петък, 18 април 2008 г.

Tecktonik (tck)


[видео]


Знак за предстоящото у нас развитие на tecktonik е онзиденшната статия на "Дневник", макар и доста повърхностна - "Тектоник мания завладява клубния живот в Европа". Започнал като стил на танцуване в парижките предградия, развил се и като музикален стил, tecktonik, наричан още tck, е нова градска субкултура - постмодерен микс от стил на танцуване, мода и движение. Творческият сблъсък на различни субкултури е като сблъсъка на тектонични плочи, създаващи нови земни форми, откъдето иде и името tecktonik.

Като стил на музика и на танц tck е микс от брейк, хип-хоп, рейв, електронни стилове - хаус, транс, хардстайл, без ясни правила, т.е. с огромни възможности за самоизразяване; а като мода - от стиловете на 50-те години, пънка и рейва. Неоновите цветове се съчетават с черно-бели. Косите са къси, сресани назад и нагоре, често се използва брилянтин или гел. Джинсите са тесни (но не впити), няма ги огромните безформени гащи и размъкнати суичъри на хип-хопа. Впечатляващи, но не задължителни аксесоари са средношироките кожени колани с големи, но не огромни и екстравагантни катарами и неоновите дълги ръкавици, светеши в тъмнината, който може да са хванати с лента за ръка. Символите са блестящо ярки звезди и черепи върху лицето, дрехите и аксесоарите.

Като ценности и стил на живот tecktonik толерира свободата на самоизразяване, социалното расовото и джендър равенството (за разлика например от елитаристкото техно и черния мъжки хип-хоп на гетото) и подобно на диското е съвършено аполитичен. Празничната tck сцена на самоизразяване, свобода и групово преживяване не е свързана със синтетичните психостимуланти (екстази, MDMA) на рейв и транс културата, алкохола и бирата на пънка; любими са енергийните напитки. Подобно на брейка, tck e силно атлетичен, което изисква сериозна физическа тренировка. Tecktonic момчетата и момичетата са предимно във възрастта 16-20 от средната и работническата класа с всякакъв цвят на кожата, танцуващи както в клубовете, така и на улицата, които са родени и израснали с медийната и Интернет културата. Любителските видеозаписи, разпространявани в нета, са интегрална част от tecktonic движението,без Youtube и Google Video то не би се разпространило толкова бързо и вероятно щеше да остане маргинален парижки феномен.

Видеосамоучители по tck на английски и френски: Learn How To Tecktonik

2 коментара:

Анонимен каза...

Интересни статии. Учудва ме появата на тази мода.Явно електрониката търси някакво връщане към ранното си развитие - началото на 90-те, което е глупаво. Сложих линк към твоя пост в блога ми :)

WEEK 70 каза...

Вижте на какъв сайт попаднах

http://www.bhbulgaria.com/index2.htm

Ако се поразтърся още ще намеря много подобни, сигурен съм. Дайте гластност на тия работи, натиснете разните му там организаций да забраняват подобни глупости преди да е станало късно. Преди да се превърнем в нещо подобно на Сърбия. Или за нас това не важи! Ние сме българи и сме много интелигентни!