понеделник, 14 февруари 2011 г.

14 февруари. Започва нова ера



Майната му на св.Валентин - грешка, не на светеца, а на онова, което днес е датата за множеството.

Ха, множеството... Ако утре "Кока Кола" учреди празник на кока-колата и похарчи няколко милиона за реклама и пиар, мнозинството маймуни ще подскачат на кока-кола дей с убеждението, че този празник съществува от веки веков.

Има хубава дума - маймунджулъци. Има и една великолепна пиеса от Добри Войников - "Кривозарбраната цивилизация". Защо я наричам "великолепна", щом е примитивна като образи, сюжет, ситуации - изобщо за нищо не става. Освен за новогодишно тв шоу, режисирано от Хачо Бояджиев. Имаше небивал успех. През 1970 и някоя година. Според мен защото зрителите се разпознаха себе си - макар и в образа на другия - другия, над когото се смеят - бяха те. Германци, англичани, дори унгарци и чехи щяха да гледат тъпо скучната пиеса - защото не се разпознават в нея. За тях цивилизацията е естествена. Не присадена бържешком и отгоре-отгоре.

Както и да е.

Исках да кажа, че освен ден на влюбените, 14 февруари е знаменателен с това, че на тази дата през 1946 г. e демонстриран публично (в наше време, а и преди това - всичко, което не е публично, не съществува) ENIAC - първият компютър. Той е на снимката горе, по-точно част от него. Името му е абревиатура на Electrical Numerical Integrator And Calculator (електрически цифров интегратор и калкулатор). ENIAC тежи около 30 тона, заема площ около 60 кв.м. и струва около 6 млн. долара (500 000 тогавашни $, коригирани с инфлацията до днес).

Няма да сравнявам мощта му с днешните десктоп машини. То е смешно. Горе-долу колкото днешен джобен калкулатор за 10-20 лв. Или не е толкова смешно. Бил Гейтс казва през 1986 г. "Кому са необходими повече от 80 МВ?" Бил Гейтс.

Той не е съзнавал тогава, че започва нова епоха. Пред очите му. Пред очите ни. Очите на тези, които можем да виждаме. Всеки може да гледа, малцина могат да виждат.

Разказвам неща преди мен. Сега с мен - пред очите ми паплачта (тези, които не виждат, а само гледат) се роди, размножи и е мнозинство от човешките същества. Интернет за тях е даденост - както електричеството от контакта, за тях Интернет е мейл, чат и фейсбук. Бля :-(

Но това е неизбежно. С печатното слово е било същото. Само че по-разтегнато във времето. Пуснеш ли духа от бутилката... Мда, духът не подбира - паплач, непаплач...

Разликата между паплач и човеци е лесна:

Ако лицето може да отдели съществената информация от информационния шум, не е част от паплачта. Първите блогъри (2003-2004) бяха хора, които създаваха информация.

Днешните... Е, какво - от Шумер и Акад са останали плочки, на които пише, че днешната младеж за нищо не става, не почита традициите и бла-бла...

Аз знам и малцина знаят какво е.

Мда-а-а, бърборя като аристократите в изгнание след Френската революция. Колко хубаво било при краля. Беше хубаво. Но времето свърши. Не зная, но мисля, че революцията/промяната, която стана пред очите ни, е по-голяма и значима от индустриалната революция. Мога да я сравня само с древните гърци - които откриват субект-обектното разделение..., абе откриват/създават основите на цялата западна цивилизация. Зенон и Парменид. За субекта и обекта - друг път.

Обидно е да ги наричам паплач - тези, които не знаят и не искат да знаят. Не се стремят да знаят. Те са като Том Канти - просякът, станал принц - трошат орехи с кралския печат.

Умишлено не давам линкове. Който не разбира и не се стреми да разбира - не винаги ще му е лесно тук. Аз не се стремя да е лесно комуто и да е...

5 коментара:

Анонимен каза...

Бил Гейтс не е споменавал 80MB, а уж е говорил за 640kB - размера на конвенционалната памет. Ама какво ти обяснявам, нали си от голямото добрутро - наричаш хората паплач :)

Unknown каза...

Казал го е за размера на харддиска.

Анонимен каза...

Г-жо Гюрова, надявам се адреса на ел. Ви поща, публикуван тук горе, да е валиден, защото го използвах за да Ви пратя няколко реда. Поздравявам Ви за прекрасното становище, за думата "паплач" която сте използвали без свян надявам се. Дълго съм се чудил дали тази е най-правилната, но засега използвам тази както Вас, наред с другата - "сган". Но чувствам, че отвращението ми е толкова огромно, че трябва да има и още по-силни, с което да го изобразя. Пускам коментара си, единствено провокиран от предния анонимен.

Георги Фурнаджиев каза...

Ех, Вени ...

Напомни ми за един БАН-ски институт. Във фоайето на третия етаж преди години имаше (останки от) една машина. Минимузейче един вид ... за поука. Вече ги няма ... Кво говориш ... за ... паплач?

Буквално снощи рових в за Netiquette ... и през уикипедия попаднах на http://tools.ietf.org/html/rfc1855 . АКо се вярва на датата - писано е през 1995-та. Много Интернет деца са били родени тогава.

служба по трудова медицина каза...

Много добра публикация!