сряда, 9 април 2008 г.

Враждебното завземане на Yahoo от Microsoft - 2


На коментара на nmmm.nu в предишния предишния ми пост за враждебното завземане (hostile takeover) - точно го дефинирах, справка - http://money.howstuffworks.com/hostile-takeover2.htm

Механизмът на враждебното завземане чрез proxy fight е, че компанията агресор се обръща (най-често писмено) към милионите акционери, убеждавайки ги да сменят борда на директорите на жертвата (очевидно с такива, които ще приемат офертата). Акулата е облекчена от това, че значима част от тях са институционални инвеститори, но от друга страна убеждаването им няма да е лесно, тъй като повечето са базирани в Силиконовата долина технологични компании, които не са са склонни да се водят преди всичко от борсовите показатели. Какво става с

Мениджърите на компанията-жертва?

Ако завземането е успешно, тях ги изхвърлят от борда на директорите. Иронично е обаче, че ако успеят да отбият враждебното завземане, се оказват по-застрашени, тъй като е възможно отделни акционери, оценяващи позитивно сливането на компаниите, да съдят членовете на стария борд за умишлено управление във вреда на акционерите. Но със сериозни проблеми ще се сблъска и Micrоsoft.

Софтуерната интеграция


на двете компании е твърде сложна, тъй като те имат различна логистика и различна корпоративна култура. Yahoo работи основно със софтуер с отворен код (Apache, Linux и PHP), а Microsoft - със собственическите Windows Server, SQL Server, .NET и IIS. Разработчиците за Yahoo (голяма част външни), не обичат Microsoft и повечето ще прекъснат отношенията си. За съжаление мисля, че монополистът пет пари не дава за това, защото ще мигрира завзетия Yahoo към своята собственическа платформа. Което обаче няма да е леко и бързо. Всички PHP приложения трябва да се пренапишат на .NET, Linux - заместен с Windows, а Apache - с IIS. Със собственическия софтуер е свързан донякъде и следващият проблем:

Различната корпоративна култура

Гъвкавият и стимулиращ творчеството модел на Yahoo трябва бъде заменен с фабрично-конвейерната структура на Microsoft, което освен в организационни трудности, ще резултира и в качеството на софта. Най-големият въпрос обаче са

Търговските марки

Очевидно хищникът няма да посегне на марката Yahoo, но какво ще прави с другите марки (някои от които по-квалитетни) - невероятно популярния имидж хостинг Flickr, социалната мрежа Delicious (del.icio.us) и набиращия мощ Yahoo Desktop Search? Да не говоря за "дреболии" като Yahoo Mail и Yahoo Music, като първият сървис ни връща към проблема с пренаписването на код. Но как ще реагират крайните потребители на промяната на марките е невъзможно да се прогнозира. Също както реакцията на друг клас потребители - рекламодателите. Защото те може би най-много мотивират Microsoft за нападението . Дали редмънтската компания ще успее да удържи

Рекламата - обем и модел ?

Това е най-големият актив, настървил хищника. И докато софтуерните, корпоративните и маркетинговите промени са вътрешни (сиреч подлежащи на управление и контрол), то реакцията на рекламодателите е нещо неизвестно и невъзможно за прогнозиране.

Така че с две думи - според мен Microsoft успешно ще завземе Yahoo, обаче това ще го сблъска оттам нататък с огромни въпроси и проблеми и мисля, че няма успешно да се справи с тях, защото потребителите все пак не са съвсем маймуни.

7 коментара:

Bruce Wayne каза...

разбирам гледната точка, но май преувеличаваш детайлите. ако за много милиарди купиш красива кръгла сграда, не я сриваш до земята, за да построиш квадратна като твоята

услугите и персонала на yahoo ще продължат да си работят на PHP/Apache/linux, само ако пишат нещо ново, ЕВЕНТУАЛНО може да е с майкрософтска технология, която да се интегрира с вече изграденото

разликите не са толкова кардинални, един програмист може да работи и на двата езика с малко обучение

malwkgad каза...

Според мен прибързваш по отношение на "пренаписването" на целия софтуер, по тази логика излиза че те искат да купят само бранда, но не и съдържанието, нелогично е да изоставят всичко и да пренапишат услугите на ново. Да не говорим какво чудо би било ако имат междинен етап на "интеграция". Кошмар за всеки програмист и ненужно хабене на ресурс, аз не вярвам че ще седнат да пренаписват софтуера. Само това е, иначе другите работи не ги разбирам (икономическите).

NMMM.NU каза...

Мерси за линка.

Относно отворения код, едва ли MS ще пренапишат всичко, по скоро не. www.hotmail.com все още ползва голям брой машини с FreeBSD (което за незапознатите може неправилно да се нарече "вид Линукс").

Много харесвам блога ви, но в момента от него лъха омраза към Microsoft. Аз също мразя MS, но... от корпоративна гледна точка MS са много добра компания, докато Yahoo! са последна дупка на кавала. Аз лично мисля, че MS ще направят огромна услуга на Yahoo ако ги закупят. Мисля също, че тази покупка ще помогне и на акционерите на Yahoo, и те ще получат доста пари. ДАЖЕ обмислям дали да не купя акции на Yahoo, което обаче НЯМА да направя, т.к. е против моите схващания как трябва да се инвестира в момента.

Току що направих справка, Yahoo, не са дали НИКАКАКЪВ дивиденд НИКОГА. За сметка на това, Microsoft дават всяка година:

2008 - $ 0.11
2007 - $ 0.41
2006 - $ 0.37
2005 - $ 0.32
2004 - $ 3.16
2003 - $ 0.24

Дивидент-а в ОСОБЕНО важен. Не защото инвеститора ще получи 40 $ за 100 акции за година (от които ще му вземат 10-12 $ данък), а защото показва, че фирмата е добра и печели пари. Именно за това някой малки фирми дават дивидент 1-2 цента, от който няма реален смисъл. И именно за това по време на дот ком балона от 2000 год, никой не даваше дивиденти.

За сега толкова - който иска да спекулира, да купува акции на Yahoo, но рискът според мене е сравнително голям.

nv каза...

In computer networks, a proxy server is a server (a computer system or an application program) which services the requests of its clients by forwarding requests to other servers.

proxy
Definition 1

A written authorization given by a shareholder for someone else, usually the company's management, to cast his/her vote at a shareholder meeting or at another time.

Definition 2

More generally, a person who represents another person.


Враждебно завземане като че ли не е най-добрият термин.

tech_noir каза...

Купуват потребители/аудитория. MS много добре знаят че бъдещето е на мрежата, и десктоп софтуера ще губи влияние за сметка на уеб-базирания.

Знаят че и там изпускат влака. Сървърните им технологии издишат, независимо от бесния маркетинг (доста показателно е и че собствените им натоварени сървъри са базирани на... *nix операционни системи, а не та това което опитват да продават). MSN като търсачка така и не стана водеща, въпреки агресивните, често груби стъпки като плащане на компании за забрана достъпа до Google и плащане на брой търсения от офисите им. Прехваленият Live по реални потребители е доста след конкурентите си. И т.н.

Нещо май се панират леко напоследък, откак Mac им измъкна около 30% пазарен дял за година а продажбите на Vista нещо... Отказват се напоследък да имитират успешни чужди уеб-проекти (е, чата им MSN стана доста популярен). Купиха Hotmail и я направиха да прилича на Win/MSOffice, facebook - какво точно ще направят ще видим ама официално твърдят че купуват аудитория.

Аз лично предполагам че сега просто се опитват да закупят потребителската база на Yahoo и тихичко да я прелеят в собствената си търсачка (колко пари изляха там, не е истина), па барем продажбите на и Vista се качат. Били винаги е вярвал че бъдещето е на мрежовия десктоп, дето потребителя няма да се замисля дали работи на компа си или в сайт. Вероятно е така, ама от новатори се превърнаха в догонващи.

Вени Г. каза...

@tech_noir

И според мен целта е потребителската база, обаче доколко потребителите са стадо, както от MS мислят?

Божо каза...

@NMMM.NU - hotmail вече нямат FreeBSD.
Процеса за миграцията беше много дълъг и още по-мъчителен. Най-напред се опитаха да мигрират част от сървърите на nt4, което доведе до голям хаос, имаше случаи,когато половината потребители на хотмейл нямаха достъп. После опитаха с win2k. Най-накрая успяха всичко да прехвърлят на 2003.

И вече няма bsd.

Между другото и yahoo работят с FreeBSD.