понеделник, 25 април 2011 г.

Срам ме е, че има улици "Скобелев" и "Гурко"


Обидно е за дружески нам етноси и нации.

Гурко е бил генерал-губернатор на Полша след потушаването на въстанието от 1830 г. и като такъв е останал в полската памет с извънредно жестоките си мерки за русификация на полското население, особено по времето когатоэ е бил Варшавски генера-губернатор. В полската либерална преса е наричан "пожиратель поляков" - чудя се как да го преведа - единственото, което ми хрумва е "човек, който яде поляци".

Скобелев е залял Кавказ с кръв. По-точно кавказките народи, нежелаещи да се покорят на Русия.

И в полските, и в източниците на кавказките народи, а най-пйче в руските ще видите зверствата, особено в Кавказ. Предлагам и вариант лично да се убедите - споменете тези две имена - Гурко и Скобелев - в Полша или в Кавказ. Но е добре да имате авторитетен човек до вас -да ги убеди да не ви бият

6 коментара:

Анонимен каза...

"Гурко е бил генерал-губернатор на Полша след потушаването на въстанието от 1830 г."
Това е бащата, в България е бил синът.
Въпросът е поставен неправилно. Не са важни личностите, а какво е представлявала империята, на която са служили, и която са представлявали. Огромна част от българите не знаят и не искат да знаят, това е страшното!

Георги Неделчев каза...

В Атина пък има цял голям булевард, наречен Василий Българоубиец. Точно така и пише - Вулгароктонос. И какво сега, дали гърците ги е срам от това? Дискомфортно ми е, като крача по онзи тротоар, но още по-смешно е да се вживяваме дотолкова и да оставяме миналото да е по-важно от настоящето.

Политко Ректнов каза...

Не е редно да се ограничаваме само го руските имперски кръволоци.
Също така е важно Цар Калоян да бъде заличен от градската топонимия, тъй като е придобил известност като Ромеоубиецът, а разните генерали от войните направо да ги зачеркваме от табелите с керемида.

Паметникът на Незнайния воин също трябва да бъде отстранен незабавно, тъй като къде знайно, къде незнайно е избивал незнайните войни на знайните ни съседи и те също могат да се обидят.

Срам срамува срамища незнайни.
Блог блогува глупости безкрайни.

Стоян каза...

Опростенческо и тенденциозно представяне на исторически факти, неуместно заглавие. Жалко авторката ми харесва. И Гурко и Скобелев са ем а съдим били деца на своето време, служили са на определена кауза, и за методите им на работа не можем да съдим от разстояние. Било е/а пък и сега/ жестоко време, така са правили империите. Еми турците дали се срамуват от младитите си и образовани "младотурци"- генерали дето изтребват сумати народ в името на една кауза. Или пък англичаните да кажат, че се срамуват от Ричард III или Оливър Кромуел, които са били деца на своето време и са действали с методите на епохата- шокиращо жестоко погледнато от наши дни.

Анонимен каза...

Трябва да си много проЗДА, ама талантливо проЗДА и платена, че да напишеш такава шлупост и да я извадиш от контекста на историческите събития!

Николай Ветев каза...

Трябва да си много проЗДА, ама талантливо проЗДА и платена, че да напишеш такава шлупост и да я извадиш от контекста на историческите събития!