиране, не бяха давани. И от нямаше какво да се краде.


@ маринов валентин
Какви са възраженията ви конкретно?
Във факти и числа (щото цифра значи от 0 до 9)? Мисля, че на всяко мога да отговаря. Малко съм спец в този проект.