петък, 28 август 2015 г.

Война? Защо пък не? Дори ядрена.


Точно преди месец Михаил Ходорковски даде голямо интервю за журналиста Дмитрий Биков. А тоий  принципно не приема масата конюнктурни, или популистки, или жълти искания за интервюта. Дмитрий Биков обаче е "друга бира", както се казва. На мен най-много ми въздейства темата за евентуалната/идващата война. Преди да оценявам оценките на Ходорковски (добър лаф ми се получи - "да оценяваш оценките"), мисля, че е важно в България тези оценки да се чуят. Дори чрез скромния ми блог. Ето:

Разглеждате ли една война като възможен сценарий?

Разглеждам максимума на възможните сценарии, тъй като сега Путин е непрогнозируем, нерационален и едва ли даже сам се контролира. Той живее в друга реалност - не икономическа, не политическа, а вече (така мисля) в религиозна реалност. Той наистина се смята за лидер на постамериканския свят. И ако му се стори, че няма друг вариант за запазване на властта му освен войната - то тя е вероятна.

Включително ядрена?

Вероятността за това е по-малка, но не бих я отхвърлил. И не мислете, че само Путин иска война. Като бях в САЩ разговарях с много влиятелни хора. И независимо от това дали ще спечели Хилъри Клинтън или някой от републиканците, там много им се иска да размахат юмруци. Обяснявам: Ако доставите на Украина летални оръжия, Путин в оттговор ще достави на опълченците вертолети или авиация, и ще се наложи да се затваря въздушното пространство, вие ще изпратите там авиационна дивизия, а от Донецк до Москва е по-малко от 1000 км. Наличието на американска авиационна дивизия плюс армия на хиляда километра от Москва - това е война, в Кремъл ще го възприемат точно така. Помислете, готови ли сте за това? Мнозина са готови.

И какъв сценарий за тази война ви се струва най-реален?

Според мен има три точки, откъдето може да започне всичко. Украина - като продължение на сухопътната операция - това е най-очевидният вариант. Нещо в Прибалтика, където продължават непрекъснатите провокации, нагнетяване на напрежението, на взаимните упреци - това е вторият вариант. А третият, мисля, е Близкия Изток - който е винаги резервен вариант. Обаче този вариант ще е "тънък",чрез "трети ръце" - Иран или Сирия.

Но тази война може да завърши за Русия като последната й катастрофа.

- Там (в смисъл Кремъл - бел.моя) това не се брои. Там виждат само признаците на личната катастрофа - и  са готови да я отлагат колкото е възможно. Или ако не стане, да треснат вратата на целия свят.

Цялото интервю


Няма коментари: