четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Бойко Борисов е Persona non grata в Европа и в цивилизования свят


Пуснете в гугъл търсене "бойко борисов"+"официално посещение" и ще откриете, че Боце е не по-популярен в белия свят от Гоце.

Тук е важно едно уточнение: Когато бг правителствената информационна служба съобщава за официално посещение на Светиня Му в Португалия например, това е долна лъжа, предназначена за невежия матрял. Ако имаше грам истина, щяха да съобщят ако не международните, поне португалските медии. Истината за въпросното посещение, при което наистина се е срещнал с португалския премиер, е ясна за всеки, който отбира от дипломация: натрапване. В Лисабон се откриваше българска църква и Боце бе поканен на откриването. Оттук нататък е въпрос на елементарен дипломатически етикет като си изпроси да получи работна среща с португалския премиер. Ако трябва да преведа разликата между "официално посещение" и "работна среща" от дипломатическия език на привичния за Тиквоний език - първото значи "срещнахме се, за да сключим договор и го сключихме"; второто значи " "абе за авторитет трябваше да се направя, че имам лаф моабет с биг боса".

Аналогична е натрапената работна среща с премиера на Чехия. Където Баце се замъкна да открива изложба "Средновековни български икони" и си изпроси работна среща с премиера.

Австрия е пореден пример за наглата натрапливост на Слънцето Ни. Там имаше официално събрание на участниците в "Набуко" - в чисто икономически план, но Тиквоний се замъкна и той, за да си заработи работна среща с австрийския канцлер.

Върхът на банкянското шопско нахалство Павианът прояви по време на олимпиадата. Замъкна се с единствената цел да си изпроси работна среща с Камерън, с която седмици наред да се фука.

Дотук приключих с циганските лъжи на правителствената информационна служба, която очевнидно не ги произвежда по собствена инициатива. И минавам на истинските - т.е., в дипломатическя смисъл - официални посещения. Не само могат да се изброят на пръсти, ами и имената на пръстите са показателни:
- Тунис
- Грузия
- Катар
- Азербайджан

Тук трябва да направя три важни уточнения:

1) Тиквоний наистина имаше едно истинско официално посещение в Германия през януари 2010. Но тогава то се смяташе за протоколно от гледна точка на Европейската народна партия - "наш  човек взе властта и трябва да го зачетем някак". Оттогава някой да е чул Тиквичко да е поканен официално в Германия? Или в коиято и да е държава от ЕС?

2) В дипломацията за нивото на отношенията се съди по взаимните посещения. Простичко казано - не само нашия да го канят, ами и той да кани. Е, единственият, който се отзова на поканата му, бе премиерът на Молдова.

3) Според мен очевидно, но предполагам, че за немалка част от четящите не е: регулярните посещения на Баце в Брюксел са задължителни за премиер на дадена държава и нямат нищо общо с авторитета, престижа и тежестта на въпросния субект. Както екскурзията до метрото на Барозу има толкова общо с дипломацията и външните отношения, колкото аз имам с висшата математика. Барозу удари едно пиар рамо на колегата по ЕНП, още повече, че нищо не му костваше.

Всъщност не съм права - имам 4 взети изпита във ВМЕИ (сегашния Технически университет)
по висша математика  ;-)


2 коментара:

Анонимен каза...

А посещението на Хилари Клинтън къде го забрави? Или ще кажеш, че там не е цивилизован свят?

Вени Г. каза...

Посещението на Хилари не е равностойно, не е среща между равни. Тя е външен министър, той - министър-председател. За това томчно говоря - никой министър-председател от цивилизована държава не се среща с него.