сряда, 29 април 2009 г.

Хатиква (Надеждата)


Днес в 22,50 ч. по всички краища на света ще зазвучи една безкрайно красива - и печална, и светла, песен - "Хатиква"

Видео:

Край на видеото

Надеждата

Дорде дълбоко в сърцето
Душата на евреин копнее
И на Изток
Взор към Цион отправя

Не е загубена надеждата наша
Нашата вековна надежда
Да се завърнем в земята на дедите
В града, обитаван от Давид
Автор на текста е еврейският поет от Галиция (днешна Украина) Нафтали Херц Имбер, който в началото на 80-те години на 19 в. се заселва в Палестина (тогава в състава на Османската империя). През 1882 г. по тези земи е основан Ришон Лецион (Първите на Цион) - първото селище, основано от еврейски имигранти - 10 заселници от Русия. Името му иде от един стих Стария завет (Исая, 41:27) - "Първите на Цион бяха те..." В чест на създаването му Имбер написва поемата, а един от пионерите-фермери - молдовският евреин Самуел Коен, композира музика за нея. Няколко години по-късно песента става химн на ционизма, а по-късно - национален химн на новосъздадената държава Израел, като междувременно вторият куплет е променен така:
Не е загубена надеждата наша
Надежда от 2000 години
Да сме свободни хора на земята родна
Земята на Цион и Йерусалим
"Надеждата" ще звучи в чест на националния празник на Израел Йом Хаацмаут (Денят на независимостта) . На този ден през 1948 г. Давид Бен Гурион прочита в Тел Авив Декларацията на независимостта. В Тел Авив кметът ще се присъедини към 100-те младежи, изпълняващи "Хатиква" в чест на 100-годишнината от основаването на града и 61-вата годишнина от основаването на Израел. На живо може да се гледа по www.jltv.tv

Удивителен народ са евреите. Смята се, че общият им брой е около 14 милиона - по-малко от 0,2% от световното население, но като относителен принос към световната цивилизация нямат равни. Създават първата монотеистична религия - юдаизма, дала началата и на следващите две световни религии - християнството и исляма. Немският евреин Алберт Айнщайн прави революция в познанието ни за материята, пространството и времето (общата и специалната теория на относителността), а виенчанинът Зигмунд Фройд - в познанието ни за човешката душа (психоанализата)... От общо 684 Нобелови лауреати 155 са от еврейски произход, което е 22,6%.


Честит рожден ден, Израел!

7 коментара:

Veni Markovski каза...

Чудесна история!

Николай Павлов каза...

ционизъм=фашизъм

Nick Angelow каза...

вени,
само за протокола -- юдаизма не е първата монотеистична религия в света. преди нея има друга и в тази връзка препоръчвам книгата "шифърът на фараоните" от ахмед осман, най-малкото е много интересна за четене, поне на мен ми беше такава.

Анонимен каза...

Shto za idiot6tina e da tvardi6, 4e cionizym=fa6izam ?

Анонимен каза...

Прекрасна история! Не бях я чувал.

Анонимен каза...

Като евреин, аз се отъждествявам с тази песничка, макар и "авторът" на мелодията й да я е взаимствал (откраднал) от една популярна клезмер мелодия, а пък авторът на текста й да е напуснал безславно Ерец Исраел (или Палестина - земята е една и съща, макар държавата да е само една) и заживял в "земята на свободния и домът на храбрия" - САЩ.

Като израелец обаче, аз никога, никога, никога не бих се отъждествил с тази песничка, в качеството й на химн на "еврейската държава", защото Израел претендира да бъде модерна страна, но както виждаме - химнът й се отнася само и единствено до еврейските граждани на последната, пренебрегвайки повече от милион мюсюлмани, хиляди друзи, хиляди християни, хиляди атеисти и тн, и тн.

Тази песен (химн) е просто едно от оръдията на съвременното понятие за ционизъм, което има за цел да ни убеди, че Израел е на евреите (може би както Германия на германците и Европа на арийците).

Самуел Й., Беер Шева

Анонимен каза...

не съм еврейка,но...била съм много пъти в Израел,имам много приятели еврей,нищо,наистина нищо лошо не мога да кажа за тях.възхищавам им се,чувството им за отговорност,за общност не могат да се сравнят..