четвъртък, 23 септември 2010 г.

Ке го игра ли наш Бойко русофил или да? **


Поводът ми не са руските енергийни проекти, макар че вредността на "Бургас-Александруполис" и "Белене" е очевидна при непредубеден анализ. И бг медиите напоследък се държат удивително професионално относно нефтопровода, но за АЕЦ-а продължават да слугинстват на руските олигарихчини интереси. Не е и предстоящата инвазия на путиновия олигарх Роман Абрамович в "Петрол холдинг". Двете теми са стратегически, тъй като ще предопределят бъдещето на поколения български граждани но този птът ще го говоря не за стратегия, икономика и интереси. А за ценности и права. Защото демокрацията е преди всичко въпрос на ценности и права. Стратегиите, икономиката и интересите са производни.

Сред основните ценности и права на демокрацията е правото на свобода на словото и на съвестта. Днес Русия изисква от България да го наруши и, както изглежда, сме готови да й козируваме. Става дума за художника Олег Мавромати:

Русия е поискала официално екстрадицията му като криминален престъпник с обвинение в нарушение на член 282 от Наказателния кодекс на Руската Федерация - за подбуждане на етническа и религиозна омраза и обида на чувствата на вярващите.

Защо репресират Мавромати:
Заради художествения пърформанс "Не верьте своим глазам!(Не вярвайте на очите си)", изпълнен на 1 април (рус. День Дурака) 2000 г. В хода на пърформанса Мавромати е прикован с пирони към дървен кръст, а на гърба му е изрязан кървящ надпис "Я не сын Бога (Аз не съм син на Бог)". По-късно пърформансът бива наречен "Разпятие".

Подробности за пърформанса и художника - http://plucer.livejournal.com/tag/Олег%20Мавроматти

Олег Мавроматти - Распятье


След тази акция е викан неколкократно на разпити. През юли 2000 г. домът му е обискиран от спецслужбите, които конфискуват всичките му художествени произведения, артматериали, филми, а също така компютри и други електронни носители - т.е. целия му художествен архив.

Мавромати заминава да живее в България, откъдето е жена му Боряна Драгоева. Тя има българско гражданство и по тази причина пребиваването му е законно, докато е валиден руският му задграничен паспорт. През тази година той изтича, но руското консулство у нас отказва да му го продължи. Междувременно той е поискал политическо убежище поради преследванията заради творчеството си, но българската Агенция за бежанците му отказва. Така към днешна дата художникът де юре е руснак, незаконно пребиваващ у нас и издирван в Русия за криминални престъпления.

Абсурдът е очевиден - но за нормалния човек, живеещ в нормална държава: Художник-акционист се разпъва на кръст и изрязва надпис на гърба си, с което изразява най-грубо казано критика към християнската религия. Може за мнозина люде това да е тъпо, пошло и нагло, но в демократичните държави свободата на словото ти дава право да изразяваш мнението си, дори да е тъпо, пошло и нагло. Ей това не се разбира от много хора у нас, но слава богу, не на държавнжо ниво. За разлика от Русия. Къдего на държавно ниво са наясно, че свобода на словото няма.

Според Алексей Плуцер-Сарно - руски художник-модернист и приятел на Мавромати: "Няма съмнение, че художникът ще бъде предаден на руските правоохранителни органи, тъй като България винаги изпълнява такива искания от руска страна. България има близки политически отношения с Русия. Именно поради това, както заояви представител на на Хелзинкската група, България не дава политическо убежище на граждани на бившия Съветски съюз. Депортирането по криминални причини знчи, че на Мавромани ще бъде забранено да влиза в Евросъюза 10 години. А също така няма право да напусне България, за да потърси убежище в друга страна."

Два пъти българската Агенция за бежанците отказа да предостави на Олег Мавромати статус на бежанец, въпреки че интереситеи на художника са защитавани от Международната Хелзинска група. От юридическа гледна точка той вече не може да разчита да получи статута на бежанец в Евросъюза, тъй като той два пъти му е отказан в България, която е член на ЕС.

И като като Катон Стари * на финала да запитам:
Ке го игра ли наш Бойко русофил или да? **


* Римският сенатор, дето завършвал всяка своя реч в Сената (независимо по какъв повод) с думите "И все пак Картаген [основният враг на Рим - б.м.] трябва да бъде разрушен!"

** Перифраза на култовата фраза "Ке го игра ли наш Кръсте царо или да?" изречена от видния македонски терорист (речено политически коректно - изтъкнат деец на ВМРО-върховисти) Борис Сарафов, когато рекетирал театралите да вземат брат му Кръстю Сарафов - тогава все още начинаещ актьор, за ролята на крал Лир. За успеха на аргументацията способствали и запасаните пищови, които "случайно" се виждали.

Има ли театрали, терорист, начинаещ актьор и царска роля - не знам. Знам, че има русофили и знам гибелната им роля в българската история.

3 коментара:

Апостол Апостолов каза...

Ке го игра, ото ке го е..т!

Black Wolf каза...

Е какво като изразява критика към християнската религия?
Православният фундаментализъм, който надига глава и в България, е изключително опасен. В Русия това отдавна вече е официална идеология и всички прояви на инакомислие се преследват.

Нима ще позволим на православните талибани да си разиграват коня? България е светска европейска държава, а не православна азиатска империя като Русия.

Г-н Мавромати е действал радикално, но болката и гърба са си негови. ;-)
Не е призовавал към насилие спрямо други хора, не е нарушил закона.

Андрей Куртенков каза...

Не че е съществено, но в чл.282 на Наказателния кодекс на РФ не се говори за "обида", както неправилно е казано в текста - обидите са в раздела на престъпленията срещу личността, а чл.282 е в раздела "Преступления против основ конституционного строя и безопасности государства"; обръщам внимание, понеже нещо нормално е когато се говори за Русия да се допускат сериозни неточности - а не е редно да е така.
По-важното в случая, разбира се, е друго - че процесът на православизация на българското общество беше стартиран именно от русофобски позиции; впоследствие, обаче, проруското крило в Българската православна църква (оглавявано от Кирил Варненски) постепенно надделя; впрочем абсолютно същият сценарии се повтори и в Украйна - и се получи нещо като - "с вашите камъни по вашите глави".
Секуларната държава е велико завоевание на демокрацията; не може да критикуваме православизацията на руското общество, осъществявана от Путин, а да не осъждаме осъществяваната (от ВСИЧКИ управляващи след 1989-та) православизация на българското общество.