петък, 21 март 2014 г.

Истеричното гражданско общество


Мълчах си дълго време, защото хич не ми харесваше всичко около мен. Предизборната кампания и жалките избори. Последвалия изблик на истеричното гражданско общество. Тук отварям скоба - имаше 3 дена, в които то породи надежда, че че струва нещо - когато изхвърли Пеевски. Оттам нататък стана театрално представление. Властта си назначаваше безсрамни назначения, а т.нар.гражданско общество, самообозначило се като протести се занимаваше с циркове - балерини пред масовките, имитации на революцията от 1848 г с оголената гръд от картината на Дьолакроа, пиано пред парламента. Кво да си говорим...Властта си правеше каквото си иска, протестърите си правеха същото.Имаше и няколко опити за имитация на истински протест - белия автобус - чудя се за кого бе по-смешен.
А можеше да бъде и по-различно.В началото на протеста имаше и много леви. Срещу Пеевски бяха и левите. И когато наглостта на властта стигна дотам да назначи за министър, нарушавол системно френските закони, протестиращите - левите и десните, можеха да го изхвърлят и него. Но десните вече бяха отсекли линията - с лозунга "Червени боклуци". Защо бе? Протестът бе срещу олигархията. Защо трябваше да гоните читавите червени? С това сами убихтне смисъла на протеста. Защото той възникна не срещу БСП, а срещу олигархията.

2 коментара:

Анонимен каза...

Б.Павлов:
Очаквам от вас коментар за нежните и раними души на "читавите червени", които за разлика от проф.Близнашки, за мен, бяха организационно невидими.
Поне една поучителна сценка от стогодишната си история можеха да изиграят пред "соросоидите" и "протестърите" – като тях "красиви, двадесет и пет годишни..." :)
Но видях само автобусите с "контрапротестиращи", влажни целувки с Местан... и "петна" – в безброй отсенки на червено-кафявото.
Спектакълът "Протестът като "перестройка" на соца" не можа да се състои. И слава Богу.
Нека "червените" – и читави, и "възродителни" – да поскърбят за това. :)

Ангел Кънчев каза...

Аз също протестирах срещу Пеевски, но скоро бях разочарован от факта, че протестът се дирижира и то с методиката "разделяй и владей" от 1997 г. Разрових и изписах следните 7 теми с множество линкове, снимки и видео материали за това, което открих за протестиращите НПО-та, медийни директори и политици заедно с техните ПиАри:

http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/protesti_2013/