петък, 18 февруари 2011 г.

За критиците на бат`Бойко. И и на Костов


"... нима ми разправяш, че не бива да критикувам администрацията? (пита журналист)

- Опазил ме Бог. Осите са създадени за да жилят. Но не е зле да огледаш както трябва новите мошеници, преди да се отървеш от старите. Демокрацията е нескопосана система. Единствената й добра черта е, че е поне осем пъти по- приемлива от всяко друго управление. А най-страшният й недостатък е, че водачите са огледален образ на своите избиратели. Долнопробни, но какво друго да очакваш?"
И аз бих плюла, ако знам в името на какво друго и различно го правя. В противен случай ще се сниша до положението на свекървата от оня стар виц:
Снахата готви (или прави каквото и да е друго) и свекървата й казва "Не, не се прави така." В един момент на снахата й писва и пита "А как да го правя, на което свекървата отговаря "Не знам как, но не така!"
Много ми напомня на Иван Костов и приватизацията. Всякакви - от бивши сини през т.нар. центристи до червени и хардчервени го обвиняват, че направил калпава, несправедлива и престъпна приватизация. Може и така да е. Но червените управляваха до края на 1991 г., след това пак управляваха в съглашателство със сините отцепници и т.нар. центристи - 1993-1994, после бяха само червените - 1995-1996. И никой не направи мащабна приватизация, от която икономиката се нуждаеше. Ако са знаели как е справедливо и честно - защо не го направиха?

Не сравнявам Бойко с Костов. Различават се принципно (според мен в полза на Костов), но по едно си приличат - волята за промяна. Именно тази воля и реализацията й (макар и непълна, частична) предизвика неистовото, неподбиращо средства противодействие чрез флашки, патрашки и мощта на престъпния свят.

В този контекст не разбирам и не приемам позицията на Синята коалиция при вота на доверие. Гласуването "въздържал се" бе в полза на бившите комунисти и турския им слуга Доган - защото с присъствието си в залата вдигнаха кворума по-високо, т.е. вдигнаха количеството необходими гласове за подкрепа на Бойко. Т.е. съдействаха на противниците на Бойко. Според мен адекватният ход - демонстриращ равно отстояние от левите и от ГЕРБ, бе да не участват в гласуването, т.е. да напуснат залата.

А цитатът в началото е от "Странник в странна страна" на Робърт Хайнлайн.

3 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Вижда ми се твърде пресилено твърдението, че Бойко имал воля за промени и реформи, но както и да е, дано си права ти, макар че лично аз много се съмнявам в констатацията ти...

prebroitel каза...

Ако бяха напуснали щяха да ги обвинят в бягство от отговорност,а се следят и дребните сигнали.

рекламна агенция каза...

Много добра публикация!