вторник, 21 август 2012 г.

Левски и лъжовния мит за него. По повод поредната патриотарска истерия



Разбирам подлъганите от патриотарската истерия "махат Ботев и Левски" (което отгоре на всичко се оказа невярно - никого не махат, само предлагат интерпретацията да се обогати), но аргументите на "патриотите" относно Апостола нямат нищо общо с историческата истина.

Апостолът не е "обесен от турците, защото се бори за българското освобождение", а е осъден и екзекутиран според модерен за времето си наказателен кодекс за криминално престъпление след надлежен справедлив процес. Делото на Левски (всъщност то не е само срещу него, а срещу група) е за ограбването на държавната хазна в прохода Арабаконак. Свидетели на обвинението са участници в организацията и изпълнението, най-известният от които е Димитър Общи. В показанията си Левски потвърждава основните факти на обвинението и изобщо не засяга национално-освободителната борба. Това е основната причина материалите по делото и досега да не са публикувани на български език.

Защото в тях няма никакъв образ на митологичния Левски, изграден по-късно, а един конкретен, разумен, прагматичен политик и боец, който иска да минимизира щетите, нанесени от авантюриста Димитър Общи и огъналите се от малодушие участници. Което поведение не само е достойно за уважение, но и показва за пореден път изключителната политическа зрялост на Левски - казвам "изключителна", защото я съпоставям с хъшлащината на гюргевските хъшове; с разбойничеството на "старите войводи" като Панайот Хитов; и с политическите интриги и комбинации на Раковски и Каравелов (в тяхната дейност има много повече вписване в конкретните сръбско-руски политико-военни интриги отколкото истинска, автентично българска кауза).

За съжаление, българската нация не беше дорасла за модерния европеец Левски. Човекът, който каза, че ако някой друг иска да ни освободи, трябва да му откажем. "Първо ние да си изтъчем кросното..." Човекът, в чийто бележки ясно е казано, че не бива да се уповаваме на Русия. Човекът, който единствен от революционните борци се опираше само на българския народ.


13 коментара:

Анонимен каза...

Чудесна статия. Човек, който не се интересува конкретно от история, няма откъде да знае тези неща, именно защото версията в училищните ми учебници по история беше съвсем различна.

Анонимен каза...

Човек, който не се интересува от история е хубаво да си зададе и някои въпроси след прочитането на статията. Като например - за какво са се борили тези обирджии, за какво са щели да ползват парите. Едни въпроси с близки отговори, в които щеш не щеш ще се спомене думата освобождение. Много е лесно да се сложи патриоти в кавички.
Колкото до препоръката да обясняваме на децата, че Левски е нарушител и колко е модерен шариата - абсолютно ненужна.

Анонимен каза...

Неуважаема госпожо/госпожице,статията ви е пореден опит за манипулация на неинформираните граждани и дискредитиране светлите личности в нашата история.Ето за справка изказването на проф. Борислав Йотов д-р по международно право, изследовател на някои правни аспекти от най-новата история на България:"... За какво е съден Левски? Според препис от протокол номер 15 ( 14.01.73)
по чл. 55 , чл. 56 и чл.174. Обаче чл. 55 , чл. 56 (за подбудителсто към въоръжен бунт) предвиждат резултативна форма. То ест, ако обвиняемият е подбуждал към въоръжено въстание, то трябва да е осъществено и той да носи отговорност наравно с тази на извършителите, които е подбуждал. Що се отнася за чл. 174 - той е за предумишленно убийство. Този член обаче предвижда принудителен каторжен труд до 15 години, но не и смърт! Освен това убийството за което е съден, на калфата на един чорбаджия, не е предумишлено и не е доказано като такова. То ест смъртната присъда срещу Васил Левски е в противоречие с действащото наказателно право в османската империя!"Няма да навлизам в подробности за самия "процес" пред "съда", което е доста по обширна тема - няма съдебен процес, а само разследване на специална СЛЕДСТВЕНА комисия, която се обръща към Султана с искане за смъртна присъда.И тя е издадена на базата на горния необоснован протокол,за това е и нелегитимна.Що се отнася до "поредната патриотарска истерия",тя си е не само оправдана, но и наложителна - заплахата от цензура налагана върху текстовете на нашите възрожденци не е от вчера - защо изчезна от учебниците публицистиката на Ботев, къде отидоха и произведения на други автори обявени за неудобни?Какво предлагате?Да приемем аргументите на КЗД?Тогава, как според вас ще е "политически коректно" да категоризираме Левски - конекрадец, убиец или криминален тип? Ботев - терорист извършил покушение над "Радецки"? А Св.Георги Софийски - самозапалил се поради небрежност пироман?...Боже пази България от такива доброжелатели...с явните врагове е далеч по-лесно да се оправим!

Анонимен каза...

Неуважаеми Анонимен,не знам какво не ви харесва статията.Не ми отговаряйте с цитати-как някои си се изказал и т.н. дайте ми линк към преведените протоколи и тогава обсъждайте.А авторката проявява смелост да изкаже мнение което ако някому е неудобно не е причина да я нагрубява.А ако сте толкова информиран дайте и данни кои предаде Левски и кой уби Ботев.

Анонимен каза...

Родители като вас, навремето вероятно сами са си давали децата за еничари, че да бъдат възпитани в "модерните" за времето си ценности.

Анонимен каза...

Неуважаема "дима 1008", не търсете линкове, а идете в архивите - документите са там!Ако искате да имате аргументирана позиция изследвайте оргиналите, така както е направил уважаемия проф. Борислав Йотов д-р по международно право и изследовател на някои правни аспекти от най-новата история на България!Не съм нагрубявал авторката, а само изказах неуважението си към НЕАРГУМЕНТИРАНАТА и МАНИПУЛАТИВНА статия, опитваща се да дисредитира светлите личности в нашата история!Ако още не сте разбрала кой предава Левски и кой убива Ботев, ще ви го кажа - тия дето взимат 30 сребърника и пишат такива статии, тия дето пак заради тези сребърници цензурират думите им в учебници, песни и т.н. и ония дето ги подкрепят!Всички те се опитват да предадат идеите им и да убият духа им!Но всуе се морите!Не се гаси туй що не гасне!Живи са и са с нас и Левски, и Ботев, и другите като тях!

Анонимен каза...

изказвам неуважението си към НЕАРГУМЕНТИРАНАТА и МАНИПУЛАТИВНА статия, опитваща се да дисредитира светлите личности в нашата история!Ако още не сте разбрала кой предава Левски и кой убива Ботев, ще ви го кажа - тия дето взимат 30 сребърника и пишат такива статии, тия дето пак заради тези сребърници цензурират думите им в учебници, песни и т.н. и ония дето ги подкрепят!Всички те се опитват да предадат идеите им и да убият духа им!Но всуе се морите!Не се гаси туй що не гасне!Живи са и са с нас и Левски, и Ботев, и другите като тях!

Анонимен каза...

Колко се плаща за подобни неща?

Анонимен каза...

Добре се плащат такива статийки - поне по 30 сребърника, че и побутване нагоре по стълбичката ...такава е днес директивата,какво да правят хората, кариера градят... кой ти гледа вехтории като Истина,Морал,Национални герои,Български традиции и ценности и други подобни...

Анонимен каза...

Kaто няма сведения от процеса на български, Вие откъде знаете всичко това? Имате достъп до документите на турски? Вземете, че ги преведете на български, та да може и простолюдието да се ограмоти. Или за Вас е по-добре ние да получаваме информацията винаги от втора и трета ръка и да си тънем в невежество?!

Unknown каза...

Има достатъчно документи, публикувани, цяла библиограхия, но са тясноспиециализирани наумно-излеидователски, които не виждат бял свят, а си оставатпо прашнице ббилотични ловици, защото в публичоно пространство си вихрят само професор-полковниците тип Божидар Димитров

Анонимен каза...

Всички намерени документи на комисията (тя е именно комисия), разследвала арабаконашкия инцидент са публикувани в превод в няколко сериозни исторически и правни изследвания. Който е добросъвестен си купува книгите и чете, а не си фантазира на базата на въображаеми документи, лежащи някъде. И самият арабаконашки инцидент, и дейността на Левски са характеризирани като заговор срещу султана и властта, а Левски е характеризиран като водач на бунта. Именно за това е издадена присъдата срещу него - 3 члена за участие и подбудителство към бунт и един за убийство при условията на участие в друго престъпбление(в случая - бунт срещу султана).
Направете си труда да прочетете, преди да тръгнете да "демитологизирате".

Анонимен каза...

Откъде да започна...
1. Странния обир на хазната. Никой не е загинал, а Димитър Общи (все гръмки имена: Общи, Левски, Раковски) нямал търпение полицията да го залови. Защо? Бил глупав, казват. Хайде холан, както казват холандците! Никой обирджия не иска да го залавят. но Обшия е искал. За да натопи някого, когото ВСИЧКИ българи са мразели и от когото са искали да се отърват.
2. Левски бил против обира, малко били парите(127000 гроша, които стигали за 8-10 хубави къщи) а 3 дена наблюдавали чобаджията Денчо Халачев и убил слугата за...20 лири - около 2500 гроша.
3. На Общи НЕЩО е обещано. Преди да го обесят извикал: Илъгаха ме, мамка им да е.а!
Кой му е обещавал нещо срещу предаването на Левски и какво - малка присъда и пари вероятно.
4. Какви "архиви" е трябвало да вземе Левски от Ловеч? Че така ли действат конспираторите - архиви, протоколи, квитанции, списъци с имена! Хайде холан!
5. Опит да бъде спасен от ареста в Търново ли е било подпалването на сградата или опит да бъде изгорен, за по-сигурно. Турците биха могли и да го пуснат!
6. Самоубила ли се е майка му или е била убита пак от тия, които организират "обира"
7. Как по време на следствието, 1 чувал с писмата на Левски попадат у разследващите?
Кой го е изпратил? Предполагам онова дребно мошениче Л. Каравелов за да се отърве от
Левски.
8. Къде са парите от изнудените заможни българи, които Левски е взел. Някои казват, че по сегашна покупателна способност са около 100 млн долара... Тях ли е търсил и намерил Христо Ботев и затова ли е бил убит?
9. Иванчо х. Пенчович възкликнал: "Преди 10 години мислехме,че сме обесили най-големия престъпник, а сега го изкарват най-големия син на България!" Няма ли едно нарочно героизиране на лицето Васил Кунчев, за да се легитимират някои в следвоенна България. Все едно сега да ни героизираме Иво Карамански.

Имам още около 100 въпроса, на които никой историк на иска да отговори.