петък, 5 октомври 2012 г.

Достена Лаверн - "Eкспертите на прехода" - pdf файл за свободен даунлоуд


Тази книга предизвика много дискусии както сред професионаните социолози и политолози, така и сред по-широките кръгове мислещи хора. Писах два пъти за нея, но продълажавам да получавам молби да я пратя (което ме радва, защото значи съм "напипала" важна тема). Отговорих на всички персонални молби да я пратя по мейл и ще продъла да го правя, но няма да е излишно според мен още един път да дам два линка, от които свободно може да се свали (форматът на файла е pdf):

http://www.scribd.com/doc/46545214/Ekspertite-na-prehoda#download

http://rusfolder.ru/36496738


За този, който сега чува за скандалната книга, предлагам да прочете какво съм писала за нея дотук:


"Експертите" на прехода

Ролята на средния, т.е. никакъв човек. Структурата на властта. Изобщо.

Експертите на прехода - 2: Децата на номенклатурата.

Иван Кръстев: Изкуството на компромиса (Експертите на прехода-3)




7 коментара:

Ясен Б. каза...

Звучи интересно.
Първият линк обаче, който си дала иска Premium membership, а
Вторият- казва че няма достъп.
Not your fault, just for info.

Unknown каза...

За първия линк не е необходим премиердоистъп, трябва да се регистрираш и да камиш някой друг файл. Идеята е, че така се обогатява базата файлове.

За втория линк има опция "нажми скюда", каято те води към страница с рнеклами от която гтрябва да си избереш една и да я изгредаш 30 секунди, слред това те прехвърпля към линка за сваляне.

MariaD каза...

Познавам Достена. Познавам концепцията й за това изследване. Познавам българската версия на изследването. Не съм виждала оригиналната.

Разочарова ме. През цялото време имах странно усещане, че чета книга на проф. Пиргова, която тя не е искала да подпише.

Unknown каза...

Не познавам лично Достена. Но мисля, че добре познавам Мария и също не мога да се отърва от странното усещане, че като че я е писала тя.

А като цялостна оценка: струва ми се доста едностранно написана, от някакви предопределени идеологически позиции. Което задава въпроси за обективността...

Анонимен каза...

Достена да напише, че баща й Христо беше журналист в "Работническо дело", за съжаление рано починал от удавяне при Международния дом на журналистите във Варна. Дядо й пък голям комунист, беше ректор на Пловдивския университет. Майка й е завършила висше образование в СССР. Това обяснява нещата - защо още 1990 г. е пратена в чужбина и с каква цел - сега да ни дава акъл!!!Промиване на мозъци!!!!

Анонимен каза...

Биграфията на дамата сте проучил изрядно. Браво! Сега дали няма да се опитате да оборите някои от нейните тези и аргументи?

Анонимен каза...

В книгата има твърде много извадени от контекста думи или пък съвсем превратни тълкувания... Вероятно има нещо вярно в наблюденията й, но като цяло това е една силно пристрастна книга, която не си заслужаваше усилието.

Пиша това, защото на някои места споменава личности и събития, които пряко познавам в техния генезис. И дори като пропагандно четиво, тая книга има концептуални пропуски - биваше поне като социолог да се поинтересува около парадигмите на левите финансирания. Но за Достена самото парите са важни.