вторник, 28 август 2012 г.

Защо искам да обеся Бойко на собствените му черва


Тоя ми уби мъничкото средство за достойно съществуване, както и на много, много други. Повярвахме му на лакърдиите, че е десен и затова  връчихме в ръцете на банда олигарси решенията как да живеем. Тоест мизерно да живеем.

Преди Баце имах микрофирма. Аз - собственик, и две пенсионерки - наемни работнички.Които кандисаха на ниската надница, защото им давах всеки месец 10% от продажбите.  Колкото повече продадат, толкова повече взимат и няма шест-пет гяволъци от моя страна, защото те знаят оборота, нали минава през ръцете им. Ама тая дребнособственическа идилия беше преди ГРОБ.

Първо ме отебаха двама големи доставчици. Щото ги отебал Дянков, като им задържал плащания. Повярвах им, защото с тях работех от време оно, а Дянков дойде никакъв. Това в първата половина на 2010 г. Ама от това, че повярвах, балансът ми не се оправи. Все някак щях да глътна това, ако не почна да спада от миналата година търсенето. Яко да спада. Продавам стоки не от първа необходимост като хляб или цигари, така че бързо усещам като почнат хората да обедняват.  Освободих едната пенсионерка и поех нейната работа, но не стана. Мъчих така година и половина, но преди 3 месеца затворих - не излиза сметката, а имам разум да не втъвам с ипотеки на лично имущество (друго нямам). Не закрих фирмата, защото разходите по закриване са големи, а смисъл няма, тъй че някъде Дянков продължава да ме отчита като дребен бизнес.

И така след 8 години свободно плуване в пазарното море, станах пак наемен работник. Починах си 3 месеца като затворих бизнеса, и се наех в средна фирма на средна мениджърска длъжност със средна заплата за средноинтересна работа. Не се оплаквах, защото мнозина като мен нямаха и този шанс, само констатирам. Спокойствието и липсата на стрес (защото само матрял може да мисли, че като имаш бизнес, си вдигаш краката и си свиркаш) започнах да обективирам в лични проекти - ремонт с преместване на банята, оправяне на зъбите (което си е тегаво и скъпо, тъй като не е въпрос на кариеси, а е ортодонтия) и сериозно предложение за авторски материали .

Е, благодарение на Бойко бях спасена от всички тия грижи. Пичът, при който почнах да работя преди месец, затвори и той. Благодарим ти, Партийо любима, благодарим ти, ГРОБ, че мислиш вместо нас и ни спасяваш от всички грижи!

Поука, или какво иска да каже авторът:
Какво да казвам, то всичко е ясно... Догодина пак си го изберете Тиквата.

10 коментара:

Анонимен каза...

И все пак не видях какво е виновна ГЕРБ за това, че бизнеса ти не върви освен един факт, който не е много ясен. Дано поне тази статия ти носи успокоение :)

Ангел Грънчаров каза...

По повод подхвърлянето на анонимника: Една трета от фирмите са фалирали през времето на пичовското управление на Мутрата. Правителството има за задача да създава поносими условия за растеж на бизнеса. А не за затриването му. И не за мизерстването на потребителите, чиито заплати (ако работят) и пенсии едва стигат за връзването на двата края. Сфана ли сега, тикво, за какво е виновна любимата ти Тиква в случая?!

Ivo каза...

Страхотен текст и страхотен , иновативен способ за пропагандиране...Разбира се целенасоченото използване, на твърдения, общоизвестни и банални истини , клишета го правят много лекичък , но става за развеселяване. Мен не успя да ме включи в тона си , ако не се появи нов политически субект със нови лица и истинска политическа платформа на множествата от нас ще им се наложи отново да дадат кредит на доверие на Герб , защото до болка известните ни д р у г и са много по- неприемливи...Да Ачо - глас в пустиня...

Анонимен каза...

На калпавата ракета, космоса и е крив.
Моята фирма има ръст тази година от 30%. Без обществени поръчки, без мошенгии комисионни или подкупи. Просто с много повече работа и много преследване и срещи с клиенти.
При Тройната ръста беше само около 5-10% на година.
Не са ни виновни партиите за собствените успехи или неуспехи. Просто пазара е динамично нещо и наказва жестоко всяка грешка или непредприето действие. За жалост тенденцията е микро фирмите да си отиват. Това не ме радва, но е факт.
В разгара на кризата, много ми хареса една реклама на Тойота за това че на японски - криза и възможност се изписват с един и същи йероглиф. Не знам дали това е вярно технически, но наистина кризата отваря много възможности стига да успееш да ги видиш.

Каква беше вашата дейност като микрофирма?

бързите пари от интернет каза...

И аз не мисля, че само ГЕРБ имат заслуга за това. То, които и да изберем положението ще е даже по- зле. А колкото до твоя бизнес, по- скоро големите магазини и хипер маркети изядоха малките квартални магазинчета. Ако си във финансово затруднение, с бързите пари от интернет като надомна работа, ще можеш да закрепиш положението.

Обезщетение при ПТП каза...

Аз от самото начало не съм им вярвал и сега ми е добре. Те тия с толкова много обещания изобщо не могат да ме впечатлят.

оптимизация каза...

Ужас... Чак сега достигам до тази статия и съм потресен. Мога единствено да пожелая по-добро бъдеще и оптимистичен поглед на нещата. Не бива да се поддаваме на гневни чувства...

Анонимен каза...

http://frognews.bg/news_47817/Fiskalniiat_rezerv_dostigna_pochti_7_mlrd/#cm_6
АЗЪ, 29/09/2012 - 22:59
Е ако са се събрали толкова, значи нормално е вече пак комунистите да поемат "кормилото" явно, не скрито. Те така, като се посъберат парици - хоп явно на власт да окрадат . Като се свършат, айде "десни" да правят "стягане на коланите и естествено да бъде казано на "народа" овцете митиляви малоумник " е тея са ниелите, видехте ли , на ли скачахте за демокрация, на ви сега. И овцете шилета митиляви - "бее, това демокрацията ни ограби, ние си татовия шеме". 40 години обикаляне в кръг малко са за българското шиле. Трябва да се изтреби и нова порода да се завъди. Това е болно от СПИМН (синдром на придобита изцело мозъчна недостатъчност.
» отговор
0 +2-!
АЗЪ Румен Бърцов kinsev 16 Декември, 2011 в 11:54 pm http://e-vestnik.bg/?p=13394&cp=2#comment-225125
ГОШоо,чадо видях въпроса ти,но как...А да опитам:Оня "лектора" неможа да ми каже "как" за "белия лист".Тръгна си с искрено съчувствие към мен,понеже мисията ми невъзможна (да убеждавам комунисти,че белия лист е бел).Питаш за ЕРА - не знам,за периода "Юра" ще да съм попаднал (листа бели не е имало).Имаше един,приказка такава казваше "честен и умен комунист"-сплав невъзможна на планетата "Земя",за "Марс" на НАСА ще трябва да се възложи задача (испуснахме обаче корабчето).
Всички БГ население май са Марс (еднакви се оказаха)

Unknown каза...

@ @Анонимен 1
"И все пак не видях какво е виновна ГЕРБ за това, че бизнеса ти не върви"

Написах го ясно:
1. Доставчици не ми платиха, защото на тях Дянков 3 месеца им задържа плащанията, които държавата им дължеше.
2. А замразяването на заплатите и пенсиите плюс неразплащането с частни фирми плюс увеличаването на безработицата (от втората половина на 2009 до втората половина на 2012 броят на заетите намаля с 400 000 души - данни на Евростат) - така яко сви потреблението. Да не говорим за набутването с нови касови апарати за онлайн връзка с НАП и съответните месечни такси за мобилните оператори.

Не виждам друг освен ГЕРБ да е приничил това.

Unknown каза...

@ Анонимен каза...

http://frognews.bg/news_47817/Fiskalniiat_rezerv_dostigna_pochti_7_mlrd/#cm_6
АЗЪ, 29/09/2012 - 22:59

Извади от тия 7 млрд 2 млрд ожблигации, които Дянков емитира за да се плати падежиращия през януари 2013 дълт на Велчеви картинката с резерва става съвсем не розова. Защото в него има фондове и сметки, които грабливите ръчички на Дянков няма начин да докопат - Сребърния фонд, фонд "Козлодуй", Държавен фонд "Земеделие" и други - тъй че резервът пак се движи към долните възможни граници.