вторник, 22 юни 2010 г.

Може да извадим полза от далаверата с Гоцевия мезонет


"Обществото е лишено от защита срещу заразителния пример на корупцията, чиито метастази тръгват от върха на държавата. А щом за главата е позволено да се вмирише, всеки индивид с престъпни наклонности се чувства направо поканен да ги развихри."
Не съм съгласна само в едно с Иво - че височайшата корупция заразява само индивидите с престъпни наклонности. Не, далеч по-опасно за обществото е, че тя деморализира обикновения човек. Което и Иво го разбира, защото с големи букви пише: "Хората гледат нагоре и си казват: Аз да не съм по-долу".

Книгата му за укрития президентски мезонет ми вторачи вниманието в безобразния факт, че няма механизъм за проверка и санкции за т.нар декларации за имуществено състояние на министри, депутати и прочие висши длъжности, вкл. и за президента. Не подали декларация - много важно, некфа парламентарна комисия морално ги укорява. Подали декларация, в която спестили това-онова - пак се разминават с нефелния морален укор. Отделно че, въпросната комисия няма никаква възможност да проверява верността на подадените декларации, както и да налага санкции за неверни данни в тях или за неподаването им.

Мисля, че има прост и ефикасен начин да бъдат проверявани, съответно санкционирани висшите ни държавници за укрити доходи и имущества - да бъде натоварена Сметната палата с това, чрез надлежно изменение на закона. Тя е независим орган извън изпълнителната, съдебната и законодателната власт, което дава максимални гаранции за безпристрастност и независимост от политическата конюнктура.

Обект на задължителните проверки трябва да са депутатите, министрите и зам.министрите, шефовете на агенции, висшите съдии и прокурори, президентът и вицепрезидентът. При проверката Сметната палата има право да изисква от всички органи, имащи отношение към имущественото състояние на гражданите (банки, данъчни служби, нотариуси, общини и т.н.) необходимата й информация, която те са длъжни да предоставят, със съответните санкции за тях при мълчалив отказ. За изисканата информация отпадат всякакви изисквания за банкова тайна, лични данни и подобни.

При проверката Сметната палата има право да се връща определен брой години назад, равни на началото на мандата на лицето, което проверява, вкл. и когато проверката е започнала след приключването на мандата. Също така при недеклариран имот има право да изисква всички данни от момента на възникването му (идеята е да установи всички препродажоби и прехвърляния с цел да се заличат следите).

За започването на проверка Сметната палата може да бъде сезирана по конкретни факти от съда, МВР, прокуратурата, министър-председателя, данъчните служби, парламентарно представените партии, както и да се самосезира.

При установяване на недекларирано имущество и неимуществена собственост, и на недекларирани доходи Сметната палата налага санкции, които с оглед на високата обществена опасност на деянието (с което и започнах - че вмирисването на главата заразява цялото общество) трябва да бъдат високи - примерно глоба в размер 50% от стойността на недекларираното имущество, неимуществена собственост, или доходи; която отива в полза на републиканския бюджет. При неподаване на декларация санкциите също трябва бъдат високи, колко точно е въпрос на допълнително прецизиране.

Налагането на глоба от Сметната палата не отменя плащането на дължимите данъци и други плащания, свързани с укрито имущество или неподаване на декларация, регламентирани в други закони; както и не отменя евентуални санкции по Наказателния кодекс. Също така Сметната палата задължително предоставя данните за укрито имущество на МВР, прокуратурата и данъчните служби, като им препоръчва да ги изследват за наличието на престъпление или данъчно нарушение.

Сметната палата е задължена да огласява публично (в Интернет, възможно е и в медии) и в доклади до парламента установените от нея данни за укрито имущество или неподадена декларация - от кого е сезирана, какви факти е установила, какви глоби е наложила.

Мисля, че такова изменение в Закона за Сметната палата би получило както широко обществено одобрение, така и одобрение от Евросъюза, за който ненаказуемата корупция във висшите етажи на властта ни е станала пословична. Също така не мисля, че която и да е политическа сила би имала морален ресурс да се противопостави на подобно изменение.

И, да се върна към книгата на Иво Инджев: един от първите, който трябва да бъде проверен по новия закон, е Георги Първанов.

Измененията не са сложни като юридическа техника и може да бъдат направени тази година, защото не са вероятни парламентарни обструкции - повтарям, трудно ще е на БСП или ДПС да обяснят защо са против, а съм сигурна, че Синята коалиция ще ги подкрепи. Не са вероятни и вътрешни проблеми в ГЕРБ, тъй като хората им освен че са нови във властта, са обект на железен контрол от страна на бате Бойко, сиреч не са повече застрашени - отколкото така и така са ;-)

Ако някой от четящите това го познава (бате Бойко да познава), нека му подхвърли идеята - ако има дори частичен резултат, за авторското право хич няма да ме е грижа.

1 коментар:

Ангел Грънчаров каза...

Много ти е силна статията, уважаема Невена Гюрова - поздравления! Супер е направо!

А идеята ти най-напред да бъде проверен за мезонетите (и за пушките си) нашият любимец и пръв тарикат на республиката Гоце Първанов е превъзходна - нямам думи даже! Ако някой от обкръжението на Бойко Борисов му я подхвърли и ако той я захапе - щото това му дава шанс завинаги да се справи с Първанов - ще стане голям скандал и голямо чудо.

Но чудеса, особено пък такова "чудо голямо" у нас не се случва често и дори никак: аз не вярвам, че Бойко Борисов ще възприеме една такава идея. И знаеш ли защо?

Ами по една най-проста причина: ако Бойко позволи да бъдат извадени на показ мръсните ризи на Първанов, ченгесариатът на ДС, на който Първанов е пръв избраник, любимец, най-предан послушник и най-доверен слуга, ще направи така, че да бъдат извадени такива мръсни ризи на самия Бойко от неговия борчески период, че на нашия супермен главата му ще се замае и свят ще му се завие!

Ето затова Бойко ще си кюти и ще кротка Първанович. На това му се вика "мирно съвместно съществуване във взаимен интерес и с прехвърчане на най-леки искри с оглед да не заспи публиката".

Нали си спомняте какво каза на учредителния конгрес на ГЕРБ: "За Първанов никой нищо да не говори, забранявам да се говори за Първанов! За него ще говоря само аз!"

Сега ясно ли ви е защо се е изразил така?