понеделник, 25 април 2011 г.

АЕЦ "Белене" - бате Бойко ни готви дълг по бетер от Живковия


Получих любопитен коментар в постинга "АЕЦ "Белене". Бойко тъп ли или какво?" -любопитен освен с агресията, и с невежеството си:

"маринов валентин каза...

Да потвьрждава се правилото че в Бьлгария всеки от всичко разбира.Та и авторката на статията е наи-голямата разбирачка,ами да се вьрнем в пьрвобитните векове тогава.да беше се аргументирала сьс факти цифри и други атрибути на знаещите по темата.А да се плюе е това всеки малоумник го може.Такава и мьж до нея как да стои!"

За него и немуподобните давам малко факти и числа (така е правилно да се казва, цифрите са от 0 до 9):

АЕЦ „Козлодуй” има не повече от 120 милиона евро печалба на година.При същите стойности на печалбата на АЕЦ „Белене” ще са необходими 40 години, през които България няма да получава никаква печалба, за да изплати взетия от Русия заем! А през тези 40 години кой дава гаранция за пазара на ел.енергия и съответно за цената й? Всеки икономист ще ви каже - НИКОЙ! Реални икономически прогнози се правят максимум за 5 години. Айде, с изсилване нещо приблизително може да се докара и до 10 години.

Официалната цена на проекта засега е 5 млрд евро (с неясната руска уговорка, че трябвало да се индексира според "инфлацията"). Би трябвало да прибавим и некалкулираната цена за инфраструктурата - и социална, и технологична - последното значи, че нямаме съответни далекопроводи и подстанции с всичката съпътстваща техника най-общо казано, за да включим "Белене" в енергийната система; т.е трябва да ги изградим. А тази цена, която хич не е малка, е изцяло за наша сметка.

Варотно ако се разкрият изцяло договореностите, ще се окаже, че в руските сметки не са включени разходите за експлоатираното гориво - ще ги пращаме ли в Русия (което ще ни струва едни немалки пари), или ще си заравяме тук (което хранилище ще струва доста повече пари). Т.е., и това ще се пише на наш гръб.

Но дори и официалната - засега - цена е скандална. Няма правителство след Тодор Живков, което да е ангажирало България с такъв заем. Да оставим настрана, че договорените инфлационни добавки и останалите разходи, които споменах, ще вдигнат тази цена горе-долу двойно. Ха, честит ви дълг по-голям от дедо Тодоровия!

Текст към снимката: Новият и старият готвач. Кой повече ще ни набута?

5 коментара:

Daniel Clai каза...

Вени.. Само лихвата на 10-милиарда са 500-милиона! От това почват сметките във всеки проект.. Но целта на Бойко и Дянков е друга - да спасят неолибералнит модел - единствен в България, БВП пада и сега дълга на България е 150% от БВП.. БВП ще правят Дянков и Бойко с този АЕЦ.. Освен това имаме 100-милиарда търговски дефицит. Целта е да изкретат до еврозоната - та смазаното левче (от този дефицит-търговски) да се превърне в евро. Па и резерва на валутният борд сигурно е на нула..

Вени Г. каза...

@ Daniel Clai

Прав си. Именно затова мисля, че няма да посмеят. Включително Дянков с оглед на еврозоната, защото за разлика от бате Бойко той разбира повече отколкото "конграчюлейшънс"

b1ck0 каза...

http://www.google.com/publicdata?ds=jnhjj7mtl7cmt_&met=gd_pc_gdp&idim=eu_country:BG&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

Глупости, глупости, глупости ...

Ангел Грънчаров каза...

Поздравления за така убедително аргументирания текст!

Позволих си да го публикувам и в моя блог, та да може да се прочете и от читателите на неговото книжно издание, именно в-к ГРАЖДАНИНЪ. Ще се радвам авторката да не възразява това да се случи?

Анонимен каза...

"Брутният външен дълг на България в края на ноември 2008 г. възлиза на 36,93 млрд. евро, като достига 108,6% от прогнозния брутен вътрешен продукт, показват данните на Българска народна банка.".... Което означава, че след Живков, дълга ВЕЧЕ е близо 54 милиарда $, или е нараснал грубо повече от 4 пъти, или ако приемем 4 "петилетки" демокрация, то дълга ни е растял всяка демократична петилетка с по близо 10 милиарда долара, като от този дълг над 90.8% е ДАДЕН НА частни фирми и банки, но самият дълг ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩА ОТ ВСИЧКИ... Що се отнася до това дали ще посмеят..., според мен Ще посмеят и още как!!, защото така са "правели всички" преди тях, а това е единственният начин да станат богати....