неделя, 15 юли 2007 г.

"Дневник" за ГДБОП vs. блогъри


Две добри статии за подвизите на ГДБОП пусна "Дневник":

Блогъри са привикани в МВР заради Странджа
Когато МВР удари, как БСП заглъхва

Тъй като смятам, че обществена реакция срещу полицейщината трябва да има, ето два важни пасажа от тях:

"Информацията предизвика вълна от негативни реакции в интернет. Граждани написаха протестни писма до еврокомисаря за защита на човешките права Томас Хамарберг, а други обсъждаха организирането на протест за защита на свободата на словото."

...

"Тези наглеци блогърите посягат на най-свидното у органите: Как така анонимно ще се самоорганизират, как така няма да има някаква структура - инициативен комитет, председател, говорител, координатор, каквото ще да е. Откъде сега да извадиш телефонен запис отпреди 4 години срещу някой като лидера на пироговския протест д-р Пенчев, дето давал съвети на Митьо Очите как да симулира болест? А как му приляга на един природокахърен велосипедизиран елемент да бъде разобличен като наркоман, крадец или какъвто и да било там от бездънната графа "отдавна познат на органите". И като олепиш публично един-двама организатори, отиде цялата физиономия на протеста. Пък сега - няма организация, няма лидери - ни кого да респектираш, ни с кого да се разбереш.

И като се поизнерви МВР, какво друго да направи, освен да си създаде нов проблем.
До каузата "Странджа" сега застава още една - свободата на изразяване и на лично пространство. Не стига че и де юре, и де факто МВР се е увъртолило в подслушванията на телефони - даже и Страсбург размаха пръст - а сега ще дебне и в интернет за организиране на протести. Възмущението от това вече напира на талази из нета, а нали от кабела до улицата е една врата разстояние (за сведение на херменевтиците в ГДБОП - това не е подбудителство, а посочване на вратата)."

Повтарям: Аз съм готова да мина през вратата. Дали има и други?

Тъй като не знам дали "Дневник" ще остави тези статии свободни (достъпът до стари материали е само за абонати с малки изключения), ги записах, за да са достъпни за всеки:
Блогъри са привикани в МВР заради Странджа
Когато МВР удари, как БСП заглъхва

Няма коментари: