четвъртък, 9 април 2015 г.

Диета при възпалена жлъчка


Какво представлява диетата при възпалена жлъчка

Това е хранителен режим, който се препоръчва на хората, които имат здравословни проблеми с жлъчката. Те се изразяват в невъзможността ѝ да изпълнява функциите си да отделя жлъчен сок за обработването на някои храни. Именно те трябва да бъдат ограничени до минимум или още по-добре – напълно спрени. Целта на тази диета не е насочен към намаляване или увеличаване на теглото, а към ограничаване на негативните ефекти от нарушените функции на жлъчката.

За и против диета при възпалена жлъчка

Тази диета е насочена към намаляване на последиците от възпалената жлъчка. Доводи против едва ли могат да се посочат, тъй като тя няма противопоказания и не вреди по никакъв начин на здравето. Все пак преди започването ѝ е хубаво да се консултирате с лекар.

Подходяща ли е за вас диета при възпалена жлъчка

В случай, че страдате от нарушена функция на жлъчката или тя е възпалена, диетата е подходяща за вас.

Ефикасна ли е

Тя се основава на принципи за хранене при възпалена жлъчка. Освен посочване на подходящите храни, при диетата се уточняват и начините за приготвянето им.

Подходящи храни при възпалена жлъчка

Месо – нетлъстото месо като пилешко, риба /речна или морска немазна/, заешко, говеждо, агнешко;
Зеленчуци – може да консумирате всички зеленчуци с изключение на зеленолистните /спанак, лапад, марули и други/.
Плодове – почти всички добре узрели плодове може да се приемат: ябълки, круши, пресни сокове от тях, компоти.
Млечни продукти – обезмаслено прясно мляко, безсолна извара и домашно подквасено кисело мляко.
Яйца – може да консумирате белтъка.
Варива – в ограничени количества може да си позволите фасул, леща и грах. Оризът е подходящ за гарнитура.
Подправки – копър, магданоз, сол и други.

Неподходящи храни при възпалена жлъчка

Месо – свинско, тлъсто и мазно месо, субпродукти, колбаси, сланина, дивеч и месен бульон, пастет, океанска риба, пушена риба,
Зеленчуци – зеленолистните зеленчуци, патладжан, туршии и други зимнини.
Плодове – фурми, къпини, боровинки ,стафиди, касис, кайсии и цитруси.
Ядки – не са позволени слънчогледови семки, орехи, бадеми, фъстъци.
Млечни продукти – млеката с висок процент масленост, пушените сирена, тези с плесен /синьо сирене/, топено сирене, майонеза.
Яйца – жълтъкът не е подходящ, както и горчицата.
Силни подправки – черен пипер, чесън, лют пипер и всички люти подправки.

Препоръчително е да приготвяте храната си чрез варене с вода или на пара, печене на скара или фурна. Пърженето и панирането са забранени. Ястията не се правят със запръжка.
Забранени храни и напитки

Силно подправените гозби не са подходящи, тъй като съдържанието им стимулира жлъчката да отделя повече сок, за да ги обработи. Когато нейните функции са нарушени, това само увеличава дискомфорта от състоянието.

Алкохолът е абсолютно противопоказен при възпалена жлъчка, включително бирата и виното. Газираните и подсладени напитки дразнят стомаха и стимулират жлъчката да отделя сок. Кафето също е добре да се сведе до минимум.

Лесна ли е за спазване диета при възпалена жлъчка

Както всеки нов режим, така и диетата при възпалена жлъчка, изисква спазване на някои ограничения, а може би пълна промяна на начина на хранене. Храната ще ви се струва безвкусна, защото сте премахнали повече подправки. От тази гледна точка в началото може да ви бъде трудно, но с времето се свиква.

Евтина ли е диетата при възпалена жлъчка

От гледна точка на храните, които се препоръчват може да се наложи да се отделят повече средства за закупуване на подходящите храни. Цената на пилешкото месо в някои случаи е по-висока от тази на свинското, телешкото е по-скъпо от пилешкото и т.н. Въпреки това след като опитате сами ще прецените, кои храни са ви по джоба и са подходящи за вас.

Няма коментари: