вторник, 26 февруари 2013 г.

Не е Борисов проблемът. По-лошо е. България е


Не обичам и не приемам Андрей Райчев. По морални причини. Но го признавам като социален аналатик. Поради което пействам оценката му. Защото не виждам по-адекватна:

А. Райчев: Проблемът не е да се вземе властта, а да се удържи България


Общото между политическите взривове в България е, че демокрацията не е достатъчно силна, за да овладява обществото в тези ситуации, на тяхно място излизат консенсусните механизми. Това, че ще преброим колко са гласували за една партия няма значение, в момента никое мнозинство не може да управлява. Това каза социологът Андрей Райчев по време на дискусия, организирана от институт "Иван Хаджийски", предаде БГНЕС. В момента наблюдаваме надеждата на двете страни – едната на управляващия, безкрайно цинично, напускайки кораба, започва да псува опозицията за нещата, които сам е докарал, поясни тезата си Райчев. "И надеждата на опозицията да вземе властта. Защо й е да взема властта за няколко месеца? Проблемът не е да се вземе властта, а да се удържи България без да потъне", заяви той. Демокрацията не работи, това значи, че нацията трябва да търси консенсус, каза социологът.
На нивото на масовото съзнание имаме класическа ирационална истерия, като акцентът е върху ирационална, продължи Райчев. С хората се случва това, че в разумни категории не могат да обяснят случващото се, нито какво точно искат, добави той. "Те не знаят какво казват, но със сигурност казват "Не мога повече така". Колко дълго ще продължи това зависи от това дали новият министър-председател ще може да говори с тях", заяви социологът. По думите на Райчев на ниво социална психология тази психотерапия, която Борисов 4 години прилагаше, нейното премахване води до абстиненция. Затова социолозите могат да
видят, че популярността му расте, защото липсва гласът, който да интерпретира света, коментира той.

Няма коментари: