петък, 14 октомври 2011 г.

Русия. Сдържането й. Роберт Страус-Хюпе


Роберт Страус-Хюпе е един от бащите на доктрината за сдържането на СССР, довела до неговия крах. Неговото есе "Балансът на утрешния ден" започва с думите "Пред Съединените щати стои задачата да обединят планетата под своето ръководство в рамките на едно поколение". А заключението й е - "Мисията на американския народ е да погребе националните държави, да въведе осиротелите народи в по-общи съюзи и да подтисне с мощта си потенциалните саботьори на новия ред, които не могат да предложат нищо на човечеството освен гнила идеология и груба сила."

Най-известната книга на Страус-Хюпе е "Продължаващия конфликт" Тя разкрива методите, с които СССР и съюзниците му осъществяват непрекъснат световен конфликт. Той може да има периоди на примирие, наричани "разведряване" или "мирно съвместно съществуване", които по правило са продиктувани от слабостта на СССР, които обаче са временно явление,тъй като комунистическата идеология не допуска истински мир.

И тъй като мощта на САЩ и съюзниците им значително превъзхожда мощта на Съветския съюз, стратегията на Москва предполага изостряне на конфликта, без да го довежда до конфронтация, като същевременно да раздухва пораженчески настроения у Запада чрез средствата на психологическата война.

"Водещата стратегия за Америка" (1961) предлага да се оказва отпор на тактиката на продължаващия конфликт чрез натиск по целия съветски периметър, като същевременно се укрепват структурите на западното единство и военна мощ. Лишена от стртегическа гъвкавост и сблъсквайки се с превъзходящите я сили, съветската заплаха ще бъде победена от Запада. Американската стратегия трябва "да се основава на постулата, че не приемаме да се примиряваме с политическа система , която има способност за растеж и жестока воля да ни унищожи.". "Водещата стратегия..." аргументира това, което по-късно ще бъде наречено "смяна на режима".

Четвърт век бе достатъчен, за да докаже прогностичната сила на анализите на Роберт Страус-Хюпе. Един от хората, на които трябва да сме признателни.

1 коментар:

Анонимен каза...

"Мощта на САЩ" !?!?!?.....хихихихи...:)))))